Što s neiskorištenim godišnjim kad odeš na komplikacije?
Molim ako mi netko zna odgovoriti na pitanje:kako iskoristiti pravo na korištenje godišnjeg odmora tekuće 2008.godine ako sam od 23. 6. 2008. ostala kući uz preporuku liječnika zbog rizične trudnoće? Inače sam u radnom odnosu na neodređeno kod istog poslodavca 7 godina, radim kao prodavač u trgovačkom obrtu. Godišnji mi iznosi 24 radna dana. Knjigovođa obrta predlaže mome poslodavcu da mi isplati godišnji odmor u trajanju 12 dana. Mislim da to nije po zakonu, da imam pravo na svih 24 dana. Jesam li u pravu i gdje mogu to potvrditi?
Hvala unaprijed, pozdrav!
Re: Što s neiskorištenim godišnjim kad odeš na komplikacije?
Citiraj:
anita.anic7 prvotno napisa
Molim ako mi netko zna odgovoriti na pitanje:kako iskoristiti pravo na korištenje godišnjeg odmora tekuće 2008.godine ako sam od 23. 6. 2008. ostala kući uz preporuku liječnika zbog rizične trudnoće? Inače sam u radnom odnosu na neodređeno kod istog poslodavca 7 godina, radim kao prodavač u trgovačkom obrtu. Godišnji mi iznosi 24 radna dana. Knjigovođa obrta predlaže mome poslodavcu da mi isplati godišnji odmor u trajanju 12 dana. Mislim da to nije po zakonu, da imam pravo na svih 24 dana. Jesam li u pravu i gdje mogu to potvrditi?
Hvala unaprijed, pozdrav!
godišnji se ne smije isplatiti, kompenzirati ni ništa drugo već iskoristiti. ako ga imaš u cjelosti onda ga možeš iskoristiti do 30.06. 2009 godine
onda ti propada.
a tražiš zakonsku odredbu gdje to piše.
evo
Ništavost odricanja od prava na godišnji odmor
Članak 49.
Ništav je sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora.
Godišnji nakon porodiljnog – molim hitnu pomoć!
Pozdrav svima!
Radim u osnovnoj školi i 15.11. je mom sinu 1. rođendan kad bih se trebala vratiti s porodiljnog dopusta na posao.
Trebam pomoć u vezi s ostvarivanjem prava na godišnji odmor.
Naime, mislim da imam pravo na godišnji odmor u ovoj godini, ali moram raditi barem 11(?) dana. Voljela bih koristiti godišnji odmah u kontinuitetu nakon porodiljnog – tako da idem raditi npr 15.12.
Imam li ja pravo na to? Je li netko to tako napravio? Na temelju kojeg dokumenta (zakona, kolektivnog ugovora, pravilnika čega već…) mogu zahtijevati to pravo s obzirom da ne očekujem preveliko razumijevanje školske administracije odnosno ravnateljice?
Molim hitno odgovor jer su me zvali da (sutra) dođem u školu na dogovor.
Baš se ne razumijem u zakone i te stvari pa je svaka pomoć dobro došla.
Znam da me razumijete – ne želim se odvajati od njega ako još ne moram. Mjesec dana dulje bi mi puno značilo, a njemu, vjerujem, još i više.
Hvala svima.
Pozdrav. Barbara.
PS. u dosadašnjim postovima nisam našla odgovor na moje probleme...
Re: Godišnji nakon porodiljnog – molim hitnu pomoć!
Citiraj:
Barbara Mag. prvotno napisa
Pozdrav svima!
Radim u osnovnoj školi i 15.11. je mom sinu 1. rođendan kad bih se trebala vratiti s porodiljnog dopusta na posao.
Trebam pomoć u vezi s ostvarivanjem prava na godišnji odmor.
Naime, mislim da imam pravo na godišnji odmor u ovoj godini, ali moram raditi barem 11(?) dana. Voljela bih koristiti godišnji odmah u kontinuitetu nakon porodiljnog – tako da idem raditi npr 15.12.
Imam li ja pravo na to? Je li netko to tako napravio? Na temelju kojeg dokumenta (zakona, kolektivnog ugovora, pravilnika čega već…) mogu zahtijevati to pravo s obzirom da ne očekujem preveliko razumijevanje školske administracije odnosno ravnateljice?
Molim hitno odgovor jer su me zvali da (sutra) dođem u školu na dogovor.
Baš se ne razumijem u zakone i te stvari pa je svaka pomoć dobro došla.
Znam da me razumijete – ne želim se odvajati od njega ako još ne moram. Mjesec dana dulje bi mi puno značilo, a njemu, vjerujem, još i više.
Hvala svima.
Pozdrav. Barbara.
PS. u dosadašnjim postovima nisam našla odgovor na moje probleme...
Barbara, ne stignem isčitavati kolkektivni ugovor. No, nekako pretpostavljam da se radi o osnovnoj školi?
Ovo su ti stranice Sindikata hrvatskih učitelja http://www.shu.hr/dokumenti/ pa da se možda informiraš o svojim pravima. Možda se i jave neki učitelji/učiteljice koje bi ti mogle pomoći sa tumačenjem kolektivnog ugovora (čak ga ne mogu niti otvoriti na web-u). Na ovim stranicama imaš i telefonski broj Sindikata, pa probaj odmah ujutro nazavati.
OPćenito, po Zakonu o radu imaš pravo na godišnji odmor već i nakon prvog dana rada u ovoj godini. No, kako je to definirano vašim kolektivnim ugovorm, u ovom trenutku ne znam. :/ Ako do sutra ne uspiješ naći rješenje, potraži sindikalnog povjerenika u svojoj školi. Trebao bi ti pomoći. :)