IMATE LI IVI DIJETE KOJE JE IZGUBILO VID?
Printable View
IMATE LI IVI DIJETE KOJE JE IZGUBILO VID?
Ja imam. Poslala sam pp. Voljela bih da mi se javis.
Denis ima ROP 5 na desnom oku i 8% vida na lijevom. Nedonošče od 30 tjedana (bio)
PA NEZNAM DA LI STE VI POKUŠAVALI,ALI MI SMO IŠLI VAN I NA ZAHVAT VITRKTOMIJA U NJEMAČKU,ALI NISU JOJ NI HTJELI RADITI NAKON PREGLEDA NIŠTA JER NEMA SPASA.TAJ DOKTOR U TIBINGENU MI JE REKAO ZA JEDNO 5-8 GODINA UKOLIKO MEDICINA UZNAPREDUJE,A JA SE NADAM DA HOĆE,DA BI SE MOGLO NEŠTO UČINITI. DA LI SE TU RADI O PRESAĐIVANJU MREŽNICE KAO JEDINOJ POMOĆI I RJEŠENJU ILI POSTOJI U BUDUĆNOSTI JOŠ KAKVIH NAZNAKA LJEČENJA RETINOPATIJE?
Nažalost, nama je retinopatija prekasno otkrivena kada je bilo prekasno. Išli smo i na 2. mišljenje, ali nam je i tamo rečeno da njegovoj retini nema spasa.
Usprkos lošim nalazima, on se jako dobro služi ostatkom vida; zeza nas samo za čitanje jer mora imati uvećana slova i to dosta, tj. granični je za Brajlevo pismo koje zbog motorike ne može koristiti.
"Sitnice" koje on ne vidi: zvijezde, ptice i avion na nebu ... i nikada ih neće moći vidjeti osim ako medicina ne napravi čudo. U to slabo vjerujem jer očni živac zbog nekorištenja jednostavno odumre.
PA I MOJO PETRI JE PREKASNO OTKRIVENA,TJ.ONA IMA 5.ST.NA OBA OKA-ODNOSNO NE VIDI NIŠTA OSIM ŠTO MOŽE RAZLIKOVATI SVJETLOST I TAMU. NAMA JE REČENO DA JE BITNO DA SE TAJ ŽIVAC SAČUVA JER BI SE U BUDĆNOSTI MOGLA PRESAĐIVATI MREŽNICA.NAVODNO,U SAD VEĆ EKSPERIMENTIRAJU S ČIPOVIMA KOJE UGRAĐUJU U OKO. PA ZAR JE MOGUĆE DA MOJE DIJETE NIKADA NEĆE PROGLEDATI NI U NAJMINIMALNIJEM POSTOTKU? SAD STE ME MALO ZABRINULI,JA SAM SVE NADE POLOŽILA U TAJ OČNI ŽIVAC I DA SE ON SAČUVA.
OK, a kako tebi savjetuju da ga sačuvaš jer on odumire kao i svaki živac koji se ne koristi
Ajoj,ne znam,,o tome nisam ni razmišljala.Ja sam se slijepo držala onoga što su mi Tubingenu liječnici rekli! Pa neznam u kojem vremenskom roku on odumire,ako se uspije sačuvati 5-8 godina,možda ipak ima nade!?
Prema savjetima koje su nama davali, ocni zivac se moze odrzati stimulacijom - lapmicama npr. Sjecam se dasu nam savjetovali da okacimo na krevetac novogodisnje lampice.
suoer,hvala na savjetu1 ja ću i to pokušati,učinit ću sve što je u mojoj moći i zaista se nadam da će jednom,a nikada nije prekasno,mrežnica biti presađena!