...MAleni je star godinu i pol. Nikada nije upoznao svog oca, nemaju apsolutno nikakav kontakt. Uspjela sam jedino putem sudskog postupka dobiti priznanje očinstva i alimentaciju koju od tada plaća redovito). Međutim "tata" se ne javlja, ne pita, Živi u drugom gradu...
Maleni živi s mamom, djedom i bakom, u veseloj i toploj zajednici, okružen s puuunooo ljubavi! :)
Brbljivac je. Već dugo govori "mama", "deda" i "baba", a sve češće goviori i "tata". Spominje tu riječ, ponavlja je kad god je čuje, i vidim, osjećam, da ga nešto tu muči, privlači...Npr. prije smo često slušali onu pjesmicu "čemu služi mama, čemu služi tata", i čim je došao dio pjesme u kojoj se spominje tata, on se umirio, pomno slušao i nakon toga tiho ponovio "tata".
Neki dan na igralištu, mala djevojčica viče "mama, tata, gledajte me!". On ponavlja "mama! tata!"" Djevojčica ga pita "a gdje je tvoj tata?". Maleni šuti, ne razumije pitanje. Ja šutim, razumijem pitanje... :cry:
Bilo je još takvih, sličnih situacija... Znam da će mu neprisutnost oca donijeti mnogo patnje u životu, jako mi je žao zbog toga, znam da to ne mogu izbrisati, spriječiti...Ali, mogu možda barem nekako ublažiti?
Čitala sam nedavno kako Karmela Vukov Colić živi sama sa dvoje djece, s mlađim ima istu situaciju (oca ne vide, otac ne pita). Međutim, ona redovito djetetu pokazuje sliku oca, navodi u intervjuu kako se svakodnevno prije spavanja zajedno pomole za oca... Lijepo mi je to, no nekako nestvarno... Zapravo pitam se da li to djetetu pomaže ili možda još dodatno zbunjuje. Zapravo, ne može biti više zbunjujuće od šutnje majke, a o svemu ostalome majka razgovora sa svojim malenim...
Ne znam kako da postupim, jako me to brine...
drage moje, ima li koja sa sličnim iskustvom,? :love: