-
Kapilarni madež - pomoć
Trebala bih savjet vezan za hemangiom.
Rodila sam u veljači ove godine prekrasnu curicu, apgar 10/10, 3400 g, u međuvremenu je narasla 8 cm, dobila 1900 g, isključivo ju dojim. Dakle, dobro napreduje, nije prehlađena, aktivna je, živahna, jednom riječju - divna bebica. Odmah po rođenju, na čelu joj je bila uočljiva mala roza mrlja veličina nekoliko mm, koja se nakon dva mjeseca povećala i poprimila skroz crvenu boju. Nije toliko uznpredovalo širenje, već se je ispupčila. Pedijatrica mi je dala uputnicu, bila sam sa malenom u Klajićevoj kod dr.Barčota koji mi je objasnio ukratko šta to je, i savjetovao da ostavim na čelu, da se najčešće ta pojava povlači sama od sebe.
Molio me jedino da pripazim da se malena slučajno ne udari na to mjesto, i sada me naravno proganjaju zastrašujuće slike u kojima moje zlato sebe čačka noktićem po čelu .. :(
Imam par pitanja, jako sam uplašena zbog tog madeža;
Kako je moja bebica to uopće dobila i zašto?
da li mogu nečim potpomoći da joj taj crveni madež prije nestane ili mi preostaje pasivno čekanje do prve godine a možda i duže?
da li je taj madež opasan na bilo koji način za njeno zdravlje (ima samo taj jedan, čitala sam negdje da pojava više njih upućuje na probleme sa jetrom).?
da li je bolje to ostaviti ili otići na operaciju, dr. mi je objasnio da je uvijek mogu operirati, ali nemam srca tako malenu je izlagati anesteziji i operaciji općenito..
Zašto se to ispupčuje? Da li je to indicija za neke druge probleme, a dosada zbilja lijepo napreduje, da se kucnem..
Molila bih majke sa sličnim iskustvima da se jave, ovo mi je prvo dijete i jako sam uplašena.
Idem ovo ljeto doma svojima na more, a a tamo nas čeka još dvoje male djece od sestre (2 i 3 g.) koji se jako vesele mojoj curici, i šta sad, da je izoliram od njih, i zatvorim u sobu da ju slučajno neko ne zagrebe po licu??
Kako se općenito ponašati u takvoj situaciji?
Bilo koji savjet će mi dobro doći, hvala!
-
Petra je imala angiom veličine šumske jagode na stražnjoj strani vrata. Bio je malo izbočen. Sada joj se jedva vidi.
Nikad nismo ništa poduzimali.
Upozorili su nas samo da ne bi smio rasti, a to nije.
Mislim da se ne trebaš toliko brinuti, ne bi trebalo biti ništa strašno.
Što se grebanja tiče, tu ti neznam ništa pametno reći, Petrin je zaista bio na teško dostupnom mjestu.
-
moja ida ima hemangiom na desnoj strani vrata, ispod uha, negdje u razini s rubom majice ;)
kad se rodila bio je manji, s nekih mjesec-dva se povecao, i od onda ga strogo pratimo da se ne poveca. s godinu dana doktorica nas je poslala na kontrolu u klaicevu, dr je pogledao, rekao da je samo hemangiom (dakle, nije povezan s limfom - nije limfangiom ili kako se to zove, vec sam zaboravila...), da je u sustini samo estetski problem. bili smo odmah i na odjelu kirurgije, tamo su je htjeli zadrzati i odstraniti ga, no mi nismo dali. bila je premala i taj, estetski razlog, nije nam bio dovoljan da je podvrgavamo potpunoj anesteziji i nekoliko dana boravka u bolnici...
sad ima pet i pol godina, kako je ona rasla, tako je on nekako blijedji, manji, i slabije vidljiv...
i nije mi zao sto nismo operirali. jednog dana, ako joj bude smetao - neka sama odluci sto ce...
i jos nesto, uvijek me je bilo strah da ce se oblacenjem, svlacenjem i natezanjem mozda ogrebati po njemu - ali, na srecu - nije nikad :D
-
Hvala na odgovoru. Zanima me samo da li se Petra rodila sa takvim angiomom ili joj je u međuvremenu narastao do vel.šumske jagode? Koliko ste čekali na smanjenje? Kod Tine je on narastao malo, a sad je kao prestalo. Ipak ću otići opet na kontrolu za mjesec dana, da budem skroz mirna.
-
Nema razloga za paniku,oni se sigurno povlace sami od sebe,obicno do skolske dobi,a mozda i prije. Obicno u prvoj godini rastu,a onda pocinje povlacenje,pocinju siviti iz centra.Nemoj se prepasti ako se pojavi jos koji.To ti ima 10 posto djece.
Problem je ako se pojave kavernozni hemangiomi,na unutarnjim organima,jetri,mozgu....
-
Dakle, smanjuje se sa godinama.. Valjda će otići i kod Tine, zbilja je ne bi izložila operaciji. Kod nje je isto riječ o hemangiomu,kojeg samo treba pratiti, jedino se bojim da joj se s vremenom ne povećava i ne ispupčuje.
Pusa vašim curicama! :love:
-
A sta ti je dr rekao za ispupcavanje?
-
Rekao je da je to tipičan kapilarni madež koji bi se po njegovom mišljenju trebao povuć, čak nam je dao savjet da ju ne operiramo. No, moramo pratiti stanje, i mjeriti ga, ako počne nekontrolirano rasti, u tom slučaju se operira. Stekla sam dojam da nismo hitan slučaj.
Ispupčenje po njemu nije problem, problem je ako to naraste.
Ajme, kakvi su to sada kavernozni hemangiomi? :shock: Šta je to, kako se to manifestira?
-
Moram priznati :oops: da ga ja nisam ni skužila dok nismo došli doma iz rodilišta, ali pretpostavljam da se rodila se s njim. Baš kao što kaže litala, u prvih mjesec dana nešto narastao. Bio je sasvim malo ispupčen, možda pola mm. Kasnije se nije povećavao, s vremeno se "ispeglao" i izblijedio. Nas ped čak nije ni slao na nikakve specijalističke preglede.
-
Kavernozni mogu biti ispod kapilarnih koji su povrsinski. To su zapravo embrionalni tumori krvozilnog sustava (nastaju u 3 mjesecu trudnoce).Grozno zvuci ali nije strasno,dobrocudno i prolazi samo od sebe.
U biti oni su svi prisutni u trenutku rodjenja,samo su neki jako mali pa se ne vide.Ne diraju su ako nisu na nezgodnim mjestima, spolovilo,oko,usta,nos pa ometaju neke funkcije ili se mogu inficirati.Uglavnom bas jesu na nezgodnim mjestima
Navodno su manje opasni oni koji su vidljivi od rodjenja nego oni kasnije,ali SVI prolaze vremenom.
Navodno najbolji za laserko skidanje je dr.Cigit u Klaićevoj.Dodje se bez narudžbe s uputnicom i ceka se da on dodje iz sale.Zahvat je pod totalnom anestezijom jer je strahovito bolno i treba ga ponoviti vise puta. Zna ostati ruzni oziljak.
Uglavnom i ja ne bi dirala ako je sve pod kontrolom.
-
Matija ima dva, bolje reći imao je dva (i treći skroz mali), jedan na gornjem dijelu nogice (do sada ga je puno nestalo), jedan na ruci, na istom mjestu gdje se cijepe, samo na lijevoj ruci i na prsima skroz mali...
Pedijatrica je rekla da je to ful normalno (učestalo) da nestane do 1g i da samo moramo gledati da se ne poveća. Matiji ne smeta.. meni je čak simpa.. Nemoj se toliko uzbuđivati zbog toga.. uživaj u slatkoj bebici...
(ako ti želiš mogu ti poslikati i poslati fotke.. a imam i neke stare)
-
možeš mi ih poslati na pm, da usporedim, hvala. Nadam se da joj neće dalje rasti, izgleda ko indijska mladenka s tim znakićem, točno joj je posred čela.
Ovo je prvi dečko sa znakićem, dat ću i Tini da malo baci oko na njega :)
-
daj mi pm svoju mail adresu. Bojim se da slike ne prolaze kroz pm (ili ih bar ja ne znam staviti)
-
Poslala sam ti drugu mail adresu na pm.