zainteresiralo me
našla sam na netu upustva, stavila ječam , kaže da se jede 2-3 danan nako klijanja
pa imam samo korjenje?!
da li tko uzgaja klice, od kojih vrsta? možda koji recept? :mrgreen:
Printable View
zainteresiralo me
našla sam na netu upustva, stavila ječam , kaže da se jede 2-3 danan nako klijanja
pa imam samo korjenje?!
da li tko uzgaja klice, od kojih vrsta? možda koji recept? :mrgreen:
Ne uzgajam, ali jedem sojine klice u salati s tijestom, tunom, majonezom, vrhnjem, kukuruzom.
ja uzgajam klice
svaka žitarica ima način na koji se uzgaja
većina se namače (ja obično ostavim preko noći) i nakon toga 2 puta dnevno se ispire sa hladnom vodom ( ja ujutro i navečer ispirem )
posude za uzgoj ne smiju biti plastične
i obično je većini potrebno 2-4 dana da isklijaju i da su dobre za jesti
odnosno, svaka klica je najbolja za jesti ovisno o dužini izdanka
ne znam što te točno zanima, ali slobodno pitaj
Ja uzgajam klice u plasticnom klijalistu.
npr. ječam
Ne znam zasto ti je bas palo napamet klijati bas jecam, al dobro.
Namoci 12 sati, isperi, i zatim pusti 3 dana uz ispiranje 2 puta dnevno.
Puno lakse klijaju sjemenke rotkvice, brokule, dragušca (potocarka ili kres), alfaalfe, mungo graha, lece, slanutka, nego zitarice.
Najteze klija suncokret. Jer se uvijek termicki obradi, mislim zato da se sprijeci da uzegne. Klijavost mu je nekih 50% u najbolem slucaju.
te ostale ću probati kad nabavim dobro sjeme, tj. kad iz svog vrta skupim (bio-uzgoj)
za sad sam našla samo čisto sjeme ječma
isto... u prvom troslojnom na linku dolje... mislim da onaj treci ne bi bilo tesko napraviti solo u kucnoj radinosti pomocu kakve staklenke...Citiraj:
marta prvotno napisa
klijalista
I ja isto. Uglavnom one za salatu.Citiraj:
marta prvotno napisa
Mahunarke kad proklijaju skuham kao varivo.
sad tek skuzih da su na prvom maknuli sa slike poklopac i donju posudu u koju se odlijeva viseak vode...
no, dobro - vrlo je slican, gotovo identican, onome na drugoj slici...
MGrubi imas u Gospinoj travi za kupiti cijeli asortiman sjemenki za klijanje.
tnx, nije mi palo na pamet :oops:
imam zamolbu: ako je neko sam napravio nekakvo klijaliste bila bi jako zahvalna da stavi fotku...
imam puno prijatelja koji se pale na 'uradi sam/a' poklone pa mislim da je klijaliste zgodan poklon kad ga malo dotjeram...
[quote="marta"je na pisala
Ja uzgajam klice u plasticnom klijalistu.[/quote]
ne znam, ja imam informaciju da plastične posude za klijanje ne bi trebale biti
ja nemam nikakvo posebno klijalište već to radim u običnim keramičkim posudama ili dubokom tanjuru
jedino klice sezama ili alfaalfe u staklenci gore sa gazom jer su sitne
žitarice ili mahunarke kupujem u DM-u ili Bio&Bio, bitno je da su od cjelovitog zrna i bio uzgoj
Ja se ne bih upuštala u uzgoj, ali bih bila zahvalna za poneki recept za kupljene klice. I gdje ih je najbolje nabaviti?
Općenito može neki link, input, za sve to?
Branka, imaš knjižicu s receptima za klice JB Peić. Možeš je nabaviti u bio&bio.
A klica sad već ima kupiti u gotovo svim većim supermarketima.
Jedino mi je sumnjivo vrijeme koje provode na policama. :?
Pa da, zato i pitam gdje ih je najbolje nabaviti
i hvala :)
otprilike sve klice se mogu skoro do 7 dana držati u hladnjaku, pretpostavljem da kupljenje klice imaju datum kada su pakirane, i datum isteka
ali uzgajanje uopće nije komplicirano, i pouzdano znate koliko svježe jedete
nakon koliko dana se jedu (kuhaju) klice slanutka?
mogu se jesti cim krenu klijati. dakle ne kad se namoce, nego kad "ozive".
tnx