Kao što sam naslov kaže, posustaje mi ideja čime hraniti svog malca od malo preko godinu dana. Što vi dajete za doručak? Međuobrok? Večeru?.. Pogotovo sada zimi kad voća baš i nema...
Printable View
Kao što sam naslov kaže, posustaje mi ideja čime hraniti svog malca od malo preko godinu dana. Što vi dajete za doručak? Međuobrok? Večeru?.. Pogotovo sada zimi kad voća baš i nema...
doručak - pecivo i jogurt/ rižino mlijeko... ujutro ništa drugo kod nje ne dolazi u obzir :D (prilikom buđenja dojimo)
međuobroci - voće voće i samo voće... ponekad neki keksić ili fornetić za zasladiti se...
večera - žganci s vrhnjem ili jogurtom, griz sa ili bez kakaa, zgnječena banana s jogurtom, nekakvi cornflakes (to vrlo rijetko, nije joj baš omiljeno...) + dojenje prije spavanja
Ujutro neki Lino ili sirni namaz ABC, ruča i užina u vrtiću. Kad dođe doma iz vrtića oko 15:00 baka mu ponudi ako hoće meso/povrće (ručak) ili voće, ja kad dođem s posla u 17:30 dam mu ciku, u 20:30 žganci s acidofilom ili jogurtom, gris, kravlji sir ili sirni namaz, margo i sl, a zaspe s cikom (a i po noći ju još uvijek traži)!
Prvo moram primjetiti da su nam klinci rođeni isti dan!!!Citiraj:
ttiinnaa prvotno napisa
A što se citata tiče.. i mi po noći imamo isti meni!! :mrgreen:
Žganci s maslacom i malo mlijeka, acidofil s kruhom, beby žitarice, tost s maslacem i mlijeko (pije ga na slamku), palačinke (obožava), griz na mlijeku, zobene pahuljice na mlijeku...
Užina: danonino, puding od vanilije(čokolada nevalja), kad napravim slance (sir,margarin, brašno i pzp se izmijesi, razvuče i izreže u razne oblike) jede ih za doručak, ručak i večeru, voćna salata.
doručak:
cornflakes, ječmene pahuljice, rižine kuglice (čokoladne i obične), rijetko čokolino - s mlijekom ili jogurtom, ponekad uz dodatak voća. Užica povremeno od tate tvrdi sir ili kuhano jaje; namaze više ne šljivi ni pol posto pa više ne nudim
Užina - ak smo doma, najčešće voće, tu i tam keks ili ako ima kolača, ali se to trudim izbjegnuti; ak smo vani, obično žica štapiće sa sezamom; popodne za užinu ponudim ostatke od ručka, pogotovo ako je manje jeo..
Večera - griz sa ili bez malo ribane čok. za kuhanje, palenta s jogurtom/kiselim mlijekom/acidofilom, zobene i prosene pahuljice ili na mlijeku (rjeđe), jogurtu ili na domaćem kompotu (najčešće) kojeg radim od grožđica, jabuka, suhih marelica, smrznutih domaćih šljiva ili višanja, jabuka... ovisno kojeg voća imam doma
Matea za doručak i prije spavanja pije (kršitelj koda) 3. Uživa u tome, tako da mi je jako teško oduzeti joj taj mali ritual. Za ručak oko 13h jede ribu, meso, krumpire, rižu, zelje... skoro sve što i mi. Popodne oko 17h nekad voće, nekad čokolino. Između uleti koja mandarina, po jedna napolitankica ili voćni jogurt.
Podizem.
Nekako smo postali jednolicni sa obrocima, a i zima je pa nemamo bas veliki izbor voca i povrca :/ . Zanima me kako izgledaju vasi jelovnici?
(uskoro prelazimo u skupinu 0-1, pa cemo kusati jos neke nove okuse).
Mojim momcima (13 meseci) obroci izgledaju odprilike ovako:
dorucak (oko 9h) : voce sa malo keksa ili ovsenih pahuljica, cesto i cisto, bez dodataka
spavaju od 12h i pre spavanja popiju po 1.5 soka (narandza 100% voce)
uzina (oko 14h) uglavnom vocni jogurt
rucak (oko 16h): povrce sa mesom, domacom pilecom jetrom ili zumancetom (belance im uvodim tek sada zbog alergije jednog od njih)
vecera (oko 19h): griz, popara od integralnog dvopeka u koju na kraju kuvanja dodam kockicu maslaca, keks i mleko, papice (kompletan Lino asortiman)
Uspavljuju se na flasici jos uvek i tad popiju po 2.5dl mleka sa nekoliko kasicica neke Lino papice.
Po noci se jos uvek bude bar jednom i piju mleko. Ovaj ritual im ne bih ukidala jer ovako mleko ne piju.
Dnevno popiju po oko 2dl vode zavisno sta su i koliko jeli. Provuce se poneki smoki, stapic ili keks. Ako bas bas lepo ruckaju podele jednu krem bananicu ili po stapic Kinder cokoladice.
Stella- 18 mj- sad već zna što hoće i ima jaku volju istjerat na svoje pa obično sama bira
doručak:
samo mlijeko, oko 2,5 dcl
neki čokolino
keksi u mlijeku
par puta je od mene vidjela čok. kuglice (onaj Nesquik) i muesli pa je jela to sa mnom
par puta je sa mnom jela sirni namaz na kruhu
ručak:
bez začina, zaprški, ne pečeno, ne prženo, samo kuhano u običnoj vodi, mrvica soli
najviše neko povrće (nismo još probali paprike, krastavce, grah, a mahune joj se ne sviđaju pa ni to ne radimo)
1x, nekad 2x tjedno meso- piletina, puretina ili teletina
1x tjedno riba
riža (ona smeđa Encijanova), proso, žganci, rjeđe tjestenina (tijesto najčešće u juhi)
večera:
opet kao i doručak, nešto s mlijekom, par puta je i griz ili popije samog mlijeko oko 2,5-3 dcl
ako smo negdje u skitnji (obično neki shopping) znam joj kupit **** kašice za laku noć
međuobrok:
neko voće (nismo još probali kiwi, ananas, papaju i sl., većinom klasika: kruška, jabuka, banana, mandarina)
nekad joj izmiksam više vrsta voća u kašicu (inače nismo baš jeli miksano, ali ovo je iznimka),
nekad joj napravim shake (izmiksam bananu i mlijeko, nekad ubacim i keksić),
jogurt s kornfleksom ili žgancima
svježi sir s jogurtom i malo kruha, ponekad uz to i kuhano jaje
ako je u šetnji kupimo usput neko pecivo (i ako hoće jogurt ili malo sojino mlijeko s okusom banane)
ponekad hoće samo za piti pa popije sami jogurt ili malo sojino mlijeko, par puta je dobila i čokoladno
par puta je vidjela mene da jedem kuhane Ledove zagorske štrukle pa je to sa mnom jela
Dojenje: nekad traži i 4x na dan, npr. jučer, ali većinom jednom u dva-tri dana. Noću ne traži, samo nekad za uspavljivanje (ali nije joj nužno) ili kad se jače udari negdje. Većinom zaboravi da cika postoji.
Dudu ni flašicu nemamo, pije normalno iz čaše od nekih 6.mj. Zadnjih dana je otkrila da postoji slamka, pa sad traži piti na slamku da bi ju mogla grickati
Piće: donedavno dosta vode ali sad je skužila da postoji i sok pa samo njega traži (mislim da zbog slamke), vodu više neće. Izbjegavam da ga pije svaki dan, dobije jedan mali Hlapićev od naranđe u dva-tri dana, napravim joj čaj ili dam (kršitelj koda)ov sok od mrkve, ali ako baš inzistira. Pokušavam da ne dam ništa osim vode, al kad vidim da dugo ne pije onda si mislim bolje išta nego da dehidrira
Grickalice, slatkiši: kad smo negdje nekad dopustim da jede štapiće, štapiće s kikirikijem, krokiće ili običan petit ili dječji keks. Par puta je probala čokoladu i sladoled, a par puta je jela i kesten pire. Doma rijetko što dobije, osim kekse u mlijeku al ne svaki dan.
..fuuuffff..fuuffff.....-pušem pepeo s ovog topica i malo ga oživljavam. :mrgreen: I meni ponestaje ideja što Karlu davati jesti.Ima li netko ideje za nešto neobično? :cekam:
p.s. Karlo neće kruto voće ( osim smiksano),neće sir ( pojede ga u kašici) ni nikakv sirni namaz,ne voli kiselkasto. :( Voli npr. njoke,maneštricu,palačinke( lud za njima!)-ali samo sa čokoladom ne i sa sirom,paštu ( i sa gulašom i sa salsom),ribu.A da,naravno i čokolino i keksolino. Problem su mi doručak i večera uglavnom,imam filing da nam hrana postaje jednolična. :?
p.s. možda da mu za sir kažem-sirolino,možda bi ga popapao??? :lol:
Ni moj nece nista kiselo, a ni voce, osim banana koje jede svaki dan.
Kod nas izgleda ovako
BUDJENJE=sika, bar pol sata,
DORUCAK= cokolino s acidofilom i bananom, rjedje neka druga kasica. Ako bas nece nikakvu kasicu onda kifla, prazna ili s eurokremom ili zdenkom (to rjedje prodje).
MEDJUOBROK=plazma ili slicni keksi, kruh, nekad krafna s cokoladom (marmeladu nece ni okusiti), stapici.
RUCAK= do nedavno obavezno juha (teleca ili povrtna), povremeno rizoto, unazad par dana nece ni probati juhu, sad se davi u makaronima (prekjucer na gulasu, jucer s tuna umakom, danas ce dobiti grah s tjesteninom-vidjet cemo hoce li jesti ). Nekad hoce i njoke u gorgonzoli (jednom probala dati misleci da ce odbiti, medjutim odusevilo ga). Ono sto je ocito da sto je okus intenzivniji to on radije jede, sad jede normalno zacinjeno. Poceli mu davati sol kad je imao salmonelu i odtad bez soli i drugih zacina nece ni okusiti. (kršitelj koda)ove staklenke vise ne prolaze.
VECERA= obicno isto sto je jeo i za rucak, ako ne ide, onda samo kifla i/ili banana.
SPAVANJE=opet sika pol sata, po neci obicno jednom, rijetko nijednom ili dvaput.
Vjerujem da bi, jer moja mala neće jesti griz, ali hoće grizolino i to iz zdjelice iz koje jede lino. ;)Citiraj:
LeeLoo prvotno napisa
Inače, imamo problema sa hranom tj. neće jesti palentu, svježi sir, kornfleks rijetko, i još još par stvari tako da više ni sama ne znam šta da joj dajem. Stalno nešto izmišljam, a ona sve glatko odbije. :x
E, a za juhom je luda! Mogla bi ju jesti cijeli dan, i još ako je od none Lepe :D
p.s. LeeLoo, djeca su nam rođena isti dan!