Problemi sa spavanjem - trebam li ga tjerati?
Vec neko vrijeme L. ne zeli u krevet - ni za popodnevno spavanje, ni za nocno.
Prvo sam mislila - OK, mozda pokazuje da je vrijeme da izbacimo popodnevno spavanje, pa smo probali par dana, no on toliko iscrpljen izgleda, jedva izdrzi i do 8 u tom slucaju, a ne bih da ranije od toga ide spavat, jer bi znacilo da ga 5 dana u tjednu prakticki ne bi vidjali.
I kad ga nekako privolim da ide spavat, zaspi u roku ni 5 min, sto mi daje do znanja da mu je pop. spavanje ipak potrebno.
Onda je poceo "bjezat" i prije nocnog spavanja, sto me dodatno brine, jer dok se izdogovaramo prodje i 10 sati a da nije zaspao. :/
Kako se uopce treba odnositi prema tom spavanju, a da nije zapovijedanje. Glupo mi je stalno, jer svaki dan se to ponavlja, ici s onom u Juulovskom stilu: Ja zelim da spavas. Pa mogu zelit jednom il dvaput, al svaki dan je opet ulazenje u njegov prostor.
Kako da unesemo pravilo, jer ni svakodnevna ista rutina pripreme za krevet ne pomaze? Spavanje prakticki mrzi (istina ima od koga to naslijediti :mrgreen: )
Re: Problemi sa spavanjem - trebam li ga tjerati?
Citiraj:
Mony prvotno napisa
Spavanje prakticki mrzi (istina ima od koga to naslijediti :mrgreen: )
U ovom itekako ima istine. M. je nespavalica. Kaže kako joj je spavanje trošenje vremena. S 8 mjeseci je izbacila dopodnevno spavanje (a i do tada je spavala pola sata), s 1,5 godinu i popodnevno i zaista joj treba malo sna. I ja sam takva, moja mama je takva....očito je stvar genetike.
Ono što je meni pomoglo kad ju je trebalo spremiti spavati je čtanje prije spavanja, a onda kratki, tihi razgovor u mraku o nečemu relativno nezanimljivom što joj ne bi dodatno probudilo pažnju. Već godinama sa spavanjem nema problema i odlazi na spavanje kad osjeti da je vrijeme.
Citiraj:
Mony prvotno napisa
Kako se uopce treba odnositi prema tom spavanju, a da nije zapovijedanje.
Možda kroz igru. Ne znam kakva je djetetova dnevna rutina, ali u ovim hladnim mjesecima obično se više vremena provodi u zatvorenom prostoru i obično smo manje fizički aktivni. Ako se energija (a djeca je najčešće imaju u neograničenim količinama) ne potroši, organizam je nema potrebu nadoknaditi i obratno. Možda laviću treba džungla? U nedostatku iste može poslužiti i park! :preskaceuze:
Btw. mene su u vrtiću tjerali da spavam poslije ručka :shock: i naravno da to nije ničemu koristilo - nisam se mogla prisiliti da zaspim pa sam promatrala druge kako spavaju, što mi je dosadilo nakon dva dana, ali zato sjećanje na tu gnjavažu traje do danas.
U svakom slučaju, važno je shvatiti što stoji iza tog odbijanja spavanja. Poznavala sam jedno dijete koje su zbog sličnog problema čak vodili liječniku, a sve je riješeno čim su otkrili da pije previše vitaminskih sokova.
Možda ni biometeorološke prilike ne treba zanemariti. Svaki put kad pada tlak slušamo "kako bi osjetljiviji ljudi mogli imati poteškoća sa snom". Čim razumiješ uzrok imaš pola rješenja, ako ne i cijelo!
Citiraj:
Pandora Aura Monroe prvotno napisa
Btw. mene su u vrtiću tjerali da spavam poslije ručka :shock: i naravno da to nije ničemu koristilo - nisam se mogla prisiliti da zaspim pa sam promatrala druge kako spavaju, što mi je dosadilo nakon dva dana, ali zato sjećanje na tu gnjavažu traje do danas.
!
potpisujem!
samo sto sam ja u vrtic isla od trece godine i mogli su me disciplinirati da lezim u krevetu dok drugi spavaju, ali moje dijete je 1,5 god i ne mogu ga natjerati da legne i smiri se, a niti to ne zelim.
ja sam imala takav bioritam, spavati po danu nisam mogla, ali zato bi zaspala odmah iza crtica, pa makar sjekire padale :lol:
i cak negdje do 20-te godine sam isla jako rano spavati, 10 sati mi je bilo jako kasno, obicno bi zaspala negdje oko 9, a i to sam puno rekla :mrgreen:
sto ja vidim kod svog djeteta je da mu je jedno spavanje dnevno premalo, a dva previse. i niakk na zelenu granu, jer on zeli ici spavati, umoran je, zove me da idemo spavati, a onda rijetko kad bas odmah zaspe, najcesce se navlacimo od pola sata do sat vremena.