Propust, nezgoda i pitanje odgovornosti u vrtiću
Zanima me tko je u vrtiću odgovorna osoba u slučaju propusta i nepoštivanja pedagoških standarda, i što se može učiniti ne bi li ih se natjeralo da se propusti ne ponavljaju.
Evo o čemu se radi. Moje dijete (3 g., jaslička grupa) je prošli tjedan u vrtiću doživjelo nezgodu. U igri je udarila glavicom u rub ormarića uslijed čega joj je pukla arkada, a rana je bila takva da je morala biti šivana. Na sreću, sve je prošlo bez težih posljedica, a na nezgodu će nas trajno podsjećati nadajmo-se-mali ožiljak kraj oka. Dijete je sada već dobro, rana dobro zacjeljuje. Ajde, rekli bismo, dešava se. Djeca skaču, đipaju, padnu, ozljede se...OK, mogu to prihvatiti u slučaju kad su unaprijed poduzete mjere koje mogućnost ozljeđivanja svode na minimum... ALI: Ono što me zabrinjava, i užasava, je činjenica da se netko poigrava sa sigurnošću naše djece i da je moje dijete moglo proći i puno, puno gore. Sigurnost djece ne može i ne smije biti prepuštena slučaju!!! Kako inače drugačije objasniti činjenicu da je taj dan, kad se moje dijete ozljedilo, s djecom bila samo jedna teta i to pripravnica, u vrijeme kad je trebalo biti preklapanje, tj. kad s djecom trebaju biti dvije tete odgajateljice. Kako smo doznali, tete odgajateljice nisu bile na poslu, a zamjena nije bila dodijeljena, pa je pripravnica bila sama s djecom. Mi ne mislimo da je ona kriva, ona jednostavno radi ono što joj nadređeni kažu, i vjerojatno joj nije ni lako ni ugodno biti sama s djecom. No, smatramo da je takva situacija zapravo nedozvoljena i da se radi o propustu za koji je netko odgovoran, tim više što nije prvi puta da je s djecom samo jedna teta, niti je prvi puta da je ta jedna teta zapravo pripravnica.
Suprug i ja smo definitivno odlučili napisati žalbu ravnateljici, no s druge strane, uvjerena sam da ravnateljica dobro zna kakva joj je situacija u vrtiću i čisto sumnjam da će ta naša žalba nešto bitno promijeniti. A opet, treba reagirati i dati do znanja da sa sigurnošću djece nema improvizacije. Što napraviti, kome se još obratiti? Ministarstvu? Prosvjetnoj inspekciji? Kome???
propusti, nezgode i odgovornost u jaslicama i vrtići
Imali smo sličnu nezgodu prije mjesec dana u privatnom vrtiću.
Dakle, naše dijete od 13 mjeseci je palo i rasjeklo arkadu.
Teta je bila korektna i odmah zvala nas roditelje i med. sestru.
Nezgode se dešavaju, ali iskrsnuli su drugi problemi koji su nama roditeljima otvorili oči.
Vrtić očito krši čak i onaj važeći standard iz 1983. jer je u sobu od max 30m2 smješteno 16djece mlađe jasličke dobi.
Suprug i ja smo poslali dopis ravnateljstvu i naišli na vrlo bahato i nekorektno ponašanje po principu : uzmi ili ostavi!
Kontaktirala sam Ministarstvo i moram reći da su bili ljubazni, ali...
Roditelji mogu poslati dopis Ministarstvu temeljem kojeg ono šalje inspekciju na teren. Međutim, inspekcija se prethodno najavi vrtiću, dakle, niš' koristi.
I mi smo kao roditelji u takvoj situaciji stvarno nezaštićeni, jer se zakon krši na sve moguće načine.
Možemo, naravno, pokrenuti parnični postupak, ali tko od nas u ovom cjelokupnom nefunkcioniranju sustava ima financijskih sredstava za takvo što.
Re: propusti, nezgode i odgovornost u jaslicama i vrtići
Citiraj:
erica prvotno napisa
Roditelji mogu poslati dopis Ministarstvu temeljem kojeg ono šalje inspekciju na teren. Međutim, inspekcija se prethodno najavi vrtiću, dakle, niš' koristi.
I mi smo kao roditelji u takvoj situaciji stvarno nezaštićeni, jer se zakon krši na sve moguće načine.
Nije baš tako sa inspekcijom. Ona je tu da nadzire i gradske i privatne vrtiće. Bez obzira na najavu i zatečeno stanje u vrtiću, bitno je imati sređene papire, znači dokazni materijal o svemu. Vrtić mora voditi hrpu papirologije sa svim podacima djece, o prostoru, ma sve mora biti na papiru. Zato slobodno zovi inspekciju. Ako nešto ne valja, mora se mjenjati.
NIsi nezaštičena, kao roditelj imaš sva prava.