fontanela i veličina glavice
nadam se da egemama neće pročitat jer će me se odreći kao dežurne paničarke :roll:
dakle, koliko bi trebala biti velika fontanela s 6 mjeseci
vilić se rodio s majeckom glavicom 34cm i dalje mu je jako sitna (stariji je imao veliku glavu, tek sad sa 6 godina djeluje normalno na tom tijelu), sa 6,5 mjeseci mu je 42 cm
To je sve ispod prosjeka ali još u granicama priznajem ali mu je fontanela jedva veličine jagodice prsta pa mi sad padaju grozomorne ideje o preranom sraštavanju kostiju i bla,bljak
Kakve su fontanele vašim bebama?
(pre)rano zatvaranje fontanele?
Ima li netko iskustva sa prijevremenim zatvaranjem velike fontanele?
Moj sin ima 4,5 mjeseca i velika fontanela će se uskoro zatvoriti.
On dosta brzo raste cijeli (dr nije mogla vjerovati da ga ne dohranjujem – mi se isključivo dojimo! Vit D kapi mu uopće nisam davala do 2,5 mjeseca, a poslije samo povremeno (kad nismo bili na suncu) koju kap - nismo ni 1/2 bočice potrošili a dr stalno pita jel trebamo još)
Rođ: 3210g, 54cm, og=35cm, apgar 10/10
1mj: 5100g, 60cm, og=38cm
2mj: 5800g, 63cm, og=39cm
3mj: 6570g, 66cm, og=41cm
Sa 3,5 mjeseca smo išli na UZ mozga koji je bio uredan i preporuka je bila pratiti rast opsega glave (koja i dalje uredno raste – sada je 42cm) i za 10ak dana trebamo na kontolu i evtl kraniogram.
Na internetu sam našla neke donekle umirujuće podatke (http://www.fpnotebook.com/NIC25.htm )
Anterior fontanelle
1. Junction of coronal Suture and sagittal Suture
2. Mean newborn size: 2.1 cm (larger in black infants)
3. Often enlarges in first few months of life
4. Closes between 4 to 26 months (median 13.8 months)
5. Closes by 3 months in 1% of infants (ima ih još!??)
6. Closes by 24 months in 96% of infants
Small fontanelle or early closure
1. Early closure may be normal (!!!! Jupi!!)
2. Always evaluate for Microcephaly (nije)
3. See Craniosynostosis (nije)
ali bilo bi mi lakše kad bi znala da ima još takvih sličnih slučajeva kao naš.. Ima li?
Re: fontanela i veličina glavice
Citiraj:
pituljica prvotno napisa
nadam se da egemama neće pročitat jer će me se odreći kao dežurne paničarke :roll:
dakle, koliko bi trebala biti velika fontanela s 6 mjeseci
vilić se rodio s majeckom glavicom 34cm i dalje mu je jako sitna (stariji je imao veliku glavu, tek sad sa 6 godina djeluje normalno na tom tijelu), sa 6,5 mjeseci mu je 42 cm
To je sve ispod prosjeka ali još u granicama priznajem ali mu je fontanela jedva veličine jagodice prsta pa mi sad padaju grozomorne ideje o preranom sraštavanju kostiju i bla,bljak
Kakve su fontanele vašim bebama?
Ja mislim da je sa sest mjeseci nismo mogli ni opipati.....a vidi mus ad glave :mrgreen: