Damfnudle sa vanilin sosom
ovo je jako omiljeno jelo u mojoj familiji, pa možda se i nekom od vas svidi ;)
Ovako, za nudle trebate
500g brasna
1 svježi kvasac
1/4 l toploga mlijeka (apricot editirala recept)
1jaje
50g putera
50g šećera
1 kasičica soli
razmutite germu sa šećerom,malo mlijeka i malo brašna i poklopite da nadođe.
U jednu zdjelu stavite brašno,šećer i sol pa dodate prethodnu smjesu, dobro zamijestite, da dobijete glatko tijesto i stavite na toplo mjesto,15.20min pokriveno krpom.
ja uvijek stavim u tu zdjelu u drugu posudu sa toplom vodom.
Istopite putar i kad se ohladi dodate mu jaje i malo umutite.Onda tu smjesu dodate u prethodnu.Dobro umijesite(15-tak minuta).Pokrijete krpomi stavite na toplo mjesto, da nadođe.
Kad se volumen dobro povećao,napravite kao male krofnicei stavite na jednu pobrašnjenu dasku i opet pokrijete da nadođu.
Zatim,u jednu tavu stavite puter i kad počne da pjeni dodate krofnice.Zavisi kolika vam je tava,budući da narastu prilikom prženja ne treba stavljati previše odjednom.
JAKO JE VAŽNO DA VAM TAVA IMA ODGOVARAJUĆI POKLOPAC!
kad vam krofnice počnu da rumene odozdo zalijete sa jednom čašom vode i poklopite.
NESMIJETE OTKLAPATI DOK NE ČUJETE DA JE VODA NESTALA,TJ.ČUJE SE JAKO ŠPRICANJE.Ja imam tavu sa staklenim poklopcem pa vidim šta se dešava. :) Ako bi se otklopilo prije vremena, one bi samo palei ne bi bile onako lijepe, bijele i velike.I kad otklapate, radite to brzo, jer ne smiju kapljice sa pklopca pasti na nudle.
kad ih izvadite budu jako lijepe,izdašne i meke, a nemaju u sebi masnoće.
Mi uz njih jedemo često sir, ali najdraže su nam sa vanilin sosom.
On se pravi kao puding, samo recimo na pola litra mlijeka ide jedna i pol kašika pudinga.Da bude rijetko.
Dobro se ohladi i onda se jedu tople nudle sa hlednim sosm.Ja često uz to služim i svježe sezonsko voće i odlično je.
Ja baš zakomplikova :/
Sretno! ;)