Kako spravljate povrće da ga djeca vole i da ne provedem sate u kuhinji?
Spasite me nekim dobrim receptom. :)
Printable View
Kako spravljate povrće da ga djeca vole i da ne provedem sate u kuhinji?
Spasite me nekim dobrim receptom. :)
recimo povrće razno zapečeno u pečnici preliveno umakom od sira (sirići razni rastopljeni na vatri uz dodatak vrhnja za kuhanje)
ili povrće umočeno u smjesu za palačinke i mrvice pa frigano na ulju (ovo nije baš naj naj varijanta zbog ulja, ali klinci vole to hrskavo)
ili samo skuhano na pari pa začinjeno nekim umakom koji inače vole
:)
najčešće ga samo kuhamo u slanoj vodi. :mrgreen: važno je da je "šareno", tj. bijelo, zeleno, crveno...
ili radimo juhe i variva od povrća.
kikica si radi rižoto s povrćem.
ili povrće s nekim umakom (koji opet sama iskemija...)
ili isprži komadiće pilećih /purećih prsica s raznim začinima, doda vrhnje za kuhanje, povrće i tjesteninu (ona to zove "tavica", a ja se u tom udavim :lol: ). tjestenina je zbog mene :oops: .
pohano povrće ne radimo često, baš zbog ulja - a znali smo ga npr. raditi u malo gušćoj smjesi za palačinke.
Ima neki super ukusan recept za nejedače tikvica, sa sirom za mazanje i zdenkom (nije prezdravo, ali ponekad se moze ubaciti), jedino sto sad nije sezona tikvica.
Mozes napraviti i pitu, ali to nije za "svaki dan".
Mozda lazanje od povrca...
Krem-juha. Kratko skuhaš brokulu/karfiol/mrkvu/buču...., smiksaš štapnim mikserom, dodaš malo kiselog vrhnja i gotovo.Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
ajme, ja miksam li miksam :/
imamo fazu bojkotiranja"listića" već duže vrijeme, prolazi jedino izmiksano kao umak uz tjesteninu ili rižu.
nadam se da će i to jednom proći :(
Evo npr. juha od karfiola, ja je sad kad je sezona serviram i dva puta tjedno.
Skuhano sitno narezano u slanoj vodi, pa zaliveno vrnjem+jajem i zapečeno. Npr. patliđan, poriluk, krumpir, tikvice...
Ajmo dalje:
Skuhaš brokulu. Skuhaš tijesteninu. U tjesteninu staviš umak od malo bešamela, 1 kiselo vrhnje, 1 parmezan, malo soli. Na to uvališ brokulu i još malo pomiješaš da se brokula "raspadne".
Popečci od povrća: u multipraktiku izmiksaš neko povrće, malu glavicu luka, jedno jaje i začine po ukusu. U to dodaš malo prokuhanih sojinih pahuljica i malo zobenih pahuljica (onih sitnijih). Ako je premekano dodaj malo brašna. Oblikuj popečke i peci na turbo vrućem ulju da se ne raspadnu. Oblikovane možeš i zamrznuti pa peci kad si u gužvi.
Moja M. obožava mrkvicu na putru. Oguliš, narežeš na štapiće, propirjaš na putru, doliješ malo vode i soli, još malo pirjaš poklopljeno i gotovo je.
Slatki receptići, ali kod ovog mog povrćeivoćemrsca to ne može proći. Nema šanse :(
Jedino što mu eventualno, ali ne često mogu uvaliti su faširane šnicle u koje ubacim malo sitno sitno nasjeckanog povrća. A i to najčešće odbija jer vidi unutra "mrvice u boji" :/
F je još uvijek na lešo brokuli, karfiolu, mrkvici, korabici, tikvici... s malo masl. ulja, bili da to jede samo, u juhi ili kao prilog...
krem juhe neće, a zapečeno i panirano mu ne mislim nuditi - još je premali...
Isto ovako. U kombinaciji leća ili riža + povrće se doslovce davi.Citiraj:
magriz prvotno napisa
Lea ne voli lešo povrće, ali zato jako voli čušpajze/variva/maneštre - znači na malo maslinovog ulja prodinstani luk i mrkvica, na to dodano još neko povrće, zaliveno juhom i onda u to ide tjestenina ili proso ili krumpir, vrhnje itd. Na taj način obožava karfiol, jako voli maneštru od tikvica, čušpajz od poriluka i bundeve. Prošli tjedan sam baš radila mahune po receptu ms. ivy , samo sa piletinom umjesto teletine, i dobro su prošle!
Upravo kuham pa sam se dosjetila da Lea voli i 'wok' - znači povrće i meso u woku, sa rižom. Danas sam npr. ispržila rezančiće purećeg šnicla u woku, to maknem, pa dodam poriluk, mrkvu i brokulu, malo ispržim pa vratim meso i dodam malo vruće vode, i sad se to sve zajedno 'pirja'; na kraju ću dodati malo soja sosa i zgusnuti gustinom (a još bi bolje bilo kuzuom ali ga nemam). Uz to ćemo imati basmati rižu.
Moj Niko obozava povrce samo skuhano u vodi, bez imalo soli, zacina, umaka, obozava. Od pocetka mu tako kuham tako da i dan danas voli tako pojesti to samo povrce, a nekada mu to dam uz npr. meso, a takodjer vise voli kuhano nego peceno bijelo meso.
Mislim da djecu od pocetka treba navikavati na povrce, a ne da se s povrcem prvi puta susretnu u vrticu jer nazalost ima i takvih slucajeva, a isto tako ne treba odustajati ako dijete na prvu ne zeli tj. tada treba kombinirati s necim sto dijete voli.
ja sam se isto sjetila da kod nas prolaze ili skroz bistre, ili pak krem juhe.
eh da, u vrtiću, naravno, prolazi sve :roll: .
Meni je najdraže lešano, a volim i juhe, maneštre i variva, ali djeca ne dijele moj ukus. Luna Rocco, magriz i Nikina mama, moj M. je bio navikao na tone povrća kao mali i svaki dan je to jeo, ali sada je tome došao kraj. Zapravo, on ne bi jeo gotovo ništa. B. ima loše prehrambene navike - u domu je bilo pojedi ili baci, pa je ona tako i radila. Ja sam i miksala i pravila krem juhe - anđeli bi ih jeli, ali moja djeca ne. Jedino nisam radila zapečeno i popečke, pa ću sada pokušati s receptima mim i momtobe.
Imam ti ja još toga na repertoaru: npr. u pire-krumpir miksana mrkva ili nekaj drugo. Možeš napraviti dva takva pirea (npr. narančasti i zeleni ) tako da tanjur bude veseo (blaženi štapni mikser!!) . Uz to dodaš popečke ili meseko. Ako ti se žuri ima i žitnih popečaka (gotovih, zamrznutih), a možeš ih napraviti i sama.Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
reci ti sto hoces - ali meni na ovo suze u ocima :heart: :*
drzim fige da projedu povrce ;)
a rizi-bizi, to obično vole pa bar jedu grašak.
Popečke ja radim tako da naribam mrkvu i tikvicu (a može i još neko povrće) pa izmješam sa skuhanom rižom. To isto zna bit zgodno.
Ako baš nikako druagačije, onda obično prolazi francuska salata :roll:
Ovo ja sve mojim nećacima izmišljavam kad su kod mene, Luki je još mali pa smo još srećom na samo kuhanom povrću :)
Zdenka,stavit ću neke recepte sutra,ako Bog da,sad sam malo s vremenom
:/
tvojoj djeci :love: :heart:
Moja grasak ili kukuruz u rizi nemre smisliti..tako da zbilja ne znam kako i gdje da joj to povalim.Citiraj:
Sun prvotno napisa
A inace obozava pire krumpir u koji jos utrpam ili tikvicu ili korabicu il cesnjak..ako je pire zeleni ili narandasti priije nije htjela jesti no sad joj je i to postalo fino.
Radim popecence ponekad..u njih trpam brokolu kojom inace nije odusevljena, a ko mala ju je obozavala..
Radim i zapecene zgance s ribanom mrkvom,korabom ili tikvom+persin. To svi volimo jesti.
:P
kako? :mljac:Citiraj:
retha prvotno napisa
Joj..ja ti sve od'oka..probat cu objasnit..nije tesko za napravit al nemam tocne omjere..
Prvo naribam povrce koje imam doma i nasjeckam persin na jako sitno u to sipam zgance (naci ne kuhane nego nak u prahu) u to se dodaje mineralna, a ja dodam i malo rizinog mlijeka..smjesa nije ni pregusta ni prerijetka onak taman da se moze fino premjestit u kalup za pecenje.
Sol/papar/ostali zacini po zelji.
Stavim u zagrijanu pecnicu na 170.
Jeli gotovo isprobavam s vilicom..mora biti cvrsto, a ne gnjecavo. Ako nisam sigurna isceprkam neki krajac s tom vilicom i probam.. :mrgreen:
Ponekad znam i sir gore zapeci.
Možda bi i kod nas ovako progurali "žganjece", kojih nismo baš ljubitelji, ali kod nas povrće ide bez problema. Budem probala.
U čemu je stvar s wok-om? Zašto to sve ne može na običnoj tavi?Citiraj:
Mima prvotno napisa
mi volimo ovako:
napravim žgance i skuham "napola" i salijem u vatrostalnu zdjelu
zamrznuti špinat skuham sa vrhnjem za kuhanje,začinima i bijelim lukom i zalijem po žgancima,
odozgo narendam žuti sir i sve zapečem da sir postane zlatno žut :mljac:
O, pa može, naravno. Ja to zovem wok jer radim u woku, a nije baš blisko nekakvoj kineskoj ili azijskoj kuhinji - povrće ne ostavljam hrskavo nego ga duže pirjam da smekša jer Lea tako voli.
Ovo sm odgovarala ljiljani, nekad sam prelijena za kvotanje :oops:
Ovo zvuci mljac!Citiraj:
white_musk prvotno napisa
Samo ne znam moze li Buba jesti taj zamrznuti spinat..ono zbog onih nitrata..i to.. :/
Ja istu stvar radim s porilukom (naravno, najprije sitno nasjeckam i prodinstam na maslin. ulju, pa podlijem vrhnjem za kuh.) - upravo iz razloga što ne volimo špinat, a i strah me nitrata :/ .Citiraj:
retha prvotno napisa
zaleđeni je zdraviji od svježeg ,jer se zamrzava SVJEŽ!Citiraj:
retha prvotno napisa
( pri ovom ne mislim na onaj direkt iz bašte)
MammaJu, kod nas u zadnje vrijeme samo krem :/ Inače super klopa oduvijek, ali u zadnje vrijeme zeza s povrćem ak' nije 80% miksano, tak' da podvaljujem gdje stignem- i s krumpirom na lešo i polumiksano sa žitaricama i ova varijanta sa zapečenom palentom...Citiraj:
ja sam se isto sjetila da kod nas prolaze ili skroz bistre, ili pak krem juhe.
Zdenka, možda bi im krem juha bila draža s kockicama kruha ili onim hrskavim kuglicama (nije da su super zdrave, ali ako služe svrsi ;) ) unutra?! Kod nas je krem juha bez bar nekoliko kockica kruha postala nezamisliva :roll: (iako ja stavim žitaricu u krem juhu)
Tvoja djeca su veća, ali možda bi i kod vas ona fora sa zanimljivim imenima upalila. Npr. LeaB je jednom napisala da radi loptice od riže i ja sam odmah skužila da je taj naziv za nas dobitna kombinacija (taman je počeo zezati s rižom, nije je baš jeo s guštom) i kad su se našle LOPTICE od riže na meniju :D Koliko daš, toliko poklopa. E sad, on ima 2,5 godine, ali možda bi i kod tvojih upalila juha koju je jučer radila npr. Jagodica Bobica (OK, ovaj lik znam samo sa slika pa ak' sam rekla glupost zanemarite :oops: ) ili nešto na tu foru.
Što se zelenog tiče, možeš raditi i one pite sa sirom i zelenim povrćem (npr. blitvom) ili palačinke punjene povrćem. Sretno! :heart:
Kod nas se uvijek, ama bas uvijek, cak i kad su u posjeti djeca koja "ne jedu povrce" bez pol frke i uz repete potamani curry juha od karfiola. A ja je obozavam jer je nist posla.
U zdjeli na ulju malo preprzit currya (ovisno kolko ljuto hoces, od pol zlicice do zlice), na to hitit nasjeckani luk, pa kad posvijetli na to nahitit cvjetacu, u vecim ili manjim cvjetovima, ovisi kolko ti se zuri, i jedna jabuka nasjeckana na vece ili manje komade, ovisno o tome kolko ti se zuri. To malo prodinstat, dodat vode da prekrije i pustit da se krcka. Kad je sve omeksalo, sa zlicom na rupe izvadit krute dijelove u mikser i propasirat (a moze se i stapnim mikserom, to sam prakticirala dok nije riknuo), vratit nazad u juhu, dodat mlijeka (valjda moze i onog jako masnog al mi to s obicnim najobicnijim), posolit, malo pobiberit i posluzit s malo naribanog sira na vrhu (ne tvrdog ala parmezan nego tipa baranjac i sl.), al moze i bez toga.
Uvijek, ama uvijek se topimo u tome svi odreda. I pojedemo prakticki cijelu cvjetacu.
Antun isto ne jede povrce.
Jede:
sirovu mrkvu i papriku
kelj u fasirancima (ako ga ne vidi)
grasak (ali nekad mu se ni to ne jede)
krumpir, samo pire, a i to mu je dosadilo
spinat na mlijeku (minimalne kolicine)
zelje na salatu (malo)
nis drugo ne prolazi, nikakve juhe, popecci, dinstano, cuspajzi (a u vrticu je jeo, naravno).
Na srecu, jede puno voca, pa ne brinem previse.
Samo mi je zao sto sam nekako zbog njega i nas (a i tonkin, ona voli povrce) jelovnik stanjila, ne da mi se kuhati varivo za koje znam da ga nece pojesti.
Probajte i turbo kelj, ima recept na forumu i meni je odličan.
Jedino mi je prekompliciran za napraviti :roll:
-skuhano na pari i preliveno maslinovim uljem (tikvice, brokula, karfiol, prokulice)
-blitva i spinat na dalmatinski - skuhano s mrvickom vode, pomjesano s zgnjecenim kuhanim kumpirom i maslinovim uljem
-u woku (omiljena kombinacija poriluk, tikvice, sojine klice tofu i sampinjoni)
- peceno u pecnici (melancane, tikvice, koromac s krumpirima)
- od poriluka pasirana juha
- u minestrone juhi (sad ce davor da je to puno namirnica u obroku)
- u salsi (pomidoru se dodaju tikvice ili melancane)
- i naravno sirovo, mrkvice, rotkvice, paprike, krastavci, listovi kineskog kupusa, kolerabice...
- kiseli kupus dinstan ili sirov
- i ako voli taj okus, svako povrce u miso juhi, omiljena kombinacija crveni luk, mrkva i brokula, posuto persinom i nasjeckanim mladim lukom
sve brzo gotovo.
kad bi moje dijete ovo pojelo, ja bih se prevrnula sa stolca :)Citiraj:
seni prvotno napisa
:lol:Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
ne bi vjerovala, prosli tjedan poslije skole, je bila na igranju kod nas inina prijateljica iz razreda.
ja im pripremila njoke (to obicno svi vole) i onako usput pitam curicu da li bi i ona miso juhe (koju sam spremila za nas) ocekujuci ono klasicno ne.
kad ona meni: da, da to ti ja jako volim. i stavi mi puno algi.
sve je ponjopala :)
jos jedna kombinacija koju djeca obicno vole.
mahune skuhane u pari, te zatim prelivene sa salsom od pomidora da se malo prozme.
uz to qunou, ili tijesto, ili rizu, ili proso...ili samo