Re: ...forsirati dohranu?
Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
Još da spomenem da imam jako puno mlijeka i da je dijete bucmasto, živahno i zadovoljono...
:)
meni tu leži ispravan odgovor!
Re: ...forsirati dohranu?
Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
bila sam jučer na sistematskom s malom, sad ima 6 i pol mj. Lijepo sam referirala pedijetrici kako smo počeli s dohranom, da sam joj dala kašice od prosa, riže, mrkvice, špinata a taj dan sam joj baš dodala i malo jabuke. I ona malo pojede, ali više se zeza i brlja tu hranu, pojede dosta malo, i dojenje nam je još i više nego glavno.
Na to je ona rekla da bih trebala malo forsirati dohranu, jer joj više nije dovoljno samo dojenje. Ako ne jede, da je malo pustim gladnu i ne dam joj odmah sisu, nego kad ogladni opet kašicu.
Ja se nisam upuštala u raspravu, ali znam da sam se ovdje načitala tome kako je bolje da se u početku dohrana ne forsira, da je dovoljno po nekoliko žličica, više u cilju upoznavanja novih okusa, i da će dijete početi više jesti kad mu bude trebalo. Pa i o malim odbijačima dohrane koji i do desetog mjeseca jedva još ponešto stave u usta osim cice. Moja dohrana inače izgleda tako da mala pojede možda prve dvije žličice s interesom, a nakon toga nema veliku želju da nastavi. Ja i dalje pokušavam ugurati po koju žličicu, većinom na moljakanje i na prevaru, uletim kad zine jer je zaboravila na kašicu. Na kraju pojede oko pola male šalice jednom dnevno. Kad počne pružati ozbiljan otpor prestanem da ne bih postigla suprotan efekt i zamrzi hranjenje općenito.
Još sam pitala je li dobila dovoljno na težini ili bih se trebala zabrinuti (inače je beba još od rođenja nešto veća, jako puno siše i pravi je bucko). Doktorica je rekla da je sve u redu, da je udvostručila porođajnu težinu i da je to taman za 6mj.
Inače nije loša, čini mi se, pohvalila me je zbog upotrebe platnenih pelena, ali je rijetko vidim jer mala nije bila bolesna a pregledi su brzinski i rijeđi nego bi trebali biti jer je ovdje velika nestašica pedijatara i svaki ima puno više pacijenata nego što ih stigne obraditi.
Molim dakle komentar - da li da "forsiram" i kako ili da pustim da ide svojim tokom?
Još da spomenem da imam jako puno mlijeka i da je dijete bucmasto, živahno i zadovoljno, ali već neko vrijeme više siše po noći (zato sam čak počela s prehranom 4 dana prije nego je navršila 6mj, ali kako nije pokazala prevelik interes sam se opustila).
Hvala na pažnji ako ste pročitali do kraja :)
ne forsiraj, daj joj pomalo. Neka se nauči na novi način prehrane i nove okuse. Nemoj je držati gladnu, pročitala sam negdje da dijete ne smije biti niti gladno niti sito. Znači ne odmah nakon dojenja jer će biti sita pa neće biti niti zaiteresirana za drugu hranu, niti pregladnu jer će biti prenervozna da bi sada nekaj drugog jela - očekuje cicu. Ja ti radim ovako: ujutro kad se probudi mlijeko, dva sata nakon te prve klope kašica (voćna, koliko pojede pojede, uglavnom sve), dva sata nakon toga opet mlijeko itd. - to ti je samo primjerice da skužiš poprilici razmake. Isprobala sam sve fore (bilo je čak i svaka tri sata obrok, jedan mliječni, jedna kašica) i ovako nam najbolje ide. Ima 2 voćne kašice na dan i 5 mliječnih obroka, ali ti kreni sa jednim obrokom kašice. Špinat ... ne znam baš, možda da malo ipak pričekaš sa špinatom - teško je probavljiv (meni recimo kao odrasloj osobi stvara probleme u probavi iako ga jako volim jesti). Evo, ako ti je to malo pomoglo super, i mi ti imamo problema sa dohranom, neće ništa osim voća koje sam joj dala sa 6 mjeseci. Što je tada probala to je prihvatila, drugo niš. Ali ovaj prvi dio da ne forsaš nego polako, to ti mogu potpisati. Vrlo važno: pazi da namjernice koje joj daješ ne sadrže gluten.