Djeca alergičari - tragedija u Vodicama
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dan...ecak,105634.jl
Uzasna tragedija :( :(
Jos uzasnije mi je kad procitam da novinari pisu pojeo je iako su mu prijatelji rekli da je alergican. Pa to je dijete od 9 godina koje je sigurno mozda zeljno probati tako nesto neznajuci u potpunosti da to moze znaciti smrt.
Posto zivim u drzavi u kojoj se oko toga vodi velika briga tj sve skole imaju:
NO NUTS POLICY
zanima me koliko ste vi daleko od toga?
Naime kod nas u svakoj skoli postoji tabla gdje su objesene slike djece koja imaju alergije. Pise na sta su alergicni i svaka skola ima epipen u slucaju napada. Pise i do kojeg stupnja su alergicni.
Da je skola imala taj epipen djecak danas ne bi bio mrtav.
U nekim skolama(kao npr nasoj) hranu je strogo zabranjeno donosti. Skola ima svoju kuhinju. Ako idu na izlet i moraju donjeti hranu cim dodju u skolu nastavnici prvo pregladaju svaciju hranu.
Te alergije su jako zeznute. Neka djeca nemoraju ni pojesti nesto na sto su alergicni nego je dovoljno da je njihova hrana bila u dodiru sa tim necim i da im to izazove alergijski napad.
I eto jel paze kod vas na to? Ako ne, stvarno se to mora promjeniti jer je ovo definitivno tragedija koja se mogla izbjeci.
:( :( :(
mamma san prilagodila naslov cijelom topicu[/quote]
Re: Vodice, djecak koji je umro
Citiraj:
Natasa30 prvotno napisa
NO NUTS POLICY
Mda... a kod nas uvriježeno da klinci prije prvog rođendana već papaju smokiće s kikirikijem. :/
Nema ti toga, Nataša, kod nas. Barem ne u školama za koje ja znam.
Citiraj:
Natasa30 prvotno napisa
Jos uzasnije mi je kad procitam da novinari pisu pojeo je iako su mu prijatelji rekli da je alergican. Pa to je dijete od 9 godina koje je sigurno mozda zeljno probati tako nesto neznajuci u potpunosti da to moze znaciti smrt.
tragedija prestrašna. :cry:
kad god pročitam da je neko dite alergično na nešto sjetim se mog susida koji je došao kod mene doma dok smo bili dica. imali smo dosta manje od 9-10 godina. i moja mama napravi sendviće i daje ih cilom društvu. a taj mali susid kaže kako on to ne smije jest jer ne smije jest kruh, alergičan je.
tako da ovo za dite od 9 godina i ne stoji bez obzira na vjerojatnu njegovu želju.
ali čitam jučer u novinama kako pri obdukciji u želucu uopće nije nađen ni lješnjak ni kikiriki.
Citiraj:
Natasa30 prvotno napisa
Naime kod nas u svakoj skoli postoji tabla gdje su objesene slike djece koja imaju alergije. Pise na sta su alergicni i svaka skola ima epipen u slucaju napada. Pise i do kojeg stupnja su alergicni.
Da je skola imala taj epipen djecak danas ne bi bio mrtav.
:( :( :(
Ovo je nešto što ja odavno tvrdim.
Citiram što sam napisala na jednom drugom forumu:
Ne znam da li kod nas postoji zaskonski temelj za konstiturianje ambulanti po školama, ali znam zasigurno da bi jedna takva ambulanta spasila život jadnom dječaku iz Vodica.
Naime, kao majka alergičara, znam da je injekcija adrenalina u okviru 5-7 minuta u slučaju anafilaksije (alergijskog šoka) od najveće važnosti.
Moja Anja ima autoinjektor jer se zna da je alergičar, ali što je s onom djecom koja prvi puta odreagiraju na nešto?
U ovom konretnom slučaju greška je bila u tome što je učiteljica prvo zvala roditelje (što je i u redu s njenog stanovišta) i kad je otac došao i odveo sina u ambulantu, bilo je nažalost prekasno. Da je kojim slučajem u školi postojala ambulantna služba s adrenalinom u pričuvi, dijete bi ga vjerojatno dobilo na vrijeme.
Ja sam u školi naglasila da u slučaju alergijske reakcije prvo daju adrenalin i zovu hitnu (ili neko nek odveze dijete) pa tek onda nek zovu roditelje. Također sam dala dozvolu da se naš autoinjektor iskoristi u slučaju nužde i za neko drugo dijete.
Svejedno mislim da bi u svakoj školi nešto takvo trebalo postojati.