Kaj kazete na tu njegovu izjavu?
Dali bi htjeli da vam djeca uce cirilicu u skoli?
Printable View
Kaj kazete na tu njegovu izjavu?
Dali bi htjeli da vam djeca uce cirilicu u skoli?
Meni sasvim svejedno.
Glagoljica, ćirilica... ništa nije odveć znati.
Ali, ja bih te stvari stavila pod neki "izborni" nazivnik, izvannastavnu aktivnost za zainteresirane učenike pa nek uče oni koje to zanima. Ne bih pod obavezno.
mislim da je to povezano s koalicijskim pregovorima da bi se formirala Vlada
i da ima veze s Pupovcem
Djeca uče ono što ih zanima, jako puno mojih učenika u srednjoj školi zna ćirilicu ,slučajno sam uhvatila papirić koji je kolao po jednom razredu ,a na papiriću ćirilica
fora im je, kao nešto zabranjeno, a oni koji je ne znaju,ne mogu im čitati poruke....
marko će naučiti ćirilicu jer ću ga ja naučiti , a ne zato jer ti propisuje ili ne propisuje netko odozdo
inače ćirilica ne ujeda jer već vidim kud ide ovaj topic
ruski jezik se piše ćirilicom
a nas i rusa....... :mrgreen:
i ja bi tako. zašto ne bi naučili još jedno pismo ako ih interesira?Citiraj:
Amalthea prvotno napisa
mislim da nije u pitanju izborni predmet
Zato sam i napisala izvannastavna aktivnost, grupa, nešto...
Zašto bi naša djeca učila pismo koje nije naše?
Hoće li poslije ćirilice u školu doći i srpski jezik? Šta je sa Bosanskim jezikom? Hoće li i njega učiti?
A Makedonski?
Ispravite me ako griješim ali ćirilica nije nije ni u Srbiji službeno pismo, zašto bi je naša djeca morala znati???
Neka uče francuski, ruski, njemački, engleski...od njih će imati više koristi ;)
Ja ćirilicu znam, i jednog dana naučit ću i D. , neka zna.
Nemam ništa protiv toga.
Ali ne želim da ćirilica bude nešto što se uči u školi, što se mora znati :/
ne bi htjela da topik ode daleko nego cisto onak...jucer sam slusala kavicu sa sonjom i bas je bila ta tema,pa sam se dosta i nasmijala.....
ne, ni slučajno.Citiraj:
filip prvotno napisa
ne poznavanjem ćirilice neće biti za ništa uskraćena.
ja sam je učila i mrzila. i kakve uopće imam koristi od toga šta sam je morala učit-nikakve.
i sad se naježim kad se sitim satova hrvatsko-srpskog jezika.
isto ko što nisam za to da se uče srpski pisci u onoj mjeri u kojoj smo ih mi morali učit.
da ne spominjem iliju garašanina, prvi i drugi srpski ustanak i kosovsku bitku....i ostale nebuloze koje smo morali bubat.
neka ćirilice tamo di se njome piše i di joj je misto. ovdje je latinica i neka dica svladavaju hrvatsku gramatiku. puno je pametnije jer nam iz škola izlaze sve nepismenije i nepismenije generacije.
mi smo kao učili čirilicu u OŠ ali učiteljica nije baš nešto inzistirala
tako da smo je u biti naučili mi koji smo htjeli a oni koji nisu bili
zainteresirani nisu ni naučili
po meni znanja nikad dosta ali kako čujem djeca su ionako opterečena gradivom i učitelji programom tako da čisto iz sebičnih razloga ne bi da više išta dodaju
a i čini mi se da o čirilici govore isključivo zbog koalicije odnosno politike
koja bi se trebala prebijat preko dječjih leđa,jadno
Ćirilica je slavensko pismo.Citiraj:
Snjeska prvotno napisa
I hrvatski jezik je slavenski jezik.
Prvi pisani dokumenti na hrvatskom jeziku bili su i na glagoljici i na ćirilici. Dovoljno? Ili ćemo u šire rasprave iz staroslavenskog jezika :mrgreen:
Ne,jer ću biti presretna ako pošteno svlada i naše pismo i gramatiku.
Ja sam za, zbog toga što smatram da je to dio opće kulture.
Kad bude putovala na istok, da ipak nešto poznaje npr.
a šta onda ne bi uveli i glagoljicu u škole. :?Citiraj:
mirje prvotno napisa
i šta ne bi vratili krasopis (e ovo bi ja odma potpisala za vraćanje).
jednako kao i francusku buržoasku revoluciju, španjolski građanski ili burski rat...Citiraj:
Loryblue prvotno napisa
povijest je povijest, tko god da ju je stvarao.
niti bi mi smetalo, niti bih se veselila: mislim da je svako znanje dragocjeno, ali neka se procijene prioriteti.
U nekim se školama u okviru izvanastavnih aktivnosti već odavno ;)Citiraj:
Loryblue prvotno napisa
I moj je odgovor NE.Citiraj:
traktorka prvotno napisa
Osim ovog navedenog razloga je i taj da im je ionako satnica prenatrpana da mislim da im jedna ovako poprilično nepotrebna stvar nijer potrebna.
meni je svejedno, ja je isto nisam ucila
da, htjela bih...
ja ju znam, i naučila sam ju sama - prije no što smo to "službeno" učili u školi.
ako su mogli učiti glagoljicu (na satu hrvatskog) - ne vidim zašto ne bi i ćirilicu.
netko je pitao - zašto bi naša djeca učila pismo koje nije naše...
a zašto onda uče i jezike - koji nisu naši? i povijest - koja nije naša... i geografiju, koja prelazi granice hrvatske... itd...
Netko je dobro napisao: Zašto ne krasopis?? Djeca slabo poznaju i hrvatski jezik, znanje glamatike im je loša, govorništvo također. Sve dok to ne savladaju nisam za uvođenje ćirilice, a ako je se i uvede ja bih ipak prije inzistirala na glagoljici. Perom i tintom da se nauče urednosti.
I, btw, dok god dio djece u Hrvatskoj ne može u matičnoj školi slušati nastavu na hrvatskom jeziku, a afera s tim vam je poznata, mislim da je uvođenje ćirilice (pa bilo to i u okvirima izborne nastave) krajnja provokacija.
Ja sam je učila i zaboravila. Niti sam se osjećala bogatija znanjem u vrijeme kad sam je znala niti se sad osjećam siromašnija zato jer je ne znam, ali znanje glagoljice koje sam stekla slučajno itekako cijenim. Ne zaboravite prve pisane knjige na hrvatskom jeziku!
ok ako je u izvannastavnim aktivnostima, jer onda ja mogu utjecat što će moje dite odabrat a što neće.Citiraj:
mirje prvotno napisa
ali ako je u sklopu redovite nastave e tu ne želim da mi uči ćirilicu. bude li je zanimalo ja ću joj pokazat. ne želim da joj bude pod moraš, pa uz to još i diktate pisat za ocjenu. ma uostalom ne želim da uči ćirilicu, nije joj potriba je znat.
neznam baš, koliko ima predmeta u školi pa još i nešto što stvarno u našim krajevima ne treba.ćirila, pa još vjeronauka pa kud to vodi...
ja se sjećam svog dobrog prosjeka u školi kojeg je kvarila dvojka iz tjelesnog.ako za nešto nisi čemu forsirati
:mrgreen:Citiraj:
Snjeska prvotno napisa
a kak će učit ruski bez ćirilice?
Citiraj:
mim prvotno napisa
Citiraj:
Najstarija ćirilična isprava na tlu današnje Hrvatske je Povaljska listina s osnovnim tekstom iz 1184 (Isprava kneza Brečka). Ćirilicom su se u privatne i službene svrhe služili članovi poznatih hrvatskih obitelji: Frankapani, Zrinski, Keglevići itd., naravno uz glagoljicu i latinicu. Znali su je u tradicionalnim glagoljaškim sredinama i stoga se mogu vidjeti spomenici na kojima se glagoljica i ćirilica miješaju kao i one ćirilične koji imaju veću važnost u povijesti hrvatske kulture (Povaljska listina, Povaljski prag, Poljički statut, tiskana ćirilica u djelima bosanskih franjevaca). (Tropismenost hrvatske pisane kulture; Glas Koncila, broj 43 (1635), 23.10.2005.)
mislim da bi na podrucjima RH gdje je i sluzbeno uvedena dvojezicnost sva djeca u skoli MORALA nauciti osnove jezika i pisma manjine s kojom zive.
pa bila ona talijanska ili srpska.
drugdje - po izboru
ne namećeš li ti svoja osobna uvjerenja na takav način - i svom djetetu?Citiraj:
Loryblue prvotno napisa
meni satovi hrvatsko-srpskog nisu ostavili traume. ali mojoj profesorici jesu :lol: :lol:
ima odličnih srpskih pisaca i pjesnika, a isto tako ima i loših hrvatskih.
ne vidim ništa loše u upoznavanju tuđeg jezika, pisma, kulture, itd...
meni je žao da se više ne uči biljana platno beleše na ohridskite izvori, ili na planincah sončece sije...
ne moraju učiti "bilo je to u nekoj zemlji seljaka, na brdovitom balkanu...", ali zašto ne bi naučili " ne, nemoj mi prići, hoću izdaleka da volim i želim oka tvoja dva... jer sreća je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da..."
Hrvati počesto zaboravljaju (mnogi nikad nisu ni znali) da je ćirilica i njihovo pismo.Citiraj:
mirje prvotno napisa
Što se tiče korisnosti, baš sam neki dan s kolegom razgovarala o tome da danas studenti povijesti nisu u stanju pročitati neke novine na ćirilici, što im je neophodno za izradu nekih seminara. Ja znam i čitati i pisati ćirilicu i to ubrajam u korisna znanja. To pismo živi u našem bliskom okruženju, a da ne govorim o mogućnostima koje pruža znanje ruskog jezika. No kad razmišljam o svojoj djeci, glasala bih za to da oni imaju mogućnost, a ne i obavezu učenja ćirilice. Za većinu zanimanja kojima bi se mogli baviti ćirilica im neće biti neophodno potrebna, a ako se potreba pokaže uvijek je mogu naučiti. Jako mi je stalo da mi djeca budu vrhunski opismenjena u hrvatskom jeziku i latinskom pismu, a ako budu usput naučili i ćirilicu, bit ću tim zadovoljnija. Ali nisam za to da ćirilićno pismo bude u programu nastave hrvatskog jezika.
da samo ima jedan problem, naš jezik i pod tim mislim hrvatski se mjenja iz dana u dan, izmišljaju nove riječi, izraze i novo pismo pa se pribojavam uopće kad krene u školu jer sam čula od drugih roditelja da se uče svi zajedno.
meni je isto tako drago da znam pročitati ćirilicu, ne sjećam se više pisati
ali na mom ormaru je i danas knjiga čitam i pišem ćirilicu.
i mislim da ima drugih ljudi koji se moraju brinuti o školstvu a da gospodin Mesić ma drugih problema za rješavati
Ja sam 78.godište i ćirilicu nisam učila ni ja (ili samo jednu godinu i to su moji roditelji opravdavali izostanke) a ne mogu si ni zamisliti da je uči moje dijete.Nisam "zadrta", ako treba neka postoji kao izborni predmet (pa ko voli nek izvoli) ali nametati ju djeci sada mi je notorna glupost.
meni je došla jako dobro kad sam se u 2 u noći našla usred Bugarske a pruga kojom sam trebala ići bila je pod poplavom... bilo je još nesretnika koji su se skupili da si pomognu u nevolji jer od Bugara se malo informacija moglo dobiti, a mi Hrvati smo bili carevi.
Ne znam puno ćirilicu jer su je ukinuli kad sam bila u 8.razredu ali već i prije su nastavnici to pomalo izbjegavali, ali neke osnove znam pa se mogu snaći ako nešto treba pročitati. Slično je i s latinskim, učila sam dvije godine i daleko od toga da ga znam ali mogu ponešto dešifrirati. Svako znanje dobro dođe.
Ipak mislim da je pretjerano da bude obavezni predmet i možete slobodno smiriti strasti jer teško da će biti... ali kao izborni predmet zašto da ne? Meni je baš žao što me nisu učili i glagoljicu.
ćirilicu smo učili. pojma je nemam. dapače, nikad je nisam volila. no to nije problem.
problem, po mom mišljenju, je u tom što je ovo Hrvatska i treba se učit hrvatsko. i jako mi je smiješno i tragično nakon domovinskog rata i svega ostalog....
mi se vraćamo na staro....
bravo mi
zmaj ,a da brojimo za koliko postova će ovo biti zaklljučano ?
Ja sam imala tu ,,sreću" da sam učila i ruski i ćirilicu te mogu reći da bez problema čitam J.J.Zmaj na ćirilici kao i Jesenjina na ruskom :/Citiraj:
sorciere prvotno napisa
i razlika mi je jasno vidljiva
kome nije neka se educira ;)
a mene je tip oborio s nogu kad mi je čitao anu ahmatovu, na ruskom... :mrgreen:
Baš sam htjela napisati da su hrvatska pisma latinica, ćirilica i glagoljica i super da si se javila, Zdenka, jer si povjesničarka, pa tvoj post po tom pitanju ima veću težinu :) , a kao odgovor naCitiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Citiraj:
Zašto bi naša djeca učila pismo koje nije naše?
ruski se piše ćirilicomCitiraj:
Snjeska prvotno napisa
ja sam ''za'', meni je ćirilica itekako dobro došla u životu, a da ne pričam koliko sam lakše naučila grčko pismo
i smatram da će mojoj djeci biti bolje ako imaju sat ćirilice nego sat vjeronauka :mrgreen:
(a ja katolkinja :mrgreen: )
Tu piše NAJSTARIJA ĆIRILIČNA ISPRAVA. Ja sam konkretno mislila na ovo:Citiraj:
mirje prvotno napisa
http://www.croatianhistory.net/glagoljica/biser30.html
To su pisani spomenici koje bi naša djeca trebala poznavati. Hrvojev misal je ukrašen s toliko prekrasnih minijatura da je ujedno i predivno likovno djelo.
Da, kad isto bude vrijedilo i za druge države u kojima su Hrvati manjina. Sve dok je djeci u Hrvatskoj onemogućeno učenje na materinjem jeziku u matičnoj državi ja nisam za to.Citiraj:
mislim da bi na podrucjima RH gdje je i sluzbeno uvedena dvojezicnost sva djeca u skoli MORALA nauciti osnove jezika i pisma manjine s kojom zive.
pa bila ona talijanska ili srpska.
drugdje - po izboru
Ajmo to gledati i s one strane s koje nitko ne želi: prisiliti dijete čiji je otac poginuo u Domovinskom ratu da uči ćirilicu... To dijete se neće sjetiti slavenskih spomenika nego toga da je to pismo države koja mu je uzela oca. Nažalost, tako je.
Ja nisam nacionalista, ali vjerujem da negdje u dubini srca ljudi koji su izgubili najdraže u tom ratnom vihoru ipak to na neki način jesu. I ne osuđujem ih.
sorci, ovo zadnje :heart: nadam se da će barem dio vratiti u škole da barem moja mlađa nešto pokupiCitiraj:
sorciere prvotno napisa
Quotes By Martin Luther King:
Darkness cannot drive out darkness; only light can do that.
Hatred paralyzes life; love releases it. Hatred confuses life; love harmonizes it. Hatred darkens life; love illuminates it.
I believe that unarmed truth and unconditional love will have the final word in reality. That is why right, temporarily defeated, is stronger than evil triumphant.
Let no man pull you low enough to hate him.