evo, sad kad sam ga konacno nasla (fala Mamita :naklon:), da ga podjelim s vama:
Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Printable View
evo, sad kad sam ga konacno nasla (fala Mamita :naklon:), da ga podjelim s vama:
Citiraj:
Ancica prvotno napisa
To se inače odaziva na satay i pripada indonezijskoj i malezijskoj kuhinji. Ako bude interesa opisat ću brzu metodu spravljanja. Najbolji putar za ovu svrhu je makedonski.
taman sam ovo htjela napisati, samo mi se čini da je ovo blaga verzija jer tamo je ljut da probijem strop (barem meni) :mrgreen:Citiraj:
Davor prvotno napisa
Uočio sam samo par detalja za istaknuti.
Soja umak treba biti pravi indonezijski slatki, ketjap medja (imam) ili ketjap manis (ima za kupiti u ZG).
Umjesto limunovog soka može i koncentrat rajčice, osobito ako se umak ne zgusne kako treba. Doziranje limuna je kritično i može se lijepo upropastiti gotov umak ako se stavi previše. Kiseliš se dodaje na kraju.
Umjesto mlijeka (kokosovog, kravljeg...) stavljam nekakav temeljac. Tako su mi pokazali frendovi iz Nizozemske, a čini se da izbor tekućine nema preveliki utjecaj na izgled i okus gotovog umaka.
iridana2666, sastojak koji fali za skakanje do stropa zove se sambal, a ne stavlja se više od jedne žličice.
Sitno narezani luk stavljaju na kraju u vrući umak tako da ostane prilično hrustav, ljut i smrdljiv. Umjesto luka ne stavim ništa ili eventualno sitno narezani fenel. Jednom sam probao s mungo izdancima i bilo je OK.
Ekspress metoda:
Umak nastaje mukotrpnim miješanjem, jer čim zakuha krene jako bućkati, a ako se zanemari bućkanje onda još i zagori. Za brzu metodu treba kvalitetan lonac debelog dna i još jedan bilo kakav za zagrijati mlijeko/juhu za podlijevanje. Na laganu vatru se stavi kikiriki putar i pomalo ga se miješa. U njemu nema vode pa se neće pjeniti ili bućkati, a kriterij zagrijanosti je kada se krene raditi tamna korica na dnu. U tom trenutku se putar zalije s vrućom tekućinom u količini dvaput većom od putra. VUŠŠŠŠŠŠŠ!!!!! Potom se još kratko promiješa dok se dobro zgusne, nabacaju se začini, sojin umak, limunov sok (luk i sambal) i poklopljen ide na hlađenje pa na stol.
Idealan je uz krupuk (krekeri od ispeglanog rižinog tijesta s račićima), kao dip za čips od kuruze, ili jednostavno kao mrak prilog uz vege hranu.
Kikiriki je za djecu problematična namirnica.
Slican umak pravila sam neki dan uz pileca prsa narezana na kockice i przena na naglo. bilo je za prste polizati!