Tražila sam po pretražniku ali ne mogu naći.
Znam da ima puno verzija i kombinacija, netko stavlja jaja, netko jabuku, netko sa senfom, netko sa šunkom....
Kako je vi radite?
Printable View
Tražila sam po pretražniku ali ne mogu naći.
Znam da ima puno verzija i kombinacija, netko stavlja jaja, netko jabuku, netko sa senfom, netko sa šunkom....
Kako je vi radite?
2 x smrznuto Ledovo povrće (mrkva, krumpir, grašak) (ili ako imam inspiraciju sjeckam ali rijetko)
4-6 (ovisno o veličini) jaja tvrdo kuhana
pola velike tegle (720gr) kiselih krastavaca
sol, papar
majoneze koliko popije (ali neka pikntnija majoneza - npr. zvijezda mi je preblaga a ako koristim nju ulijem dvije žlice tekućine od kiselih krastavaca i 1 žlicu senfa)
malo brendija (u francusku i sve rižote na kraju umiješam brendi)
i to je to... ne volim jabuke ni šunku unutra... najjednostavnije meni često bude i najljepše...
2* ledo mrkva-grašak
jaja
krumpir običan isjeckam
sve to zajedno kuham u zepteru sa malo vode
kada se ohladi dodam
kiseli krastavci
majoneza ( obavezno zvijezda )
senf
papar
sol
sok od limuna
ako znam da će se pojesti taj dan dodam 2 žlice vrhnja
ako treba stajati onda ne
jednom sam krumpir zamjenila sa mini malim pužekima ( tijesto )
i isto je bilo super ...
Marival, koliko krastavaca staviš i koliko senfa?
I jeli kuhate mrkvu i grašak u slanoj vodi ili solite naknadno?
Mrkva, krumpir, jaja, grašak, kiseli krastavci i majoneza, malo soli i papra. Bez velikih filozofija.
Meni je najbitnije da su namirnice jako sitno nasjeckane.
Mi kuhamo frišku mrkvu, krumpir i jaja.
Kisele krastavce, grašak, jabuku, malo senfa, majoneza i začini.
MM radi francusku, bolju od njegove nisam nikada jela.
ha teško mi je to reći ... ja to onak od oka :mrgreen:Citiraj:
Trina prvotno napisa
cca pola teglice na dvije vrećice ledo- mrkva-grašak
mrkvu, krumpir i grašak malo posolim prije kuhanja ... a onda na kraju doradim kako volimo
i senf ti ide po ukusu ... cca 2 žlice na tu količinu stavim
Mrkva, krumpir, grašak, kratsavci, jaja i majoneza.
Sve kuham doma ( smrznuto mi se ne sviđa jer se raspadne i nema mi dobar okus).
Svakakve omjere sam isprobala i najbolje mi je kad stavim svega isto. Znaći na vagu i sve isto. Čak i jaja važem :mrgreen:
Kuham obavezno u slanoj vodi.
I jedan tipp mrkvu ogulim i kuham cijelu - puno lakše se reže i prije si gotova.
Svi znači stavljate jaja. A meni to nikad nije bilo jasno jer je ionako majoneza jaja i ulje. :mrgreen: Aj probat ću onda i sa jajima i sa jabukom. Valjda će nešto biti od toga.
Neću ni ja smrznuto. A i ovo ostalo(mrkva, krumpir) sve kuham u komadu pa rezuckam kad se malo ohladiCitiraj:
kahna prvotno napisa
ja ne stavljam jaja
jabuku kako kad, u zadnje vrijeme da, jedna kiselkasta jabuka napravi salatu lakšom
mrkva, krumpir (kuham i sjeckam, isto sjeckam kad je kuhano), grašak
krastavci
jabuka
majoneza, sol, papar
i to je sve
sjecka se na veličinu graška, da sve bude jednako
:mljac:
ocijedim konzervu graska
ogulim krumpira i nasjeckam na kockice koje nisu vece od goreocijedjenog graska i da ga nasjeckanog bude koliko istog tog graska
ocistim mrkvu i isto ko s krumpirom
stavim mrkvu pa na nju krumpir u mrezu i u lonac i skuham na pari
nasjeckam kiselih krastavaca recimo skoro koliko ima graska, al na jos sitnije
kad se mrkva i krumpir ohlade, pomijesam s graskom, dodam sol, malo papra, zacinim ko salatu ( ulje maslinovo i ocat)
dodam krastavce
umijesam majonezu koliko pita, zlicu-dvije senfa (ovisno o kolicini smjese)
frknem u frizider
:mljac:
da, i senf
ja radim baš kao litala, jedino ne stavljam ulje ni ocat
nego sok od limuna
znači to sam zaboravila gore napisati, senf i sok od limuna
majonezu, sol, papar, sok od limuna i senf izmiješam skupa sa se sve sjedini i prelijem preko povrća
no, da, ne zacinim tako da pliva :mrgreen: nego eto, stavim maslinovog ulja i malo octa (ne treba puno jer su krastavci kiseli) cisto zbog arome i mirisa ;)
2 paka smrznutog graška - kuham u slanoj vodi, da je al dente
jedno 7 velikih mrkva - kuham u slanoj vodi, sjeckam sitno
tegla krastavaca - sjeckam i cijedim u krpi - onako dosta stisnem da sva voda izađe
5 krumpira skuham u kori, sjeckam na male kockice
jedna kisela jabuka
5 jaja
pola teglice senfa
jedan veliki limun
još soli i papra, onako od oka
majoneza
stavim grašak, lagano posolim ako je potrebno
stavim mrkvu
krumpir - malo malo posolim
jaja-malo malo posolim
jabuku i na nju iscjedim veliki limun
sve izmješam
majoneza i senf zajedno, imješam
što veća zdjela lakše je jer treba kao okretat da se neskaši
probam-ako treba još senfa i limuna-dodam
bitno mi je da se mkva i grašak ne prekuhaju, da bude hrskavo
jooooj sad mi se jede 8)
Ne smiješ čekati da se odmrzne, pa tek onda stavljati kuhati, nego onako smrznuto bućneš u kipuću vodu. Tad se neće raspasti...Citiraj:
kahna prvotno napisa
Ja recimo ne volim ledo povrće jer mi ima previše graška pa poprimi okus.... rađe sama odvažem koliko čega!
Francusku rijetko radim jer sam lijena za sve to kuhanje i sjeckanje, a od Ledo povrća mi ne valja. A inače stavljam samo krumpir, mrkvu, krastavce i grašak + majoneza sa vrhnjem i malo senfa.
Jako volim kad je u francuskoj sve sitno sitno nasjeckano, pa kad je majoneza nekako gusta (vjerojatno domaća) - ali moja nije takva.
Zapravo, radim lošu francusku :mrgreen: bolje mi je da se držim drugih salata.
Sirovo ili smrznuto povrce, obavezno bez krumpira. Sitno nasjeckano. Tvrdokuhana jaja, zvijezda majoneza (lagana, po mogucnosti), brdo plavog vrhnja (12% mm). Brdo kiselih krastavaca i neke kisele jabuke, opet sitno nasjeckano.
Ovakvu rade moja mama i baka i to je jedina koju (jednom godisnje) jedem.
Srednju konzervu graška kuhnem u slanoj vodi.
šest većih mrkvi skuham
Pola velike tegle krastavaca (onih malih, jer su hrskavi)
20 dkg šunke
5 jaja
Velika tegla + 3 velike žlice majoneze (zvijezdine)
jedna velika žlica senfa
sve na kockice, sve umiješati
To je to...
Svi vele da je dobra,
Mi pripremamo isto kao snoopygirl s tim da stavljamo i sitno narezane seljacke sunke
KUham jaja, kuham mrkvu, krumpir, grasak. Domace krastavce (ako imam svoje, ako ne onda kupim obavezno one najmanje, ti mi imaju najfiniji okus). Pustim da pusti tekucinu - ne volim nista gnjecasto, znaci i kad se to sve skuha, pustim da se dobro ohladi, na cjedilu drzim jos jedno par sati dok ne vidim da mi je povrce skoro suho
Krumpir narezem, jaja, mrkvu i krastavce, samo brzinski okrenem u multipraktiku (taman toliko da se ne pretvori u kasu). Isto napravim i s jabukom ( meni bez nje nije fino).
Radim domacu majonezu, dodam senf, ubacim pola vrhnja ili cijelo, ovisno koliko imam smjese, popaprim i to je to.
KUham jaja, kuham mrkvu, krumpir, grasak. Domace krastavce (ako imam svoje, ako ne onda kupim obavezno one najmanje, ti mi imaju najfiniji okus). Pustim da pusti tekucinu - ne volim nista gnjecasto, znaci i kad se to sve skuha, pustim da se dobro ohladi, na cjedilu drzim jos jedno par sati dok ne vidim da mi je povrce skoro suho
Krumpir narezem, jaja, mrkvu i krastavce, samo brzinski okrenem u multipraktiku (taman toliko da se ne pretvori u kasu). Isto napravim i s jabukom ( meni bez nje nije fino).
Radim domacu majonezu, dodam senf, ubacim pola vrhnja ili cijelo, ovisno koliko imam smjese, popaprim i to je to.
Ja sam francusku napravila u subotu (za jučerašnji ručak). Stavila sam grašak iz konzerve, skuhala mrkvu, krumpire i dodala kukumare. Ubacila majonezu, čitavo vrhnje, dvije žlice senfa i malo limuna+sol i papar. Ispalo je odlično! Uglavnom pojelo se u roku od odmah.
Kod nas bez jabuka, jaja i limuna. :mrgreen:
Kon nas bez senfa, izuzev što radim domaću majonezu u koju ide senf. Obavezno dodajem vrhnje jer ne volim previše majoneze.
Povrće kuham domaće, ništa smrznuto.
Ako koristim mrkvu i krompir iz juhe onda dodam grašak iz konzerve , a ostali dodaci jaja, krastavci,jabuka,majoneza, vrhnje - klasika.
Majonezu radim bez jaja.
ja prestala stavljati krumpir u francusku, samo proporcionalno povećam mrkvu/grašak
ne primjeti se a više mi nije bed ako stoji drugi dan
KAKO? Kako? Kaaakooo??? :?Citiraj:
kalimero prvotno napisa
pa zar krumpir nije "balzamiran" u majonezi/vrhnju/senfu?Citiraj:
klmama prvotno napisa
ja stavim ledov grašak i mrkvu
skuham jedan krumpir
jedno jaje (tvrdo skuham i "zrepam" vilicom)
cca četvrtinu jabuke
2-3 krastavčića
tri majoneze
jedno vrhnje
žlicu senfa
malo limunovog soka
malo soli
to mi je osnovni recept
ponekad dodam malu konzervicu kukuruza
ponekad tilzit sir narezan na kockice
Ne kužim, zašto kuhaš grašak iz konzerve? Nije li on već gotov, skuhan?Citiraj:
jadranka605 prvotno napisa
Ja uglavnom kuham zaleđeni ili svježi, ali čini mi se da bi se onaj iz konzerve raspao da ga još kuham?
zar nitko ne stavlja peršin?
nije mi to to bez kuhanog peršina.
ovo kupovno povrće mi je katastrofa. nekidan sam radila s njim jer su izričito naručili i to je čista bljuzga, skjuz maj frenč. dok se mrkva skuha, krumpir je kaša. užas. to veze nema sa francuskom.
ne stavljam senf, ali vjerojatno zato što ga ne volim, pa mi ne paše nigdje. jabuku stavim, jer volim kad hrska.
pa nemoj uzeti tu kombinaciju s krumpirom; naravno da krumpir ne može valjati kad se smrzne/odmrzne.
grašak nikad nije prekuhan ni gnjecav.
mrkva jest ako se kuha sekundicu duže nego što je zamišljeno.
Ne treba ti biti bed ako krumpir stoji drugi dan. Nije problem ako on stoji. Problem s krumpirom je ako ga se zagrijava (npr. u nekom varivu, koje je od današnjeg ručka ostalo i za sutra... ) !Citiraj:
klmama prvotno napisa
zagrijava= podgrijava* :oops:
Dream:
Pa to je recept tu sa foruma.Citiraj:
kalimero (napisa):
...
Majonezu radim bez jaja.
KAKO? Kako? Kaaakooo???
2 čaše ulja
1 čaša mlijeka
sok od jednog limuna
1 žlica senfa
sol
Izmiksati štapnim mikserom
Ja više uopće ne kupujem majonezu, jer je trošim samo u francuskoj salati, a onda napravim sama i fina mi je. Probaj :D
Lapis:
Ja sam jedno vrijeme stavljala , pogotovo kad uzimam povrće iz juhe i onda su me na poslu ubjedili da korjen peršina ne ide. S obzirom da ga nisam stavljala puno, nisam primjetila razliku.Citiraj:
zar nitko ne stavlja peršin?
Ja u francusku salatu u vrijeme Božićnih blagdana kad imama mladog žita,narežem - škarama šišam žito po salati.
ide, u istoj količini kao i krumpir i mrkva.
Ja isto tako uz sve već nabrojano povrće dodam i pastrnjak nasjeckan na kockice. On mi je posebno slasno povrće :mljac:.
Sve povrće skuham na pari, nasjeckam na podjednake kockice veličine graška, dodam kockice kiselih krastavčića i jabuke. Začinim solju, bijelim paprom i Hellmans light majonezom. (Prvom prilikom ću isprobati ovu domaću majonezu bez jaja, koju je Kalimero navela :mljac: )
Hvala, Kalimero :*! Nekako sam propustila taj topic na kojemu je navedeni recept. Baš ću probati... jako me zanima.Citiraj:
kalimero prvotno napisa
No, moram priznati da mi nekako nikako nije jasno kako se ulje i mlijeko mogu povezati u jednu homogenu smjesu konzistencije majoneze :? Neće li ulje radije plivati na mlijeku??
Dakle, staviš sve sastojke odjednom u posudu i miksaš? Ne moraš dodavati ulje kap po kap, kao u izradi klasične majoneze sa žutanjkom?
Sve se stavi odjednom u duboku posudu, uključi štapni i za par minuta imaš majonezu.