Na godisnji odmah nakon porodiljnog, moze?
Pozdrav! Rodila sam sredinom srpnja 2007. godine i ove godine sam namjeravala uzeti godisnji odmah nakon prestanka porodiljnog, znaci od dana 1og djetetovog rodjendana pa sljedeća 3 tjedna. Danas sam cula da ne mogu uzeti godisnji za ovu godinu ukoliko nisam radila 12 dana, sto znaci da bih se trebala vratiti na posao, odraditi 12 dana i onda tek uzeti godisnji. Malo sam zbunjena jer su mi kolegice prosle godine spajale porodiljni s godisnjim, pa ne znam je li ovo nesto novo u zakonu, ili staro pa ja zivim u mraku neznanja ili je mozda mojim kolegicama firma izasla u susret...molim vas pomoć....hvala!
slično pitanje o GO nakon porodiljnog
Ovo je moj prvi post, pa evo pokušati ću biti što konkretnija, molim za razumjevanje. Dakle, do 30.04.2008. sam koristila produženi porodiljni dopust radi njege djeteta u trajanju od 6 mjeseci, prije nego mi je istekao porodiljni sam u staroj firmi, gdje sam imala staž 7 godina dala otkaz jer sam našla novi posao, te su me oni odjavili sa gore navedenim datumom. Od 02.05.2008. sam prijevljena u novoj firmi ( na određeno ) te bi zbog kontinuiteta u stažu trebala imati pravo na GO za 2008. No tu nastaju komplikacije jer me u novoj firmi traže potvrdu o neiskorištenim danima GO iz stare firme i o tome da li sam primila regres, ali mi te potvrde u staroj firmi ne mogu izdati jer ja kod njih nisam ni dan radila 2008. pošto su me odjavili odmah sa tim zadnjim danom porodiljnog, tako sam ih ja tražila. I sad meni u novoj ( državnoj ) firmi tvrde da ja moram raditi šest mjeseci da bi imala pravo na GO jer im nisam donijela te potvrde, a kako da im donesem kad sam od 5.mjeseca 2006. što na čuvanju trudnoće, pa na porodiljnom i onda još na produženom porodiljnom i moji u staroj firmi mi nisu niti mogli napisati rješenje za GO kad me zadnje dvije godine nije niti bili na radnom mjestu. Moje pitane je: da li mi u staroj firmi moraju izdati potvrdu bez obzira ( mada su se oni posavjetovali i rekli su da ne ) i da li mi u novoj firmi po zakonu mogu uskratiti GO za ovu godinu, ja im čak nudim rješenje od centra za soc. skrb na kojem piše do kad sam koristila porodiljni da vide da nikako taj novi GO u staroj firmi nisam niti mogla iskoristiti. Osjećam se kao da sam ušla u slijepu ulicu ili kao da pričam kineski i ovi na poslu me uopće ne razumiju, da li me vi razumijete i može li mi netko odgovoriti? Pa neću valjda sad morati raditi kao da mi je prvi dan staža? Al sam se razvezala, mislim da sam sve dobro objasnila.