Re: Imam slicno pitanje..
Citiraj:
narentina prvotno napisa
..pa da ne otvaram novu temu. Radim u djeecjem vrticu kao odgajateljica na zamjeni. Zamjena je pocela 10.9. od tada , pa do danas, produzava se kako teti koju mijenjam komisija odobri nastavak lijecenja. Zasad do 5.5. Planiram trudnocu, pa ako mi se dogodi dok se kolegica ne vrati, zanima me na sto mogu racunati.
Dotad cu, dakle imati skoro 5 mjeseci neprekinutog staza uz prosjecna primanja od 4500kn.
Moja pitanja bi bila:
a) na ciji teret ide bolovanje za cuvanje trudnoce ako ga otvorim dok sam jos u radnom odnosu (ocito je on na odredjeno vrijeme, tj. do povratka djelatnice s bolovanjja)
b) kolikoa bi mi bila naknada za to vrijeme do poroda?
c) Kolika bi mi bila primanjna prvih i drugih 6 mj. porodiljnog?
d)posto imam miom na maternici, a bila bi to i prva trudnoca u 36-oj godini, te radim na mjestu gdje je ionako povecan rizik od ozljede i raznoraznih infekcija bakterijicama i virusima, kako otvaram bolovanje, tj. kod kojeg lijecnika- opce prakse ili ginekologa?
Zahvaljujem unaprijed na odgovoru! :)
a) na teret HZZO-a, od prvog dana bolovanja.
b) ako je taj staž sve što imaš u zadnje dvije godine, naknada bi ti bila minimalna, 831,50 kn (nemaš dovoljno staža, vidi postove od Cicos). Ako bi imala dovoljno staža (18 mj. u zadnje dvije godine, naknada bi se računala prema plaći, odnosno iznosila bi 4.250 i nešto)
c) kad počne rodiljni dopust, ako imaš minimalnu naknadu na trudničkom bolovanju, možeš zatražiti novi izračun nakande i stvoriti sebi šansu za rodiljnom naknadom u visini od 4.500 kn na obveznom, odnosno 2.500 kn na dodatnom rodiljnom dopustu.
d) ginekolog će utvrditi postoje li uvjeti za bolovanjem. Što se tiče uvjeta rada, vidi gore post o dopustu radi loših uvjeta rada (kod uredne trudnoće). Ako ginekolog odredi potrebu za bolovanjem radi patološke trudnoće, bolovanje ćeš otvoriti kod liječnika opće prakse, a na preporuku ginekologa.