jeste li vodili djecu na premazivanje? ima li od toga 'vajde' ili ne?
Printable View
jeste li vodili djecu na premazivanje? ima li od toga 'vajde' ili ne?
Davor kaže NE :)
a zašto? nije da mi ne paše 8) , al čisto da se malo educiram
ja sam isto cula da je to zastarjelo ali sutra nam u vrtic dolazi zuubar premazivat zube kolektivno... :?
Sigurno neće odmoći!
P.S. Nije zubar nego stomatolog.
koji je to vrtić???u nas toga nemaCitiraj:
lunahor prvotno napisa
Kolektivno?! :shock:Citiraj:
lunahor prvotno napisa
Jesu tražili odobrenje roditelja?
Osobno ne bih pristala.
Pogledati ovdje: http://www.fluoridealert.org/
Dakle, ja zaključujem iz ovog MC članka da fluor, kao i svaki lijek (na biljnoj bazi ili kemijski) ima i pro i contra učinak. Naravno da je na roditeljima odluka da li žele ili ne žele koristiti premaze, paste i slične pripravke kako za sebe, tako i za djecu.
Koliko ja čitam sa interneta, predoziranje fluorom se smatra jedino ako dijete proguta količinu od 50 ml paste, što je ipak puno, jer je to jedna cijela tubica paste. Mislim da količine paste koje oni i progutaju su vrlo male, jer im stavljamo malo paste na četkicu, veći dio ispljunu i sl.
Raspravu o pastama bez fluora već imate na forumu baš pod topicom Postoji li dječja pasta bez fluora, pa će Vam to možda pomoći u odlučivanju.
znači li da to da, ako se zubi peru pastom sa fluorom premazivanje nije potrebno?
a vrag si ga znaj...
neki vele ovak,neki onak...
ja više nisam pametna koj se toga tiće...
je li zdrava jabuka koju kupimo???
ma mos mislit da su trazili, izvjesili natpis dan ranije da dolazi stomatolog radi pregleda i premazivanja zubi. uglavnom nasi su svi zdravi :D
Dakle, ovakav je natpis jutros osvanuo i u našem vrtiću.
Ne želim dijete nepotrebno izlagati tome i još eventualno usaditi strah od zubara, ako ne postoji neka velika korist od fluorizacije zubića. Iako me, zapravo, nitko u vrtiću nije ni pitao niti tražio pristanak roditelja. :roll:
Prosvijetlite me, premazivanje da ili ne?
Malena inače ima savršeno zdrave zube, peremo ih svakodnevno ujutro i navečer.
Meni je zubarica još u trudnoći rekla ni slučajno! Fluor se taloži u malom tijelu i ako sam dobro zapamtila uništava jetru, jer ga mala djeca ne mogu apsorbirati. Zato me je upozorila da ga ne pijem u trudnoći i da ga ne dajem djetetu kasnije.
ja sam cula od jedne mame da je dobila neke tabletice s fluorom od pedice kad su malome poceli nicati zubi:-o
kao da se zubi osnaže? čemu to? meni pedica to nikad nije ni ponudila, niti bi ja prihvatila:mrgreen:
To se prije dijelilo sakom i kapom, sjecam se da sam i ja to cucala... Uglavnom, ta moja zubarica je dosta mlada i kaze da su to nedavna istrazivanja, ja iskreno vise vjerujem njoj nego onim lijecnicima kojima su tabletice lijek za sve.
Te tablete sam ja kao mala cuclala, pa mi je korenje na mlečnim zubima toliko ojačalo da nisu sami ispadali na vreme nego su trajni izbijali iznad i ispod njih. Imala sam zube u četiri reda i sve mlečne mi je zubar morao vaditi. Kasnije je mami rečeno da je ona trebala to u trudnoći piti, a ne ja. Navukla sam strah i nisam išla kod zubara sve dok me ne zaboli. Tako da su mi te tablete više upropastile zube nego im koristile.
Inače, čitala sam da je fluor otpadni proizvod u pravljenju mišomora, pesticida, fungicida, atomske bombe... podmetnut kao izuzetno koristan, da bi ga se lakše rešili. Neki misle da je to samo teorija zavere. Koga zanima nešto o tome evo jedan tekst. ISTINA O FLUORU: KAKO JE OTROV POSTAO "KORISTAN ZA ZUBE"?
I arsen isto tako.
Ja sam se baš razmišljala da odem sa starijom na premazivanje šestica, sad sam iskreno poslije ovog gore napisanog blago rečeno zbunjena.
Jutros sam razgovarala s tetom i tražila da se V. ne premazuju zubići nakon čega su od mene tražili potpisanu izjavu o tome.
Meni je, iskreno, cijela ta situacija potpuno apsurdna. Zar ne bi trebalo biti obrnuto, odnosno, zar ne bi vrtić trebao tražiti pismeni pristanak roditelja koji pristaju na flourizaciju zubića.
Ono, nije problem, potpisat ću ja to...ali čemu...jel postoji neki zakon koji propisuje obaveznu flourizaciju zuba kod četverogodišnjaka? I tko to uopće određuju- vrtić, grad,država? Koliko sam upoznata, neki vrtići to provode, a neki ne.
Možda bi ih trebalo podsjetiti na visine kazni za neovlašteno liječenje (KZ čl. 241) pa ako im se baš ide u buksu na pola godine samo nek' se i dalje bahate.
kod nas kad dođe u vrtić zubar samo pregleda zube, i ak ima jaaako puno krame to i napiše,deca se nisu mazala u vrtiću,to im se radi kad jedanput godišnje ođemokod zubara.
Ma bili su i kod nas prije nekih 2-3 tjedna i samo pregledali zube. Tada je svaki roditelj dobio ceduljicu na kojoj je pisalo jel ima ili nema karijesa i podijelili su im neke reklamne paketiće sa četkicom i pastom. Ali evo sad su najavili premazivanje za sutra.
Uglavnom, ja sam danas odnijela tetama potpisanu izjavu da odbijam postupak flourizacije. Nitko nije radio nikakve probleme, ali mi je ipak sve to, onako, bezveze.:roll:
mi smo bili na premazivanju jednom i idemo za 15-ak dana. nitko nas nije ni na sto prisiljavao. stomatologinja je rekla da je, u nasoj situaciji, najbolje zdrave trajne zube zastititi od mlijecnih na kojima postoji karijes, a koji su pred ispadanjem, klimavi i koje ne zelimo popravljati.
E baš sam znatiželjan kako će to fluor išta zaštititi od ičega :?:
bolje da ih je izvadilaCitiraj:
pred ispadanjem, klimavi
nece ih vaditi. oni cuvaju mjesto za trajne zube. to sto se malo klimaju nikome nista ne smeta.