BTW. Koliko žlica neke kašice smijem dati bebi kad krenemo s dohranom?
Printable View
BTW. Koliko žlica neke kašice smijem dati bebi kad krenemo s dohranom?
hvala na info! ja sam krilce dala po preporuci patronažne, kao najmekše je. pričekat ću još. sad mi pak savjetuju da probam za početak dati pileću kašicu. :? :? :?Citiraj:
vještičica prvotno napisa
kakvu pileću kašicu? :?
Misliš gotovu staklenku?
Ih - ne bih, a ti kako voliš :slijegramenima:
Nikako mi se ne dopada ideja o kašici sa mesom čiji je rok trajanja preko 2 godine i (kako veli etiketa) bez konzervansa. Moš' mislit' :roll:
moje dijete je upravo pojelo cijelu jabuku i krušku s prosom. hranila sam ju 45 minuta- zabavljala ju s igračkama, zvečkama, pjevala joj, a ona je otvarala usta i jela. je li to u redu ili je moram pustiti da jede kolko hoće bez zabavljanja (to je onda 15 minuta i 10ak žličica). :?
Ja još uvijek nemam strpljanja (čitaj: ne želim - ipak je ovo DOhrana) za dugo hranjenje i zabavljanje. Zato su i naše količine male, malecke... ALi ima dana kad me iznenadi...
mamuška, nemoj si to raditi :nono:
hranjenje je hranjenje, a ne igranje. nemoj stvoriti vezu između tog dvoje jer bi ti se moglo desiti:
a) da uopće neće jesti bez igranja (znaš ono ide avioooooon, a sad jedna za mamu, mama pleše i krevelji se da bi dijete nešto stavilo u usta i slično)
b) jest će da bi se zabavilo ili iz dosade (eto ti pretilosti)
ovo je skroz pojednostavljeno, samo da get the picture
bolje 3 žlice normalnog jela, nego cijeli tanjur uz sat vremena zabavljanja, to je moje mišljenje, ali meni nikad nije važna količina pojedenog, ni sa malom, ni sa velikom curom (na opće čuđenje baka, teta i sličnih)
hvala, lutonjice! bilo mi je čudno da mi dijete 45 minuta jede, ni ja ne jedem tolko...dobro da sam pitala.
a sad slijedi opet pitanje- pa kak će onda prijeć na 2. obrok, zatim i 3? mislim, ak pojede 10 žlica i basta, ostalo pocica. nije mi problem dojenje nego uvođenje ostalih obroka (kak uopće znam, da je vrijeme za 2. obrok? kad neće cicu?) :? :oops:
ma nemoj filozofirat previše ;)
10 žlica ujutro, 10 žlica popodne
kod nas još uvijek zna tako izgledati, ako joj nije dan od jela
npr. složim joj doručak, onda žvakne 3 žlice i neće više. nema veze, ja pojedem :mljac:
onda joj napravim ručak, pa pojede 10 žlica, ostalo ja :mrgreen:
pa večera, 5 grizova nečega, opet ja ostatak :mrgreen:
i tak
procijeniš po djetetu, kak je zainteresirano, hoćeš li čekati da u potpunosti prihvati jedan, hoćeš li mu davati 2-3 obroka svaki po par žlica, hoćeš li mu davati istu klopu cijeli dan po malo....
nemoj previše razmišljat, probaj osjetiti situaciju, poslušati intuiciju, to ti je moj savjet za sve vezano za djecu ;)
sad pogledam datum rođenja, pa tek ste krenuli s dohranom :lol: opusti se malo, kakav 2. obrok, 10 žlica je fantastično za sad ;)
:oops: ma nisam mislila još 2. obrok nego se raspitujem za budućnost :mrgreen: . znači 10 žlica će postati 20 žlica, pa još više, pa drugi obrok... :)
ma daaaaa
uživajte u isprobavanju okusa i tekstura, pusti sad količine
mamuska ne uzbudjuj se i mi smo na par zlica. naime curka je zainteresirana za hranu ali ne i za cijeli obrok koji mi imamo u glavi. naime ja jaoj skuham ona veselo mlati nogicama i rukicama , nakon par zlica ponekad 5 ponekad 10-tak, nekad kao i koad AndrejaMa iznenadjenje. gotovo. ni meni se ne da ludirati. vrhunac zabave je da joj dam zlicu u ruku i ona brlja po zdjelici ponekad, a ponekad je samo gura onako u usta.
ono sto frajle voli je da joj dam u ruku bilo sto, onda to predano jede, npr mrkvu izrezanu na stapice i skuhanu (ovo mi se ne da raditi pa dobije rijetko), potom komad banane, kriskicu jabuke. cornflakes obozava ovako grickati. ali ako ga smjesam s mrkvom nije to to :/ . ma valjda ce i ona jednom poceti papati u smislu da zamjeni cijeli obrok. ja razmisaljm ostati dulje doma, bar do njenih 18 mjeseci pa do tad ce vec nesto staviti u usta :mrgreen:
ja jedva čekam neki zub pa da može grickati komade voća i povrća u rukici. ma znam da ne bude umrla uod gladi. danas sam eksperimentirala, tj. cirkusarila, ali više neću.
može i bez zuba grickati, desni su im dovoljno čvrste. slobodno joj daš u rukicu da gricka
pa ja sam totalni tutlek! :oops:
znači, mogu joj dat sirovu mrkvu u komadu? :mrgreen: al se ja brukam na ovom topicu
ako nisi paničarka, možeš :lol:
imaš negdje topik o mamama koje se boje davati komade zbog davljenja
ja nisam jedna od njih i moje cure žvaču komade od prvih dana dohrane
naći ću ti topik pa ti vidi
ovo ti je odličan topik:
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=53008[/url]
pa neće se zadavit ak sam kraj nje. neću je ostavit samu dok jede.
ak joj ode u dušnik, podignem ju, lupnem... :?
a ovdje strah od davljenja :mrgreen:
tako je, bravo :klap:Citiraj:
mamuška prvotno napisa
pridruži se našoj skupini davaoca komada :love:
bit će nešto od mene :P
Htjela sam samo prokomentirati čekanje zuba. I ja sam nadobudno čekala zube da počne jeti komade, pa sam se načekala. L je do godine dana imala samo 2 zuba (dole jedinice) pa je jako dobro savladala veće komade hrane bez zuba. Iako moram priznati da sam skoro dobila infarkt kad joj je komadić jabuke ušao krivo i kad smo ju držali za noge i lupkali po leđima.
evo sam i ja potaknuta vašom raspravom dala da ćućka komad jabuke i oduševljen je :D
:D
ring super, slatki su kad jedrze u rukici pa je onako cudno prime i prinesu ustima. sto se tice odlaska hrane na krivo mjesto pa to se moze dogoditi, ali naravno da si kraj djeteta koji nesto papa.
lutonjica dajes sirovu mrkvu, nekako mi to jos nije sjelo za manje :/ , znam da je glupo jer i jabuka nije bas skroz mekana. probam i ja danas pa nek bar struze ove gornje jedinice koje je smetaju.
apsolutni hit u finger foodu je šljiva!
to joj je super!
i jabuka, ali uglavnom desnima (8.mj. nema zuba) odlomi poveći komad kojeg onda ispljune!
super je i karfiol ako joj dajem komadiće!
ali jesti sa žlicom...bolje da se pridružim odbijačima dohrane!
neka te to ne brineCitiraj:
ali jesti sa žlicom...bolje da se pridružim odbijačima dohrane
moja je dugo brljala rukama
sad super barata žlicom
sinoć je i mene hranila, to joj je sad fora
ali ona je već veeeelika :)
Anci :love:
da, sirovu mrkvu sam počela davati kad su je mučili zubi, pa joj je pasala hladna tvrda mrkva iz frižidera za grickanje.Citiraj:
spajalica prvotno napisa
prije sam pazila da mrkva bude jako debela tako da ne može odgristi, nego samo strugati komadiće. sad već neko vrijeme ne pazim ni na debljinu, jer ima već nekoliko mjeseci kako je u potpunosti naučila gristi, žvakati, gutati, pa ako je komad prevelik, izvadi si ga sama iz usta.
Ovako kod nas izgleda ako joj je dan od jela. :/Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Mislim da sam uletila u zamku da mora još nešto raditi dok jede. Ili se igrati ili sama hraniti nečim. Ipak, kada više neće jesti nema te igračke ili radnje koju mogu napraviti da je nagovorim da otvori usta. A i ne hranim je u beskonačnost - kada broj žlica u minuti opadne ispod meni prihvatljive prekidamo hranjenje. Valjda još ima šanse za nas.
Kaj se tiče zubi, i kad niknu prvi ( jedinice i dvojke ) oni nisu baš stvoreni za žvakanje. Tek po nicanju prvih kutnjaka ( oko prve godine ), može se očekivati žvakanje, a kad niknu drugi kutnjaci ( oko druge godine ), to već liči na nekaj. Očnjaci ( 1.5 g. ) sudjeluju u trganju hrane. Sve u svemu, kad bi čekali do prve ili druge godine, načekali bismo se. Desni su za sada od velike pomoći.
I mi se patimo, ima divnih dana kad smaže sve, a i onih kad ja očekujem čuda, a on ni usta otvoriti, pa mrmlja, negoduje, miče glavu... Koji put se primiri nakon par mukotrpnih stavljanja žlice u usta i krene ko veliki dalje, tak da ne odustajem odmah. Cika je zakon poslije svakog jela.
Mislim da nama dohrana ne ide bas :/
Ja uglavnom kuham kasice, isprobane recepte s Rode pa na nasem jelovniku ima i prosa,palente, susenih marelica, svjezeg voća...sve po tablici.
Počeli smo po propisima, rizine pahuljice +moje mlijeko i u početku je sve super izgledalo.
Danas, s 10 mjeseci, jos nismo sasvim usvojili 1.obrok
Ponekad super pojede ali uglavnom je to par zlicica i gotovo.
Mlijeka popije cca 1l dnevno, adaptirano+moje izdojeno.
Sta vi misite?
Radimo li mi to dobro?
Mi smo poceli s dohranom prije par tjedena, ionako je na ad a i ima 9 kg pa je pedica rekla da mozemo i koji tjedan prije 6 mj. Malac papa ko veliki, da mu dam kilu jabuke valjda bi toliko i pojeo. Od prvog dana zijeva na zlicu, skoro uopce ne pljuje van...ma strasan je!
Do sad smo bili samo na kruskama, jabukama i sljivama, kuhanim, naravno. Ali danas sam probala sa izmiksanom sirovom jabukom i dodala sam malo rizinih pahuljica. Malac je bi odusevljen. Mrkvu je odbio nakon 2 zlice i to vrlo odlucno. Jedino me muci sto poslje dohrane nece bocicu, cak i ako mu dam samo par zlicica. Onda mu rade dam kolko hoce da se najede. Ali nekak mi je rano da mu vec sad zamjenim jedan odbrok mljeka. Ili...?
Prvih tjedana dohrane nisam nakon jela odmah dojila, činilo mi se da je dovoljno pojeo, a hrana je i tak pripremana s puno vode pa nije trebal biti ni žedan. Sad nakon mjesec i pol dohrane, pokušavam smjestiti taj obrok u vrijeme ručka, oko 12, a kak odmah nakon toga ide spavati, dam mu ciku samo uspavljivanja radi, ne zato kaj mislim da je gladan.
Mi smo odmah dohranu smjestili u vrijeme rucka. To mi je bilo najjednostavnije posto mi vec imamo ritam hranjenja.
Nakon trećeg pokušaja da mu uvalim brokulu iz bočice sa svježe kuhanim prosom i mrkvom koju inače obožava, odustala. Ni usta nije htio otvoriti, mrmljao, vrtio se. Tvrdoglava ja odlučila da mu nedam ciku par sati. Došao mm, dao mu kašicu i njemu pojeo SVE. Vidio maleni da se ja ne šalim, a tata nema ciku!
i mi smo krenili lagano s dohranom ali nismo bas redoviti :oops: krenili pa imao temp i nije htio pa sad opet ok, svako drugi dan, uglavnom mu dam ili naribanu jabuku ili u komadu jabuku/krusku/bananu, meni je to sve kao iskusavanje pa me zanima jel vi imate tocno odredjenu uru kad je taj obrok koji dajete djetetu?
jer mi jos uvik nemamo neki ritam, tj, imamo al nije isti za svaki dan, spava kad mu se spava, to se potrefi cesto da je u 9ipo ujutro pa u 13ipo popodne ali nekad bude i u 11 pa u 15, nema pravila pa mi se cini nemoguce nastimat uvik istu uru kad da mu dam taj jedan obrok, jos uvik mi je dojenje najjednostavnije.
i mame cicoljubaca sta vam znaci da "puno cicaju"? svako koliko je to cicanje? sat-dva? koliko podoja otprilike bude dnevno (tj. u 24 sata)?
Moja je u to vrijeme manje cicala nego sad sa skoro godinu i pola dana :lol:Citiraj:
mame cicoljubaca sta vam znaci da "puno cicaju"? svako koliko je to cicanje? sat-dva? koliko podoja otprilike bude dnevno (tj. u 24 sata)?
Tad je imala 2 podoja ujutro, 2-3 popodne, onda navečer i 2x noću.
Ali onako, fino bi se najela/napila. Cice, mislim.
Sad kad sam doma vikendom ili na bolovanju, sisa barem 4,5 puta ujutro i isto tako tokom popodneva. I noći :roll:
Dohrana je bila u početku takva da nisam imala neko određeno vrijeme kad joj što dajem. Nekad dopodne, nekad kad se probudi popodne. Par žlica.
Polako :love:
zhabica pazi s bananom, mog malca je jako zatvorila i sad mu vise ne dajem. Od voca samo kruska, jabuka i povremeno sljiva. Citala sam da banana mora odstajat tj. biti prezrela da nebi zatvarala. Probala sam mu tako dati ali nije mu bila fina.