Pretrage nakon stimuliranih IVF-a
Od mog posljednjeg stimuliranog ivf prošlo je mjesec dana i ja se još uvjek osjećam umorno i iscrpljeno. Primila sam 45 kom gonala i 6 decapeptila i interesira me dali su vama dr. preporučali da napravite kakve pretrage za kontrolu općeg zdravlja? Ja sam jučer bila kod mog dr. opće prakse i žalila se na umor i pritisak u prsima a on mi u nalazu napisao depresivno ponašanje i dao mi uputnice za vaditi krv i mokraću. Kada sam ga pitala da li bi trebala obaviti kakve kontrole zbog hor. terapije on mi je rakao da vjerojatno ne ali da ipak to pitam svog mpo dr. Zato cure tražim vaše savjete, hvala.
Re: Pretrage nakon stimuliranih IVF-a
Citiraj:
Ameli prvotno napisa
Od mog posljednjeg stimuliranog ivf prošlo je mjesec dana i ja se još uvjek osjećam umorno i iscrpljeno. Primila sam 45 kom gonala i 6 decapeptila i interesira me dali su vama dr. preporučali da napravite kakve pretrage za kontrolu općeg zdravlja? Ja sam jučer bila kod mog dr. opće prakse i žalila se na umor i pritisak u prsima a on mi u nalazu napisao depresivno ponašanje i dao mi uputnice za vaditi krv i mokraću. Kada sam ga pitala da li bi trebala obaviti kakve kontrole zbog hor. terapije on mi je rakao da vjerojatno ne ali da ipak to pitam svog mpo dr. Zato cure tražim vaše savjete, hvala.
Ma koje depresivno ponašanje - nije valjda to napisao samo zbog umora i pritiska u prsima?
Dakle, trebala bi ipak pričekati još neka 2 mjeseca da sve dođe na svoje jer tih 40-tak gonala nije malo, još pogotovo što si imala kratki protokol (nisi pila antibebi i imala dugu supresiju, koliko kužim)?
Nakon tri mjeseca, savjetujem ti sljedeće (i neće ti nužno to reć' MPO-ovci, to je nekako hush-hush tema, ali meni su rekli npr. u Pol. Sunce i raspitivala se kod drugih ginića i slično, MPO-ovci su skloni reć' "ma nije vam to puno i sl.", nekako valjda žele razbit strah jer nije nužno dokazana povratno-posljedična sprega, ali pusti ti to, ja bih ipak tu išla ziheraški sa sljedećim:
- kontrola spolnih hormona (barem FSH i LH);
- kontrola štitnjače (hormon TSH kao štih proba - to ti se po bolnicama čeka, privatno košta mislim 120 kn);
- UZV prsiju (ili mamografija, ovisi koliko ti je godina) i to u prvom dijelu ciklusa kad su grudi manje;
- jetrene probe - sve to prolazi kroz jetru
- UZV jajnika - pretpostavljam ionako da ćeš imat kakav kontrolni u sklopu nekog sljedećeg postupka.
U Mariboru su nam savjetovali svima (bez obzira ostali trudni ili ne nakon postupka) piti velike količine vode da se očiste bubrezi.
A propos pritiska u prsima - nisi imala hiperstimulaciju, jel' da? Ako si imala HS (hiperstimulaciju) onda još elektrolite bi trebalo - to za hiperstimulaciju vidi gore u linkovima na Rodinoj brošuri za neplodnost, savršeno je objašnjeno, da ne može savršenije i više user-friendly :heart:.