odgovaranje na svaki plač = razmaženost?
Eh, ovako...Još u trudnoći razmišljala sam jako u kojem smjeru želim odgajati svoje dijete. Znala sam da mu želim pružiti bezgraničnu ljubav, toplinu, bliskost, nježnost, strpljenje, razumijevanje...bila sam spremna na požrtvovnost, jednostavno, htjela sam odgojiti emocionalno toplo dijete...
Od 1. dana odgovarala sam na svaki njen plač, cijelo vrijeme sam bila uz nju i nastojala prepoznati i odgovoriti na njene potrebe...
Eh, sad...Iskra je od 1. dana jako plačljivo dijete, puno puta bi plakala bez obzira što ja radila i nisam znala zašto plače...
Ona je u najmanju ruku zahtjevno dijete, i sad kad ima 7 mjeseci, one dane kad smo nas dvije same plače i jedino je mirna i zadovoljna ako ju nosim. U stanju je igrati se par minuta i onda drhtavo pruža rukice prema meni, plače i želi da je uzmem i nosim.
Meni nije problem pustiti sve poslove i obaveze i posvetiti se samo njoj, igrati se...ali me brine što ona izričito traži samo to nošenje i to cijeli dan. A kad je s nekim drugim, kad mene nema, zaigra se i ne zaplače sat-dva, čim se ja pojavim - deračina i pružanje rukica...
Jasno mi je da se vjerovatno radi o straho od odvajanja, ali zar joj jedino mogu pomoći cijelodnevnim nošenjem? Ona je ipak sad velika beba i ja to nisam u stanju, a i pitam se koliko je to dobro za njen psihički i emocionalni razvoj?
I na kraju, jesam li ja to napravila? Jesam li ju razmazila? Da joj nisam toliko pružala od 1. dana jel bi bila toliko zahtjevna?
Naravno, teško mi je jer doslovno svi u mojoj obitelji i okolini misle da sam je razmazila i da radim štetu i njoj i sebi...
Pa ako i vi tako mislite, onda sam stvarno pogriješila...
Jesam li bila naivna misleći ako ću pružiti apsolutno sve što mogu i što imam da će moje dijete izrasti u zadovoljno, sretno, emocionalno toplo, samopouzdano dijete?
Ne mogu vjerovati da je puštanje da dijete plače od 1. dana kako bi se naučilo da se plačem ništa ne postiže jedina "odgojna mjera"?!
Što vi mislite, čime počinje razmaženost dijeteta?
Re: odgovaranje na svaki plač = razmaženost?
ma nisi je razmazila nošenjem. vjerojatno je takvo dijete.
"obožavam" takvu motivirajuću rodbinu, ni ja ih nisam pošteđena!