-
U tjedan dana ni grama
Moja curica je stara 20 dana i imamo problema s dojenjem.
U prvih tjedan dana nakon dolaska iz bolnice dobila je 250 grama i bila sam oduševljena, dojila sam je svakih dva do tri sata na zahtjev, ponekad bih je i morala buditi jer je znala spavati po tri sata, kakala je dva puta dnevno u prosjeku. Ponovno nakon tjedan dana išli smo doktoru na pregled radi osipa pa smo je usput i vagali, međutim u tih tjedan dana nije dobila niti grama. U tih drugih tjedan dana češće je kakala možda je imala tri do četiti stolice dnevno, uvijek žute i grudaste, možda je dva puta bila žuta s mrvicu zelene boje. Svaki put prije podoja bih je presvukla dva puta u tih tjedan dana bile su suhe pelene. Nije bila nervozna, niti je plakala, niti je pokazivala bilo kakve znakove gladi. Podoji traju oko 10 minuta, jedino što sam primjetila u tih drugih tjedan dana da je počela coktati prilikom podoja i to samo napočetku kada krene mlijeko i ne stalno nego u navratima, i da prilikom podoja samo na početku me zabole bradavice prilikom prvih par puta što povuče, a poslije ne. Napominjem da mi mlijeko ne curi samo između podoja, niti su mi grudi napete, bolne niti imam kvrge. U čemu je problem?
Ujedno imam nedoumicu da li ukoliko doji u razmaku dva sata da li taj drugi put nudim istu dojku ili novu, tj. da li da čekam tri sata pa nudim drugu dojku ili odmah da ponudim drugu, moram priznati da neznam kada je dojka ispražnjena. Jučer i preključer počela je učestalo tražiti dojku, tj. sisa oko 10 minuta i onda za oko 15 min traži ponovno ali ne sisa nekim intenzitetom kao da je gladna već par puta povuče pa drijema ako joj izvadim siku traži ponovno okreće se na sve strane i otvara usta kao da je gladna, sad više neznam da li je gladna ili bi se mazila ili je pak nešto treće. Preispitala sam tehniku dojenja i problem je u tome što ona rijetko kad otvori širom usta, ali ako je tehnika loša kako je u prvih tjedan dana dobila super na kilaži. Molim vas za savjet jer sad totalno nesigurna i više neznam u čemu je problem.
-
dana, čestitke na bebici. :)
super je da pratiš pelene, to je glavni znak napretka bebe. a po tome vam ide jako dobro!
što se tiče coktanja i boli u bradavici, moguće je da se radi o gljivičnoj infekciji - sooru. provjeri malo i bebina usta, ima li kakvih bijelih naslaga koje se ne mogu baš lako odstraniti? boli li te samo bradavica ili osjećaš bol i u dojci? kako je između podoja?
učestalo traženje dojke - curica je stara tri tjedna, a to je vrijeme kada bebe obično prolaze skok u razvoju. doji često iz razloga jer si "bilda" mlijeko, povećava količinu. dobro je da joj daješ da doji kad god traži, na taj način će potaknuti tvoje tijelo da stvara još više mlijeka, odnosno koliko joj je potrebno. dojite li i po noći?
kad opet idete kod pedijatra?
i da, pripazi na ispravan položaj, on je ključan za uspješno dojenje. čekaj da malena otvori usta, bradavica i dobar dio tamnog kruga oko nje mora biti duboko u ustima. bebicu stisni uz sebe, neka je cijelim tijelom okrenuta prema tebi.