Prva trudnoća iznad četrdesete...
Tragom nekih članaka (jedan od njih je na linku http://www.vecernji.hr/newsroom/news...48073/print.do, a priznajem da ih trenutno čitam zbog jednog svog istraživanja vezanog uz posao), zanima me kakva su iskustva majki koje su prvi puta začele u 40-oj (a neke i kasnije)? Koliko su komplicirane takve trudnoće, no kakvi su njihovi izazovi roditeljstva? Naime, u navedenom me članku posebno zaintrigirao dio koji kaže:
Citiraj:
Neki strani autori smatraju k tome da u nekim elementima kasno majčinstvo ima i prednosti za dijete, pogotovu u njegovu odgoju. Žene u četrdesetima, smatraju, emocionalno su zrelije, strpljivije, financijski neovisnije i obrazovanije od mladih majki.
Kakva su vaša iskustva - može li se reći da ova izjava stoji te kako u nas okolina reagira na odluku o majčinstvu u zrelijim godinama?
Re: Prva trudnoća iznad četrdesete...
[quote="devet_mjeseci"]
Citiraj:
Neki strani autori smatraju k tome da u nekim elementima kasno majčinstvo ima i prednosti za dijete, pogotovu u njegovu odgoju. Žene u četrdesetima, smatraju, emocionalno su zrelije, strpljivije, financijski neovisnije i obrazovanije od mladih majki.
neki strani autori smatraju, ajmo se nas par skupit pa smatrat :roll:
ovo mi sve ne stoji, mislim da su dobre majke i one koje nisu vss, i one s 20 g., i financijski neovisne itd... Kakve to veze ima da budeš dobra majka? U svemu ovome jedino je važno STRPLJENJE, a nekako mislim da ga mlađe imaju puno više. ..
Citiraj:
devet_mjeseci prvotno napisa
Citiraj:
Žene u četrdesetima, smatraju, emocionalno su zrelije, strpljivije, financijski neovisnije i obrazovanije od mladih majki.
Slažem se s ovim, naravno da postoje izuzeci, i vjerujem da se te činjenice odražavaju i na samom odgoju djece ....
Rodila sam prije 27 mjeseci sa 39 godina nakon 15 godina braka ali ranije jednostavno "nije išlo". Kada sam ostala trudna dugo vrijeme nisam niti vjerovala da je to istina a i danas ponekad kada pogledam svoje zlato znam se pitati da li je stvarna.
Sa 33 godine sam imala tešku operaciju kralježnice nakon koje sam se skroz oporavila te krenula sa plivanjem i teretanom do trudnoće.
Obzirom da sam bila u top formi, trudnoću sam iznijela do kraja bez i jednog problema uređujući stan i "rintajući" do zadnjeg dana.
Uživam beskrajno u majčinstvu ali mislim da to nije povezano sa godinama.
Za povremeni umor koji me obuzima prije sam krivila svoje godine, međutim koliko vidim i mlade majke nisu puno izdržljivije.
Imam siguran posao i krov nad glavom. Svaki slobodan trenutak provodim sa svojim djetetom i uživam maksimalno jer na žalost, ne mislim više rađati radi svojih godina.