sto znate o n jemu?
koliko skola ga ima? pohadaju li vasa djeca nastavu po hnosu?
iskustva molim
:)
Printable View
sto znate o n jemu?
koliko skola ga ima? pohadaju li vasa djeca nastavu po hnosu?
iskustva molim
:)
zar nisu sad sve skole po hnosu? malo sam sad van toga svega al znam da je jedno vrijeme bio test period u kojem su bile ukljucene neke skole a od prosle godine su sve skole pocele po hnos-u. uglavnom stos je da se nastavi i ucenju pristupa drugacije, nije vise mahom frontalni rad - nastavnik tumaci a djeca uce vec vise istrazivack i potice se interdisciplinarnost. ne uce se bespotrebni podaci vec se potice kreativnost, samostalni rad i istrazivacki rad, rad u grupama... to je onako sturo koliko ja znam.
evo:
Opredijeljenost Hrvatske i nacionalne odgojno-obrazovne politike za stvaranje i razvijanje društva znanja nalazi se u dokumentu Plan razvoja sustava odgoja i obrazovanja 2005. – 2010., koji je Vlada Republike Hrvatske usvojila 9. lipnja 2005.
S promjenama se počelo na svim razinama odgojno-obrazovnog sustava. Osnovna smjernica promjene je podizanje kvalitete i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja na svim razinama.
HNOS – škola po mjeri učenika
S ciljem razvijanja "škole po mjeri učenika" izrađen je Hrvatski nacionalni obrazovni standard kao osnova za promjene u programiranju i načinu rada u osnovnom školstvu. HNOS uvodi rasterećenje uklanjanjem suvišnih obrazovnih sadržaja, suvremeni način poučavanja temeljen na istraživačkoj nastavi, samostalnom i skupnom radu te primjenjivom znanju i vještinama.
Osnovno o HNOS-u:
u školskoj godini 2005./2006. eksperimentalno su uvedeni elementi HNOS-a u 5% osnovnih škola (49 škola) u Republici Hrvatskoj
u školskoj godini 2006./2007., sve će osnovne škole početi s primjenjivanjem HNOS-a
sa www.mzos.hr
imas i pdf doc Nastavni plan i program za onsovnu skolu i jos neke informacije.
mislis da su sve po hnosu?
nemam pojma, tek sam se pocela interesirati za to
znam te linkove, hvala anyway, zanimaju me konkretna iskustva, praksa i to :)
sve bi trebale bit po hnosu :)
a kako je kod nas? evo ovako - lani su udzbenike imali tiskane u dva dijela, prvi za prvo polugodiste, drugi za drugo, bili su tanji i laksi. puno su vise radnih udzbenika i slicnih knjiga ostavljali u skoli.
ove godine nista ne ostavljaju u skoli, sve nose. i iz matematike i hrvatskog po dvije lijepe knjige koje su i teske i svaki dan amo-tamo, nije lako :/
ida je velika, snazna i sama nosi torbu od prvog dana, nisam joj nikad nosala torbu, al danas mi je, na povratku doma rekla da joj je preteska torba, da ne moze vise nosit i da neka na roditeljskom kazem ucitelju da neka smisli nesto jer da lani nisu sve nosali amo-tamo...
znam da mnoge skole idu u adaptacije zgrada kako bi omogucili da nastava bude samo u jednom turnusu..
sto se tice samog sustava, lani su nekako cesce izlazili iz ucionice, mini izlete imali i slicno. ove godine cini mi se upola manje...
no, mi smo mala, podrucna skola sa samo cetiri odjeljenja (1.-4. razred), cca 60 ucenika... nismo mozda bas reprezentativni...
jel te zanima iskustvo mama preko njihove djece, tj. kako se rad po hnos-u odrazio na ucenje, rad itd djece ili iskustvo nastavnika koji rade po tom novom sustavu?
zrinka, napisala si ovo kao da je rijec o ne znam novoj marki fotokopirnog uredjaja :lol:Citiraj:
zrinka prvotno napisa
sve me zanima :)Citiraj:
zhabica prvotno napisa
:lol:Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Ovo je već druga školska godina da sve škole u Hrvatskoj rade po HNOS-u. Prvu godinu provodio se eksperimentalno u nekoliko škola (u Splitu mislim da je OŠ Spinut bila u eksperimentu, a i njihovi profesori su nam držali predavanja o HNOS-u i davali primjere rada).
Nastava se temelji na praktičnim radovima, učenju kroz iskustvo, a ne štreberaj. Prakticira se više grupni rad, projektna nastava, s povezivanjem više predmeta (npr. ako uče iz povijesti seobu Slavena, iz hrvatskog će učiti glagoljicu).
Da, da, sve skole bi trebale biti po HNOS-u, ALI (ovo je neko ogromno ALI), nazalost kako to vec biva, NISU. Provodjenje HNOS-a na kraju ovisi o samom ucitelju, tj. profesoru. A to opet znaci da oni koji ga provode, vjerojatno su ga oduvijek i provodili, a ovi ostali ga ne provode, osim onog sto im je obavezno a i to na razne nacine izvrdavaju....
Neugodno iznenadjena (a znas otprilike i zasto) raspitivala sam se kod poznanica u sibenskim skolama i isti vrag...
eto to je i moj dojamCitiraj:
marta prvotno napisa
e sad, ja jos nisam mama skolarca ali imam brata skolarca, i primjetim da on iz nekih predmeta radi postere, imaju grupne radove ali nemam osjecaj da je to zbog hnosa vec zbog nastavnika koji su inace i bez hnosa takvi. ono sto znam iz iskustava kolegica je da se na kraju svodi da oni koji su inace radili tako i dalje rade tako i nije im problem, oni koji nisu tako radili prisiljeni su nesto promijeniti, no to ide tesko, neke predmete je lakse bilo prilagoditi ovakvom nacinu, tipa prirodne predmete a neke teze, sve skupa je zahtjevalo jos dosta papirologije koju su nastavnici morali pripremit i vise je nasta neki veliki susur da bi se opet svelo na to da svi rade onako kako su i navikli samo ih se malo prodrmalo i vratilo se opet sve na isto. rekla je moja "skolska mama" "a moje dite jel ti vidis sta me tiraju po stare dane cinit, neke monade, e stolice ovako e onako ko da ja cili zivot nisan radila i u grupama i davala im da rade pokuse i povezivala sa drugim predmetima a najvise sa zivotom". ova recenica za mene karikira i ujedinjuje ono sto sam cula i od drugih kolega, sam sad malo van svega pa nemam osobnog iskustva no kad budem imala budem i vise prenijela. (a ko ovo je malo sto sam pisala :lol: )
u nas HNOS.
iz matematike ima tri debele knjige - knjiga, zbirka zadataka, udžbenik - sve lijepo i šareno, ali ja ne vidim razliku između sadržaja tih triju knjiga osim što su druge boje i drugog imena i treba ih sve tri nosit u školu svaki dan uz dodatak tekice i svakodnevnog nosanja raznih šarenih listića iz škole za domaći rad i nazad u školu - treba biti jako organiziran za to sve pohvata. mogla je bit jedna knjiga i sve to u njoj, pa kad je ispunišnakon tri mjeseca uzmeš drugu , pa treću - bar bi torba bila lakša. ovako imam osjećaj da izdavači slave, a klincima se kičma savija.
engleski - opet jedno četiri knjige i sve nosiš u školu plus tekicu plus CD, sve lijepo i šareno. ah da vrhunac - blok sati. kažem ja učiteljici da smatram da je nemoguće da tako mala djeca budu koncentrirana dva sata na jedan predmet i da se nakon tjedan dana ičeg sjećaju - ona kaže da i ona tako misli ali da je to po HNOSU i da ona tu niš ne može.
imam osjećaj da je sve to bacanje para u vjetar i da bi bilo isplatljivije da su uložili pare u edukaciju učiteljica (ja sam sa stribijevom prezadovoljna) i svakom klincu donirali kompjuter i printer, te omogućili downloadanje sadržaja sa mreže, a autorima udžbenika isplatili adekvatne honorare - a izdavači nek zarađuju na nečem drugom a ne na jadnim klincima.
s ovim se potpuno slazem!Citiraj:
sunca prvotno napisa
hnos je jedan novi sustav koji se pokusava uspostavit a sustav cine ljudi koji trebju bit educairani su skladu sa ciljevima sustava da bi taj susatv funkcionirao. zapravo se i promoviraju odredjeni pristupi obradi gradiva a za to teba educira nastavnike a ne proizvodit nove knjige. zaludu pomagala kad "glavno" orudje nije dobro osposobljeno. al ovo je sad OT. nisan mogla odolit. :oops:
a sto je 'korak po korak'?
i koliko se on provodi?
Korak po korak program mozes pogledati na stranicama te udruge ili sto je vec:
http://www.korakpokorak.hr/
Oni u principu nemaju veze s HNOS-om nego educiraju odgojitelje, ucitelje i profesore da njihov program provode u vrticima i skolama. To je drugi par cipela.
zrinka napisat ću ti opširan pp
danas ne stignem
to znamCitiraj:
marta prvotno napisa
ali kakav je u praksi
nasa skola ga ima
isplati li se i tako
zrinka, nema ti tu "ima, nema"
slazem se s martom, najvaznija karika u hnos standardu su ucitelji. dobro je dosao onima koji su ga oduvijek provodili po vlastitom osjecaju jer sad smiju, a onima koji nisu nije se znacajno promijenio rad osim sto sad i po tome mogu zugati.
tako je i sa korakom, nije da ga skola ima ili nema, nego ucitelji prodju edukaciju, a kako ce ga provoditi je opet najvise na njima.
mi imamo srecu sa uciteljicom, nisu njoj, sigurna sam, trebali ni hnos ni korak, ali ne mogu reci na osnovu vlastitog iskustva "nasa skola imahnos", kuzis, jer u drugom be ili drugom ce nemam pojma kako je.
ipak, neke stvari mogu primijetiti i reci da se odnose na cijelu skolu, imaju dosta manifestacija, danas npr u dvorani ples povodom valentinova, imaju dosta tematskih dana, organizirano im je puno vannastavnih aktivnosti, terenski rad, grupni rad, panoi u skoli sa najucenicima u svakom razredu, neki dan su imali neku olimpijadu u dvorani, nisu imali nastave, za skolskih praznika je svakodnevno organizirana neka aktivnost, provode projekt vikendom u skolske dvorane, primijenili su nove jelovnike prvoga dana.... mislim puno je toga sto primjecujem da skolu cini drukcijom od nekoliko drugih gdje su djeca mojih prijatelja. a ipa - skola nije na nekom glasu, znam dosta roditelja koji zive blizu, a birali su skole s renomeom.
jel se nasi vise trude zato jer su sad svi "na trzistu", i ravnateljima i uciteljima vise nije svejedno jel imaju upisanih ucenika za 2 ili 3 razreda
koliko ja znam, kod sastavljanja hnosa dosta su se konzultirali sa programom koraka (nazalost, nisam sigurna da su ukljucili njihove strucnjake)
korak je u osnovi blizak hnosu, vrlo je igrolik i meni jako zanimljiv. ja bih uvijek bitrala kpk razred.
Adi ide u kpk razred. Jako sam zadovoljna, učiteljica po programu radi već dugo i oni nisu morali skoro ništa mijenjati za HNOS jer se vecina stvari radila i ranije.
Uglavnom preporucam :)
PS iako as usal uvijek sve ovisi o pojedincu tj učiteljic
podupirem sva gore navedena mišljenja da školu i učenje čini učiteljica a ne neki pomno smišljeni program.. jer kao i u svemu u lijepoj našoj programe i pravila smišljaju ljudi koji ˝terena˝ ni ne vide pa pišu bedastoće... :evil: :shock:
iv ima učiteljicu kojoj ne trebaju naputci kako postaviti i organizirati nastavu - žena je jednostavno rođena za baš taj posao :* :* :* :love: ...
a ja se sjećam nekih davnih dana i nekih svojih ˝drugarica˝ :mrgreen: ... mislim da im niti jedan hnos ne bi pomogao da budu dobre učiteljice.... slažem se da treba ulagati u učitelje jer od njih kreće sve.. svi dr i mr i sci i spec i vrtlari i političari i pekari.... svi oni kreću od dobre i drage učiteljice....
svi su mi rekli da zavisi sve od uciteljice i da unaprijed probam birati
uh
krenuli smo u trazenje inrimacija koje ce sljedece godine imati 1. razrede, sad moram vidjeti koje ce imati cjelodnevne i za koju se odluciti i probati upasti u njen razred...
nekako me je strah tih prevelikih oscilacija u kvaliteti nastave, od uciteljice do uciteljice
ja sam cula da je nasa skola dobra, pa se sve nadam da je i prosjecna uciteljica dobra :)
raspitat cu se i za korak po korak, zanima je i to
A je sad četvrti razred i pohađa program po HNOS-u kao i prošle godine.
konkretno što to znači:
1. - svaki mjesec daj novce za nastavu u prirodi tip: Kumrovec, Ogulin.... i to ca 50 -150 kuna, kako kad kako gdje.
2. svako malo dođe doma i onda radi plakate o domovini, božiću, mami, proljeću, vodama......opet daj pare za papire, pa reži to s njom, pa lijepi pa bla bla bla
3. torba joj je vječito puna knjiga i knjižurina i slinih časopisa koje nemoraju kupovati ali se preporučuju :/
4. nastava u prirodi se tako zove a zapravo je to izlet kakve smo i mi imali, samo im je ovo sad opravdanje da svaki mjesec uzmu roditeljima pare iz džepa.
HNOS je obična, najednostavnij glupost i idiotizam kojim su po neznam koji puta potrošene pare poreznih obveznika na vladine gluposti.
Istovremeno, dok djeca posjećuju Titovu kuću u Kumrovcu, u udžbeniku iz prirode im piše da je SFRJ bila:
zajednica 6 republika u kojoj su 5 republika bile potlačene i potčinjene Srbiji, da je Srbija pomoću JNA kontrolirala sve ljude, i ostvarivala prisilu nad njima, da mi nismo mogli ostvarivati svoje prava, da je Srbija zapravo htjela tu napraviti svoju Veliku Srbiju, da smo mi jadni svi ostali bili robovi.....
Ja sam na to dobila slom živaca, i kako da ja sad djetetu objasnim da to nije istina??
imaju ASUIBI banner :DCitiraj:
marta prvotno napisa
da smo ostali na pujankama gregor bi išao u KPK, ovako neznam :(
prednost je u tome što su metodu usvojili učitelji koi žele više i bolje od svog posla,
barem ja to tako vidim
vrednuje se individualni napredak
i ono što je moje glavna zamjerka našem školstvu a KPK ima
djeca se uče kritički upotrebljavati stečeno znanje
Da, samo ste zaboravili jednu stvar, a to je da osnovno osposobljavanje za KPK košta 1385 kunića (plus kasnije radionice i sl. a sve se plaća), što je za učiteljski džep dosta visoko. Neki ravnatelji to pokrivaju ali moj neće :evil: , što je mene razljutilo jer se ja ipak usavršavam za TU školu i TU djecu a ne za svoje osobne potrebe.
Svi ste u pravu, sve ovisi o učitelju. Jedino zbog čega sam sretna je to što se sada ovi stari više ne izruguju nama mlađima i našim "neozbiljnim" metodama nego se barem malo zamisle. Ne mogu reći, ima dosta starih učitelja koji su se prebacili na ovaj malo suvremeniji način rada i to je vrlo pohvalno.
KpK nije neka odlučujuća stavka u kvaliteti učitelja, ima dosta radionica i literature sa sličnim načinom rada ali sve se svodi na to da netko ili ima ili nema "žicu" za taj posao, vidjela sam na faksu mnoge koji su znali sve savršeno u teoriji ali jednostavno nisu znali kako pristupiti djeci, bili su vrlo hladni i stvarno žalim njihove učenike pa makar osvajali prva mjesta na natjecanjima.
Još o HNOS-u
VEEELIKA ZAMJERKA: U svrhu tzv. rasterećenja izbacili su u sva 4 niža razreda po 1 sat HJ, 1 sat MAT i u 3. razredu 1 sat PID-a, a gradivo se nije puno promijenilo, barem ne u 1. razredu.
Kad sve zbrojite dođe se do broja od 140 sati HJ, 140 sati MAT i 35 sati PID-a manje u te 4 godine, a u razgovoru s predmetnim nastavnicima shvatila sam da oni nemaju pojma o tome niti uopće znaju što je od gradiva izbačeno već i dalje traže isto predznanje u 5. razredu :evil:
Ja imam 1. razred i imam osjećaj da nikako ništa ne stižem!
Isto tako, preporučuju manje zadaće, a kako to ostvariti kad već u školi ne stignemo sve što treba?
Da, preporuka je i da učenici ništa ne "štrebaju", a najavili da će od ove godine krenuti testiranje znanja učenika 4. razreda (!!!)
..mogu ja i ovdje?-može li mi se na PP javita koja forumašica nastavnica a da radi po P.....U-matematika :mrgreen: ?-.glede HNOSA,naravno.-zanimalo bi me nešto.
Tako je u našoj školi.Citiraj:
marta prvotno napisa
Nije po HNOS-u, osim deklarativno.
HNOS????
.....teške torbe, gluposti u knjigama, tri dana izgubiš dok nađeš korice za knjige......
Ovo je samo dio o našem obrazovnom standardu.