Citiraj:
Pepita prvotno napisa
Pred kraj trudnoće, kada beba ima već premalo mjesta preporuča se trudnici da leži na lijevom boku. Ja sam sada u 26. tjednu i moj ginekolog mi je rekao da beba ima još uvijek dovoljno mjesta i da joj moje spavanje na bokovima, leđima, itd... ne škodi. To tek kad ona bude imala zaista malo mjesta i kad trudnoća bude puno veća.
Sada kad gledam TV ili slično legnem malo na lijevi, malo na desni bok, inače kad spavam, spavam kako mi najviše paše... Ja se ne zamaram tim ludostima...
To ipak nisu ludosti tipa 'nemojte se sunčati u trudnoći jer će vam zakipiti plodova voda' :roll: , za preporuku o spavanju na lijevom boku postoji medicinsko objašnjenje. Na leđima ne bi trebalo spavati jer je tada cjelokupan teret maternice na leđima (kojima je i preko dana dovoljno tereta), crijevima i 2 najveće krvne žile - aorti i donjoj šupljoj veni. Zato, kolko čitam, spavanje na leđima može pojačati bolove u leđima i pogoršati stanje hemeroida, usporiti probavu, otežati disanje i cirkulaciju te čak izazvati sniženje krvnog tlaka. To naravno ne znači da treba dramiti ako se preko noći u snu okrene na leđa, ali ipak za razliku od onog u snu, naše svjesno ponašanje možmo kontrolirati, kaj ne. Zato se od 5. mj. trudnoće preporuča opružen ili skvrčen položaj na boku - po mogućnosti lijevom - takav je položaj najbolji i za trudnice i za bebe jer omogućava maksimalan dotok krvi i hranjivih tvari u posteljicu, poboljšava rad bubrega, dakle i bolje uklanjanje otpadnih tvari te manje oticanje.