Citiraj:
ninet prvotno napisa
Ja se nikom ne bih usudila dati savjet da da cijelu vocku...Ako te strah - miksaj. Svaka cast coolericama - ozbiljno mislim. Ja sam miksala i opet cu miksati. Pouzdano ne skodi. :)
ovak - "pouzdano" skodi, itekako! jer s jedenjem je kao i sa svim drugim,
ako ne das djetetu da razvija vjestine, tim gore i po tebe i njega! dakle, mora mu se dati da pokusava ono sto u tom trenutku zeli, bilo to grizenje, puzanje, penjanje po stepenicama, stavljanje predmeta u usta, ili sto bilo. dijete koje mama pretjerano pazi, jer se boji da ce se ozlijediti i zato mu ne da da isprobava razne pokrete i istrazuje, nece se nauciti sluziti svojim tijelom prirodnim slijedom i bit ce upravo u vecoj opasnosti da se ozlijedi, jer nije svladalo motoricke vjestine, razvilo ravnotezu, osjecaj o smjestaju vlastitih dijelova tijela i nacina na koji se krecu, kao i snalazenje u prostoru, pa se moze ozlijediti kad brizna mama na sekundu odvoji pogled. isto vrijedi i za stavljanje predmeta u usta, grizenje, zvakanje, izbacivanje iz usta i pljuvanje! ako mu stalno panicno cupate komadice ovog ili onog iz usta i vristite na njega ako u usta stavi kamencic ili tratincicu, bas se moze zagrcnuti (od straha, kad ga uz prestrasen uzvik zgrabite). :mrgreen:
ja kao lut, i nikad nikakvih problema! doduse, to je i stvar percepcije - sjecam se da je malenom ponekad hrana u ranim pokusajima znala skliznuti prema grlu, pa ju je izbacivao jezikom uz karakteristican zvuk (kao kad nam se povraca), sto sam ja tumacila: - a, ne zeli progutati, zeli ispljunuti, a muz: - o, boze, brzo zovi hitnu, dijete sez gusi!
:mrgreen: ;)