-
Prva smislena riječ
Zanima me kako prepoznati pravu riječ, odnosno kako je razlikovati od slogova.
Paula je s cca. 7 mj. počela govoriti tata, prije toga je samo bezveze brbljala svašta. U početku smo smatrali da ona nema pojma kaj to znači i da nema veze s pravim riječima, ali sam skužila da govori tata kad mm u podne dođe doma na ručak i kad je doma, npr. ujutro kad ju stavim k nama na krevet lupa mm i viče oduševljeno: tata, tata.
Prošli tjedan je prvi put rekla mama, a jučer se igrala s mm-om, ja sam ušla u sobu a ona me ugleda i veli "mama". Sad si ja mislim da li ona to stvarno kuži, ili to govori kak joj dođe. Inače jako voli ponavljati, pa govori tati pa-pa, plješće ručicama i govori baba (bravo) i super razumije govor. Već više od mjesec dana se nasmije glasno od sreće kad pitam da li hoće papati mlijeko.
Znam da neke stvari razumije kad velim, a pitam se da li govori namjerno ili trkelja bezveze? Pročitala sam u zdravstvenoj knjižici da se kod upisa u školu treba napisati kad je dijete progovorilo prvu riječ, a ne znam kaj se broji. :mrgreen:
-
Moja je curica (8 mjeseci) isto brbljala bezveze, između ostalog i mamamama. Naravno da se nije odnosilo na mene. Al sad kad je nervozna ili joj se spava, a kupa ju i oblači MM, vrlo jasno kaže MA-MA, s debelim M. I prestane to govoriti čim se pojavim :) .
-
Marko je s 8 mjeseci progovorio: g’e, glje = gledaj i mmm, mam = njam, njam.
-
Sven jasno govori njam-njam kad hoce jesti, ta-ta stalno govori a u zadnje vrijeme primjecujem da samo u prisutsvu MM-a. Mama kaze vrlo rijetko, samo kad je jako uzrujan.
-
moja je sa oko 8mj (ne sjecam se tocno :oops: iako mi je to bio jedan od top trenutaka u zivotu :mrgreen:) rekla mama sa razumijevanjem. probudila se, podignula glavicu, ugledala me, rekla mama i nastavila spavat
-
Iv prva riječ nije bila ni mama ni tata nego ADA - hvala :? i to je počeo sa 7ipo mjeseci... sigurna sam da je to značilo točno to jer je i prijateljica od moje mame (koju je vidio prvi put) skužila da je to to...
i to mu je bilo (uz mamu, tatu i babu) sve do 13 mjeseci kada je odjednom počeo slagati rečenice...
B je progovorio s 2,5 godine :shock:
-
Roko je isto sa 7 mjeseci prvo rekao "tata" kad se ovaj pojavio na vratima
sa navršenih 9 mjeseci je govorio: mama, tata, pa-pa, baba (za baku)
sa navšenih 10 mjeseci: sve iz 9. mj. + va-va (hvala), mica, će-će (cvijeće), auto, ajde, daj, ne, šete (svjetlo)
do dana današnjeg nije ušutio, govori čak i kad spava :mrgreen:
-
kod nas mama sa 7 mjeseci. dalje smo na rahelinom tragu, al se necu hvalit 8)
-
L je počeo sad oko 8 mj. bababa, tatatata, daj,daj,daj.
To je to kaj kužim da veli.
Brblja on stalno nekaj sebi u bradu al ne kužim šta.
E sad koliko tu ima smisla :roll:
Mama je rekao svega par puta ali u čušpajzu s ostalim.
-
v. već danima viče da-da-da, pa se omakne ta-ta-ta. pa joj tajo misli da ga zove 8)
-
Novi je prvo smisleno zvao mene (sa mammmmmm, svi su shvatali da je to to).
Imao je vrlo malo meseci, da se ne hvalim ni ja :oops:
Posle je zvao moju sestru sa "teccc" i imao neke reci za domace zivotinje iz jedne male slikovnice.
-
Mene sve strah pitati da ne poberem titulu "nadobudne mame", ali je li moguće da beba od nepunih 5 mjeseci kad je gladna/pospana/cendrava (i samo tada) viče maa, a da to znači mama? :oops:
Inače se raspameti na riječ cika, papati ili kad vidi da presvlačim majicu :mrgreen: