Re: STEČAJ FIRME+PORODILJNI
Citiraj:
anyli prvotno napisa
Hvala na odgovoru i znam da on to nema pravo napraviti ali on je mene danas otpustio.Zanima me kome da se prvo javim,da li u HZZO ili odvjetniku.
Uh, stvarno ne znam. :/
Odi sutra odmah na HZMO sa doznakom da si na porodiljnom. Također se javi i na HZZO. I definitivno prijavi poslodavca Inspekciji rada.
Ako netko ima malo više iskustva na ovom području, molimo pomoć. :)
Citiraj:
anyli prvotno napisa
Ma hvala puno, ma zakoni mi nisu strani ostala mi tri ispita do kraja prava ali ovo je malo kompliciranije jer su zakoni toliko nedefinirani i nejasni da se mogu svakako protumačiti.Stečajni zakon npr. kaže da se u slučaju otvaranja stečaja ima pravo dati izvanredni otkaz bez obzira na zaštite zaposlenika tako nekako ako me pamćenje služi a ja moram reagirati odmah.Ma biti će najbolje da ja sutra do HZZO.U biti taj poslodavac je naš bivši poslovni partner i mi smo nedavno prepisali njemu naše dijelove firmi(bile su dvije) i mi se odvojili tj.muž sad radi sam pa se ovaj malo sveti,a gdje ćeš najlakše nego po ženi na porodiljnom koja se još vodi da radi u jednoj od firmi.Malo komplicirana situacija a meni bed jer sva djeca su i prijavljena na mene.
Gle, da li je tvoj poslodavac otvorio stečaj ili nije?
Ako nije, a to mu je namjera, opet si ti u pravu.
Definitivno ti treba potvrda da si na porodiljnom, jer temeljem toga njegov otkaz tvojeg ugovora je ništavan.
Citiraj:
anyli prvotno napisa
Hvala na odgovoru i znam da on to nema pravo napraviti ali on je mene danas otpustio.Zanima me kome da se prvo javim,da li u HZZO ili odvjetniku.
ne može te otpustiti zbog namjere otvaranja stečaja
čak i kad se otvori stečaj ugovori o radu ne prestaju sami po sebi zbog činjenice otvaranja stečaja, ali stečaj je opravdani razlog za otkaz ugovora o radu (čl. 120 Stečajnog zakona)
na tvom mjestu ja bi napravila:
- ako ne zna da si trudna, odmah mu to pismeno javiti, pozivom na ovaj članak koji ti je mama san stavila
- PAZI na ove rokove 15-15-15 - ako propustis ijedan od tih rokova gubis sva prava (vjerujem da ovo znas jer zavrsavas pravo, ali ipak treba naglasiti) - napravi sama zahtjev za zaštitu prava (dobila si pisanu odluku o otkazu ili samo usmeno? - usmeni otkaz je ništav) ili odi odvjetniku da ti ga napravi, ali pazi na 15 dana - pošalji poštom preporučeno s povratnicom da se točno vidi kada ga je primio
- odi na HZZO da vidis sta ce ti oni reci
nakon što posaljes zahtjev za zastitu prava, vidjet ćeš koje su njegove reakcije - on može (ali ne mora) reagirati u roku 15 dana od dana kad je primio zahtjev - ti imaš daljnji rok od 15 dana za podnijeti tužbu sudu radi utvrđenja nedopuštenosti odnosno u ovom slučaju ništavosti otkaza
posebno napominjem da čak i u stečaju imaš pravo osporavati otkaz ugovora o radu