Udomili smo starije dijete
Tek posljednje vrijeme pratim Vaš forum. Vidjela sam na jednom postu da je netko spomenuo da djece za posvojiti od 6-7 godina ima dovoljno.
Htjela sam spomenuti svoje iskustvo. Imam dvoje "svoje" djece - djevojčicu od 6 godina i sina od 2 godina. Osim toga udomitelji smo starijoj djevojčici, koja sada ima 9 godina. Kad se riješi sudsko pitanje za nju, prva smo opcija za posvojenje.
Djevojčicu smo upoznali u parku, te smo vidjeli da se o njoj nitko ne brine. Ona je nas doslovce izabrala za svoje roditelje, te su djed i baka koji su se o njoj neadekvatno birnuli potpuno prepustili brigu nama. Javili smo sve Centru za socijalni rad, te su oni za godinu dana donijeli odluku da joj postanemo udomitelji.
Briga o starijem djetetu nije ništa manje slatka od brige o manjem djetetu. Ona je blagoslov našoj obitelji i ljubav koji osjećamo prema njoj ista je kao što bi bila da smo ju posvojili dok je bila sasvim malena.
Svima koji se dvoumite, preporučam da razmislite o posvajanju starijeg djeteta.
Ovdje je ključ sljedeći. Što je dijete pretrpjelo manje trauma, to će se prije prilagoditi. Za sve skupa treba ipak do dvije godine. Briga o njoj - došla je kad je imala 7 godina, a poznajemo ju od njene pete godine, ista je kao i briga za novorođenče. Sve smo ju trebali naučiti iz početka. Dijete koje je pretrpjelo više trauma trebat će duže vrijeme za oporavak, ali je on realan. Važno je samo znati da to dijete nije imalo rano djetinjstvo. Mi smo joj kupili flašicu i pjevali uspavanku... U svemu je jako uživala.
Ako nekoga zanimaju detalji slobodno mi se javite...
Posvajanje starijeg djeteta
Puno hvala svima na podršci.
Vesela sam i tužna zbog tvojih djevojčica Sonja. Drago mi je da se brineš o njima. Takvoj našoj djeci je ipak svugdje bolje nego u njihovom vlasitiom domu. Ovako imaju barem neku šansu da izrastu u sretne ljude, kod roditelja bi mogli pomoći samo već ugaženom stazom...
O mojoj curici se na njezinu sreću njezini roditelji uopće ne brinu, tako da se nadamo da će se sve pozitivno riješiti.
Čekamo rješenje suda već dvije godine. BTW ima li netko nekog poznatog suca da nam malo pomogne požuriti stvar?
Re: Posvajanje starijeg djeteta
[Čekamo rješenje suda već dvije godine. BTW ima li netko nekog poznatog suca da nam malo pomogne požuriti stvar?[/quote]
Kad sam razgovarala s voditeljicom uduge Bios, rekla mi je kako se tu u ZG (ne znam odakle si ti?) stalno bore sa sucima i lobiraju na višim instancama da se promijeni ta garnitura koja sada kroji sudbine. Naime, predmeti u vezi oduzimanja roditeljskog prava stalno dolaze ISTIM sucima, često sutkinjama, koji intimno uvijek nekako daju prednost biološkim roditeljima i vrlo se teško odlučuju za oduzimanje tog prava. Kako bi vuk bio sit , a koza cijela - te predmete jednostavno gurnu u ladicu. Tako neki naši dobro plaćeni čuvari zakona i morala vlastito uvjerenje stavljaju ispred dobrobiti djeteta :( .
Mi smo iz Zagreba, nadam se da ipak neće biti istina da suci staju na stranu bioloąkih roditelja zbog svojih predrasuda. Ipak, ako su starija generacija...
Nama je prva socijalna radnica rekla da je za djevojčicu bolje da bude s dedom i bakom i da ju ne mogu oduzeti zato ąto su oni prljavi. Mlađi ljudi bili su mnogo realniji s obzirom na njezinu budućnost ako ostane s njima.
U svakom slučaju dijete ostaje s nama, bez obzira na odluku suca. 8) Svakako ćemo ostati udomitelji, ako ju već nećemo moći posvojiti. :?
Pitanje za sve, moľda znate iz iskustva:
1. Da li da osobno kontaktiramo sutkinju i objasnimo joj o čemu se radi?
2. Kada dođe do suda, da li da kaľemo da ju planiramo posvojiti - onda bi se moľda radilo o sukobu interesa?
Iz centra su nam rekli da nam ne mogu dati pametan savjet. Oni su BTW na naąoj strani.
Točkica,
napisla sam nekoliko članaka na tu temu i mislim da će biti objavljeni na rodinom portalu, pa ćeš dobiti tu odgovor. Članke ima emily.
Malo sam u gužvi i ovo pitanje zahjeva duži odgovor, pa ću ga napisati idući tjedan.
Za sada - naše iskustvo bilo je dobro. Dijete vrlo brzo "odustane" od svoje biološke obitelji. Potrebno je ipak o svemu mnogo razgovarati i konačnog razgovora nema. Uvijek će to biti tema, ali tema koja će vas zbližiti, a ne razdvajati.
Preporučam ti da si nabaviš knjige:
Attaching in Adoption: Practical Tools for Today's Parents
by Deborah D. Gray
www.amazon.com
Eldrige, Sherrie „Twenty things adopted kids wish their adoptive parents knew“. Delta books, 1999.
Obje sam kupila preko amazona i od ogromne su mi bile pomoći. Mislim da su u Hrvatskoj rijetki stručnjaci koji imaju iskustva i volje time se baviti.
Puno sreće i samo naprijed. Sve se može riješiti s puno ljubavi, ali treba stručnog znanja. Ova literatura bit će ti dovoljna za početak.