ima li netko ugrađene filtere za vodu koji uklanjaju iz vodovodne vode klor,kamenac,teške metale i ako imate dali uistinu djeluju,naime dobili smo reklamu za carbonit filter koja me potaknula da razmislim o ugradnji istog
Printable View
ima li netko ugrađene filtere za vodu koji uklanjaju iz vodovodne vode klor,kamenac,teške metale i ako imate dali uistinu djeluju,naime dobili smo reklamu za carbonit filter koja me potaknula da razmislim o ugradnji istog
Mi smo pred godinu dana kupili Zepterov filter za vodu. Prije kupnje dali smo analizirati filtriranu vodu kroz Zepterov filter na Zavodu za javno zdravstvo. Analiza je pokazala da je voda besprijekorna. Mi smo jako zadovoljni.
da li ste ju analizirali i prije?Citiraj:
Tina72 prvotno napisa
Mi također imamo Zepterov i jako smo zadovoljni. A po okusu se već vidi razlika i po tome kako je bistar čaj, juha, kava, pa rajngle na kojima ne ostaje kamenac... Ma ne treba ti analiza da vidiš razliku :mrgreen: . Jedina je mana cijena servisa koji se radi 2x godišnje :/ .
Ostala mi je u sjećanju rečenica mog prof. Mijatovića iz "Tehnologije vode i goriva" koji je rekao: "Zagrebačka voda je super, a pametnjakovići masovno kupuju flaširanu vodu, a onda gutaju mineralne nadomjestke u tabletama!" .
Moje mišljenje je da ti filteri, osim što uklone sastojke koji su štetni npr. pretjerane količine klora uklone i sve korisne minerale, jer čisto sumnjam da su selektivni.
o treba draga...Citiraj:
mama sanja prvotno napisa
osim šodera, uklanja ti sve korisno što se u vodi nalazi (minerali, ioni...) i ostaje ti demineralizorana voda...
takvu možeš kupiti flaširanu u boci za puno manje novca nego zepterov filter
Magriz, voda nakon prolaska kroz filter prelazi preko mineralizatora i vraćaju se korisni minerali, a nemaš klora i svega ostalog štetnoga. A to "sve ostalo" se odlično vidi na redovnom servisu, kad ti zamijene predfiltere koji su bili bijeli u trenutku stavljanja, a sad su odvratno žuti. Osim toga, da nešto u toj vodi nije ok, analiza Zavoda za javno zdravstvo ne bi pokazala da je voda koju je donijela Tina72 besprijekorna.Citiraj:
magriz prvotno napisa
Što se cijene tiče, probaj izračunati koliko bi ti godišnje trebalo za flaširanu vodu koju koristiš za piće, kuhanje... (znam da nisi mislila na tu, nego na demineraliziranu, ali ovdje se osvrćem na tzv. izvorsku flaširanu). Pa na kraju računica ispadne na strani sustava za pročišćavanje. Ono što sam napisala o cijeni servisa stoji, bed je što moraš iskeširati 2x godišnje, ali i s tim ti godišnje dođe jeftinije nego kupovati Janu, Bistru... i sl. vode koje su u plastici stajale tko zna gdje i u kakvim uvjetima (mislim pritom na vitrine izložene suncu i djelovanju UV zraka koje se preko stakla još pojačava i tko zna kako djeluje na plastičnu ambalažu, pa onda ti nusprodukti još završe u vodi koju kupiš kao "bolju" od vodovodne i filtrirane :/ ).
Da me se ne bi krivo shvatilo, ne zagovaram Zepterov sustav za filtriranje (igrom slučaja imamo njihov), mislim da su svi sustavi na principu reverzne osmoze ok.
jel netko ima onaj neki magnet koji uklanja samo kamenac? mi bi to stavili...
mama sanja - radim i sa sustavima za demineralizaciju i purifikaciju vode, pa znam ponešto o tome...
da je jeftinije nego kupovanje flaširane vode za sve osim ispiranja wc-a - svakako, ali u normalnim uvjetima i zgradama (btw, ja sam u zloglasnim vrbanima, ali u dobrim zgradama) vovovodna voda je jednake kvalitete kao i jana, studena... you name it...
Da, sve ovisi o tome gdje živiš. Kad si u Dugom Selu, gdje nekoliko puta godišnje nestaje vode bez najave jer je negdje pukla cijev, onda zbilja imaš potrebu učiniti nešto po pitanju pročišćavanja vode. Ne želim ni pomisliti što se sve našlo u vodi od momenta napuknuća, do puknuća cijevi, pa dok su gospoda to primijetila, poslala ekipu na teren i zatvorili vodu... . A tek nakon ponovnog puštanja, kad ti iz pipe ide žuta voda... :nope: I kakve su to cijevi koje pucaju tako često, što sve iz njih dospije u vodu koju bismo trebali piti? Mislim, da je i skroz demineralizirana - a nije - bila bi bolja od takve.
Što se tiče računice, mi trošimo u prosjeku cca 8 l filtrirane vode dnevno - za piće, kuhanje i pranje namirnica. Pa ako se to pomnoži s cijenom flaširane vode, računica je više nego jasna.
I apsolutno se slažem s tobom da je u dobrim zgradama vodovodna voda pitka, pod uvjetom da su i cijevi koje vode do zgrade u redu - ali u tome i jest poanta, što ne možeš znati kakve su. Moja zgrada je ok što se njenih cijevi tiče, ali što mi to vrijedi kad cijevi pucaju negdje prije - vraćam se na početak posta. Osim toga, meni je voda iz vodovoda uvijek bila bljutava (i dok sam živjela u Zg), dok mi ova filtrirana nije ni najmanje (i ne samo meni, nego svima nama).
upravo to i mi tražimo, nešto što će čistiti kamenac iz vode, barem dio kamenca, jer ga stvarno imamo jako puno. bili su nam iz firme aquapur iz rijeke, sustav košta 10 soma (:/) ili imaju za tri soma neku stvar koja se zahefta na cijevi da razbija kamenac koji je već taložen na aparate/cijevi sa EM valovima.. ali to mi je čisti SF. Ima netko iskustvo s nešto slično?