Upravo smo kupili SMRT fot two sa ISOFIX-om pa me zanima dali se dijete od 5 godina(sitnije grade) moze voziti u njemu i koju autosjedalicu da koristimo-ako moze? :)
Printable View
Upravo smo kupili SMRT fot two sa ISOFIX-om pa me zanima dali se dijete od 5 godina(sitnije grade) moze voziti u njemu i koju autosjedalicu da koristimo-ako moze? :)
u RH zakonski ne može: po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji je na snazi od 17. lipnja 2008. djeca do 12 godina starosti smiju se voziti u vozilu isključivo pravilno vezana u odgovarajućoj autosjedalici na zadnejm sjedalu - iznimka su jedino djeca do 2 godine starosti koja se smiju prevoziti na mjestu suvozača, ali samo ako su u autosjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje te ako to mjesto ima isključene zračne jastuke (vidi članak 163. dotičnog zakona)
ko što ančica kaže, ni pod razno, i šta su uopće stavljali isofix na suvozačko mjesto? :/
Krumpi, misliš kao što Juroslav kaže. :mrgreen:
Julija, tako mi je drago vidjeti da se netko iz Makarske raspituje o autosjedalicama :heart:, kad sam tamo uvijek me srce boli kad vidim kako se mnoga djeca voze. :(
a hahah, :lol:
ančica ima ovaj avatar isto, koji automatizam :lol:
sorry, jure :oops:
U nekim europskim zemljama dozvoljeno je djecu u AS voziti na suvozačkom mjestu. No, mislim da Zakon ipak nije precizno definirao slučajeve vozila koja nemaju zadnja sjedala. Naime, nigdje nije rečeno da se djeca ne smiju voziti u vozilima koja imaju samo prednja sjedala. Rekla bi da je to propust zakonodavca. Jer, ne radi se samo o Smartu, ima i drugih vozila, npr. manjih dostavnih koja nemaju zadnja sjedala.Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
Ali u zakonu piše baš na stražnjem sjedalu :/
Citiraj:
5) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja
A ako nema stražnjeg sjedala - onda je to sjedalo ujedno i prednje i stražnje, zar ne?Citiraj:
Anci prvotno napisa
Onda se djeca ne smiju prevoziti u tom vozilu, jer se ne mogu pravilno i sigurno vezati niti voziti.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Logično bi bilo, ali mislim da je to izvrtanje onog što se htjelo reći.
U Zakonu je spomenuto zadnje sjedalo zato što je sigurnije za prijevoz od prednjeg. :)
:mrgreen:
e sad, ako piše stražnje, znači da se pretpostavlja da ima i prednje
znači ne može u onom koje ima 2 u 1 stražnje i prednje :mrgreen:
A čuj, ja to vidim kao mogućnost da se tumači na oba načina. A čim Zakon ostavlja prostor za različita tumačenja, nije dobro. Činjenica je da nije rečeno šta sa autima koji imaju samo jedan red sjedala.Citiraj:
Amalthea prvotno napisa
Čim se pretpostavlja, piši kući propalo.Citiraj:
Anci prvotno napisa
A, čuj... nije eksplicitno rečeno ni što s autima koji imaju 3 reda sjedala, zar ne?Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Da ,slazem se u potpunosti sa tobom ovdje kao da ljudi prevoze krompire u autu a ne vlastitu dijecu!Citiraj:
Barbi prvotno napisa
Hvala vam na odgovorima jer i meni je bilo normalno da se dijete ne prevozi na prvom sijedalu a onda mi je opet bilo jako nelogicno zasto auto ima isofix ako nemogu prevoziti dijete u sjedalici u njemu. :heart: [/quote]
Dobila sam danas službeno tumačenje o ovom pitanju: dakle, djeca od 2-12 godina se ipak ne smiju prevoziti u dvosjedima, dostavnim vozilima, kamionima i sličnim vozilima koja nemaju drugi red sjedala.
Drugi je par rukava što se, nažalost, malo tko osvrće na to.