blizi nam se prvi rodjendan pa smisljam neku "zdravu" tortu (po mogucnosti bez jaja, mlijecnog, preslatkog itd.).
inace sam za takve svrhe radila carrot cake ali sad mi vec pomalo izlazi na usi...
any ideas?
Printable View
blizi nam se prvi rodjendan pa smisljam neku "zdravu" tortu (po mogucnosti bez jaja, mlijecnog, preslatkog itd.).
inace sam za takve svrhe radila carrot cake ali sad mi vec pomalo izlazi na usi...
any ideas?
I ja još skupljam ideje, pa me baš nešto zanima - radi li se nekakva torta koju i mali slavljenici smiju jesti? Ili s godinu dana mogu već normalno jesti voćne i slične torte?
vrlo često osvane ovakav topic.
imaš tri mogućnosti:
pronaći recept za tortu bez jaja i mlijeka (ovdje ima jogurta http://www.coolinarika.com/recept/crnac-bez-jaja)
napraviti tortu koju dijete neće jesti (a zašto bi moralo, neka samo probrlja ručicama i nema većeg zadovoljstva)
dati djetetu da proba, bez obzira na sastav, i ne opterećivati se time
:oops:
za naš prvi rođendan, moja mama je pravila kasato tortu, a MM kupio "sladoled" tortu.
Bruka je što ja nisam ništa pravila, ali mislim da kasato torta nije loša - ako želiš mogu ti dati i recept ( pitam mamu :mrgreen: ),
Znam da ima mljevenog keksa i sjeckanih žele bombona. I čokolade, naravno
čovjek bi djetetu ipak puno prije dao jaja i mlijeko nego žele
I nama je skoro prvi ročkas pa sam za Ivana i njegove male prijatelje mislila ovako: keksi umjesto biskvita, a kao krema griz s bananom. Za nas velike Schwarzvaldica. :mrgreen:
naravno...ovaj topic sam i otvorila jer trazim nesto po sastojcima prihvatljivo za prvorodjendansku, naravno da je mora jesti slavljenik, a mora biti fina i ostaloj djeci, te odraslima.Citiraj:
apricot prvotno napisa
moj carrot cake je bio s integralnim brasnom, rizinim sladom, jedino neprihvatljivo su bila jaja (ali u biti s godinu dana ih djeca i smiju, narocito u tako maloj kolicini). samo velim uvijek radim tu tortu pa mi je vec pomalo dojadila.
ako mi nitko ne da bolju ideju mislim da cu napravit cheese cake, sa fruktozom i podlogom od integralnih keksa. nece mu valjda nista biti od slatkog vrhnja i sira? probao je vec malo jogurta...
ima neka knjiga sa makrobiotičkim slasticama (pretpostavljam da po njoj rade u Ivici i Marici)
pitaj u bio&bio imaju li tu kuharicu.
ne znam je li ti opcija naručivanje u ivici i marici, košta tristotinjak kuna i možeš naručiti svakojake sličice
ja jako volim raditi rodjendanske torte svojim klincima. mogu naruciti svu ostalu hranu, ali torte...to mi je poseban gust smisljat i ukrasavat...
imam makrobioticku kuharicu s fenomenalnim slasticama, ali torte koje sam isprobala se uglavnom umjesto s jajima rade s tofuom, a posto je soja cesti alergen ne bih se jos usudila.
Ajd molim te, kad budeš malo ukrala vremena, stavi recept pokoje makro slastice ili linkić, tenks! :*
Mi smo imali tri torte, tako je ispalo - Indijansko selo, nešto hiper kalorično, jedna fina bakina i jedna mala njegova - keksi, jabuke i malo ukrašeno šlagom...na njoj je bila svjećica. Pojeo je jedan zalogajčić "reda radi" ;) , tak da je moglo i bez nje, ali bilo nam je fora!
Daj molim te stavi taj recept za carrot cake kad uloviš vremena. :*Citiraj:
tridesetri prvotno napisa
Čokoladna torta
1 i 1/2 šalice brašna
1/3 šalice kakaa
žličica praška za pecivo
prstohvat soli
šalica šećera
1/2 šalice ulja
1 šalica hladne vode
2 žličice ekstrakta vanilije (ili vanili šećer)
2 žličice octa
Pomiješati sve suhe sastojke, posebno pomiješati sve mokre sastojke osim octa, dodati mokre u suhe i izmiješati i onda brzo dodati ocat, pomiješati i odmah staviti peći - oko pola sata. Preliti čokoladnom glazurom. Može se i premazati pekmezom pa preliti glazurom.
Prvi puta čitam da se u tortu stavlja ocat... Kakav? Alkoholni ili vinski? I kako to utječe na okus?
Alkoholni i nikako; mislim da ocat daje teksturu tijestu
ovo zvuci fino mima, a i jako jednostavno.
pretpostavljam da moze i jabucni ocat, te sezamovo ulje?
Mi jos imamo fore do rodjendana ali eto..probat cu napraviti Miminu tortu da vidim kako ce mi ispast (inace sam anti-torta women, nikako mi ne ispadu kako treba). Zao mi je Mihica koji inace na svakom rodjendanu ostane zakinut (alergican je na bjelancevine zivotinjskog podrijekla) ali ovu tortu bi mogao jesti jer u njoj kako vidim nema nista mlijecno.