Jel ima tko taj recept? Nisam ga vidjela u njegovim knjigama već je bilo na TV-u.
Onak je klasična pita, dolje rahlo tijesto, a gore "krema" od tamne čokolade. Nešto preeefino i preeekalorično. :mljac:
Printable View
Jel ima tko taj recept? Nisam ga vidjela u njegovim knjigama već je bilo na TV-u.
Onak je klasična pita, dolje rahlo tijesto, a gore "krema" od tamne čokolade. Nešto preeefino i preeekalorično. :mljac:
Ne ali imam od Ane Ugarkovic ako te zanima mogu postati
Obično prhko tijesto i ganache?
Ovu Aninu sam probala, ok je ali ništa posebno, slična je Jamievoj.
Imam ja, ali na engleskom...treba mi par minuta da to prevedem...
jelda da ti je dosadilo peći mafine za rasprodaju :saint:
Oprostite na gramatičkim greškama, na brzak sam prevodila jer se žurim to napraviti prije što moram okupati malenu, ali što je, tu je...
Čokoladna pita
Tijesto:
25 dkg maslaca
20 dkg šećera u prahu
mrvicu soli
50 dkg brašna
4 žumanjka
4 žlica hladnog mlijeka/hladne vode
Izmijesite maslac, šećer i sol, pa dodajte brašno i žumanjke. Kada smjesa izgleda kao krušne mrvice, dodajte vodu ili mlijeko. Formirajte tijesto u loptu sa što manje pokreta – što više dirate tijesto, to će tijesto biti tvrđe.
Omotajte tijesto u celofan i ostavite u frižideru barem sat vremena.
Ohlađeno tijesto režite na kriške debljine 5 mm. Složite kriške u modlu, i pritisnite ih prstima, pokrivajući sve rupe. Odstranite ostatak tijesta i ostavite da se ohladi u škrinji oko sat vremena.
Izvadite iz škrinje i pecite na 180 °C oko 15 minuta, (ili 12 minuta ako planirate filati s filom koja se mora peći).
Fila
31,5 dcl slatkog vrhnja
2 žlice šećera
par zrna soli
11,5 dkg maslaca na sobnoj temperaturi
45,5 dkg fine tamne čokolade, u komadima
10 dcl mlijeka
kakao za posipavanje
Stavite vrhnje, šećer i sol u lonac i zakuhajte. Čim zakuha, maknite s vatre i dodajte maslac i čokoladu. Miješajte dok se sve ne otopi. Ostavite smjesu da se malo ohladi, pa dodajte mlijeko, miješajući dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Ako se smjesa "razdijeli", dodajte još malo hladnog mlijeka i miješajte dok ne postane glatko. Ulijte cijelu smjesu u polu-pećeno tijesto i pustite da se hladi 1-2 sati do sobne temperature. Posipajte kakaom.
Apri, upravo sam ispekla još 3 ture muffina za kumove :mrgreen:
klamarice, :* :*
Doduše, sjećam se da je on na telki i filu pekao, ali jedva čekam bacit se na ovo. :mljac:
Citiraj:
klamarica prvotno napisa
Zbog čega treba biti polupečeno tijesto ako se ne peče fila??
Jer Jamie tako kaže :)Citiraj:
MalaSirena prvotno napisa
Mislim da je fora u tome što se vruća fila ulije u tijesto tako da se tijesto dopeće dok se fila hladi...
Jelka, što se tiče file, naletila sam na još jednu Jamievu filu koja se peće:
14 dkg maslaca
15 dkg fine čokolade
8 žlica kakaa
mrvicu soli
4 jaja
20 dkg šećera
3 žlica zlatnog sirupa (nisam sigurna, ali ja bi probala s običnim šećernim sirupom, s omjerom vode i šećera 1:1, ili možda s javorovim sirupom...)
3 žlica kiselog vrhnja
Rastopite maslac, čokoladu, kakao i sol u zdjeli u loncu vruće, lagano kipajuće vode. U posebnoj zdjeli, izmiksajte jaja i šećer dok smjesa ne postane glatka i kremasta, pa dodajte zlatni sirup, i kiselo vrhnje. Dodajte čokoladnu smjesu u žutu smjesu, i dobro promiješajte, pa ulijte u polupećeno tijesto. Pecite 40-45 minuta na 150 stupnjeva. Pažljivo izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi na rešetki barem 45 munuta. Kora koja se formirala tijekom pećenja će se napuknuti i stisnuti.
eeeee, to je ta! Hvala, hvala, hvala!!! :D :*Citiraj:
klamarica prvotno napisa
Nema na čemu... :love: