Alkoholizam,depresija,agresivnost...
Radi se o muškarcu tridesetih godina koji je u zadnje vrijeme upao u nekakvo ludo stanje.Depresivan je i počeo je piti(inače je bio sklon piću ali sad je postalo prečesto) a kad pije onda je agresivan.Ne tuče nikoga ali viče i mlati po namještaju.
Ne pada mu napamet nikakvo liječenje,niti alkoholizma niti depresije jer uopće ne smatra da ima problem.Naravno,obitelj zbog njega trpi.Što se treba napraviti u ovakvom slučaju?
Re: Alkoholizam,depresija,agresivnost...
Citiraj:
Trina prvotno napisa
Radi se o muškarcu tridesetih godina koji je u zadnje vrijeme upao u nekakvo ludo stanje.Depresivan je i počeo je piti...
pije jer je depresivan ili je depresija posljedica pijenja?
mislim, ima li kakav konkretan razlog/događaj/stanje koje ga je navelo da više pije?
mislim da bi njegova obitelj trebala s njim popričati i reći mu otvoreno (ili napisati, nekad je to lakše) kako se osjećaju kada pije. prepostavljam da strahuju od njegove reakcije.
u svakom slučaju treba ga natjerati da progleda i shvati da mu je pomoć potrebna dok još ima nekoga kome je do njega stalo i tko će mu biti podrška. ovakvim će ponašanjem odbiti od sebe one koji ga najviše vole. :(
Re: Alkoholizam,depresija,agresivnost...
Citiraj:
Trina prvotno napisa
Naravno,obitelj zbog njega trpi.Što se treba napraviti u ovakvom slučaju?
Ne znam što pametno savjetovati, naime, mislim da je moguće da su se dr-ovi malo.. hm. promijenili u odnosu na visoku medijsku izloženost slučaja Pukanić pa možda se boje reagirati na inicijativu obitelji, nego čekaju nek pacijent traži pomoć, a pacijent je neće potražiti. Škakljivo je to. Iz slučaja bliže obitelji znam da ljudi koji pate od manične depresije u fazama agresije neće tražiti pomoć (mora člano obitelji to inicirati, a ne znam bi li sada izlazili na teren nakon ovog medijskog čuda oko Pukanićevih ili bi se bojali HHO-a i medija). Konkretno govorim o starijoj osobi koja se godinama liječi od manične depresije i u fazi manije izgleda prilično kao što smo vidjeli na TV-u - ja sam zdrava, mene bolesnu itd. Ali, nema fizičke agresije i kako je starija, ipak je sve to bitno blaže. Druga isto jedna osoba koja u široj obitelji koja je imala maničnu depresiju (mlađa osoba) je isto bila prvo depresivna, pa pila alkohol, pa postojala agresivna, samoozlijeđivala se, pokušavala se ubiti itd., mislim da je isto na urgenciju obitelji i susjeda bivala odvedena u bolnicu (prvo bi zvali policiju jer bi vikala, tukla, razbijala itd.). Na kraju je, na žalost, umrla od ciroze jetre zbog pića i tableta, zato neka to shvate obziljno i probaju pomoći ako se ikako može (to znači, na žalost, ići protiv njegove volje). Možda da pitaš neku od forumašica koje su liječnice po struci na pp što i kako?