Da li netko zna otkada se mogu počet davati rotkvice? Pošto rotkvice pripadaju istoj botaničkoj porodici kao i repa, koraba i kolerabica, dal to znači da se mogu davati bebi već od 6. mjeseca?
Printable View
Da li netko zna otkada se mogu počet davati rotkvice? Pošto rotkvice pripadaju istoj botaničkoj porodici kao i repa, koraba i kolerabica, dal to znači da se mogu davati bebi već od 6. mjeseca?
Ne znam tačan odgovor, ja ih ne jedem, pa ne dajem ni šmizli.
Meni su ljute (a ja ne volim ljuto).
Ne bi ih davala tako maloj bebi, jer se jedu sirove, a bebaćima se ispočetka sve treba skuhati.
I još nešto, keleraba je kupusnjača, nije repa (iako jako liči ;))
Ja sam joj dala pre neki dan (11 meseci) i ubrzo pošto je pojela dobila je neko crvenilo oko usta. Mislim da je još rano za rotkvice, ove kojih sad ima su verovatno tretirane svim i svačim.
Ja nebih davala jer su ljute.
Ok, ja nisam ni isprobavala, al izgleda da bolje da ne dam... No navodno se mogu rotkvice pripremiti i na druge načine - pirjanjem itd, pa sam na taj način i mislila.. A ništa, ma ima još vremena za sve :)
ja probala dati, Gita neće (20 mjeseci). Općenito baš joj se ne sviđa sirovo povrće. Neki dan je pojela malo zelja na salatu.
pa svaku probam prije nego ju dam.
ima onih koje i nisu ljute.
mislim da je prvu pojela sa 10mj.
onda dugo nije (jer nije bila sezona) i sad ih sa nepune 2 jede.
Baš je jučer zadovoljno pohrskao jednu... :)
Sam papa i mrkvicu, korabicu...
Sirovo...
Rotkvice
Rotkvica je u velikoj Britaniji prisutna već stoljećima gdje se ispočetka koristila kao napoj za stoku dok su je Francuzi uzgajali vrlo sićušnu i proslavili je kao namirnicu. Iako nije bogata vitaminima i mineralima poput ostalog povrća, rotkvica itekako ima svoje adute i zbog toga ju ne biste smjeli izostaviti sa svog popisa povrtnica.
Energetska vrijednost 100 grama jestivoga dijela sadrži 70 kcal ili 294 KJ. Sadrži oko 1% bjelančevina, 0,1-0,2% biljnih ulja, 15% ugljikohidrata i celuloze oko 0,7%. Sadrži relativno dovoljnu količinu mineralnih sastojaka, dok najviše ima kalija, u manjoj količini kalcija, fosfora, natrija i željeza. Od vitamina je po sadržaju najznačajniji vitamin C, zatim je tu karoten (provitamin A), te vitamini B1 i B2.
Zahvaljujući svom mirisu i okusu, u prehrani se koristi uglavnom kao aperitiv, potiče apetit i pojačava lučenje želučanog soka. Teže se probavlja te je stoga treba što više usitniti. Uvijek je treba pripremati neposredno prije upotrebe jer stajanjem gubi specifičan miris i okus. Važno je napomenuti da je ne treba jesti posoljenu.
Korijen rotkve sadrži razne minerale i vitamine fermente te povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa stoga se preporučuje kod bronhitisa, prehlade i kašlja. Potiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva pa se preporuča kod osoba koje pate od zatvora. Sirup od rotkvice kao sredstvo za iskašljavanje stari je narodni recept, a priprema se tako da se rotkvica očisti, opere i sitno nariba. Prelije se medom i sokom od limuna te pusti da odstoji 3-24 sata. Zatim se iscijedi sok i pije nekoliko puta dnevno po žlicu.
baš me ova tema zanima.
iako ja osobno baš i ne obožavam rotkvice, neću se buniti ako njemu budu dobre, dapače.
osim rotkvica, zanima me da li je netko davao bijelu rotkvu, kada i kako.
s tim imam još manje iskustva nego s rotkvicama
S obzirom da je moj mali "slavonac", tj nimalo mu ne smeta ljuto (obožava kulen npr :shock: ), još sam mu prije 1. godine rotkvicu miksala u variva.
Nedavno sam mu dala onako cijelu i u slast ju je popapao. Ako je djetetu ljuta, probaj je oguliti. Kora je najljuća.
:)
Moja "skače" na mladi luk, ali ga ne pojede puno. Rotkvice (cijele) je probala i bacila.
moje nijedna nisu htjele rotkvicu, a MM i ja zato obožavamo. :mljac:
Ali, vidjela sam neki dan na meniju u vrtiću kod starije kćeri da su imali svježi sir s ribanom rotkvicom unutra.
Sir vole obje pa ću tako probati.