Citiraj:
znas sta me ustvari cudi. da ti kao recimo feministkinja mislis da zene mogu apsolutno sve same--osim roditi. ja gledam na porod kao na normalno fiziolosko stanje koje u velikoj vecini slucajeva zena moze cist fino obaviti i sama, a cini mi se da ti imas dijametralno suprotno misljenje, i bas me zanima zasto.
znaš, već se tjedan i više nakanjujem da ti odgovorim, al me ovaj dio svaki put tako izbaci iz cipela da onda odustanem. da ne bi bilo da sam žestoka - duboko udahnem i ooommmmmm. i preskočim temu.
otkud ti ideja da ja kao feministkinja mislim da žene mogu apsolutno sve same ?! :? i otkud uvijek to (da ne psujem) izvlačenje mog feminističkog stava (najčešće pogrešno citiranog) u ovakvim temama ?!
oommmmmmmmm.....
Citiraj:
ja gledam na porod kao na normalno fiziolosko stanje koje u velikoj vecini slucajeva zena moze cist fino obaviti i sama, a cini mi se da ti imas dijametralno suprotno misljenje, i bas me zanima zasto.
pa da ga žena može tako fino i lako obaviti sama ne bi postojala potreba za doulama :P
Citiraj:
ok, njima je bilo super. a sta bi rekla npr. meni, kojoj je ideal poroda bio upravo ovaj drugi koji sam imala,
yeah, right :roll: kao grom iz vedra neba te spičila ideja da želiš rađati baš na taj način.
a da taj nije bio tako idealan kakav je bio? što bi onda ? tko je tebi uopće dao na neki način "potvrdu" (ne mislim pisanu) da se ti baš možeš ubrajati u te žene koje mogu rađati doma? ti sama sebi ?! neka s foruma ?! tko stručan ?! jel ta babica koja ti se na kraju konačno pojavila ?
Citiraj:
evo da hocu takav porod u bolnici? mislis da ima sanse da bi ga i dobila? ja nekako mislim da nema, ali zanima me sto ti mislis.
pitam se koliko si platila babicu koja ti je došla iz austrije ? jel si svjesna da je ona radila na crno kod tebe ? jesi svjesna da si time prekršila zakon republike hrvatske ? a pretpostavljam da je ujedno prekršila i zakon rep. austrije, jer sumnjam da je prijavila naknadu, sumnjam da njeno osiguranje zna da ona prakticira izvan zemlje, pitanje je jel ona uopće smije prakticirati izvan austrije ?! :? (da ne spominjem pravne posljedice sto se ovakve stvari pišu na forumu ove udruge i sto se ime i broj moba te babice "dila" preko pp-ova)
što bi bilo da je ta babica u nekoj procijeni pogriješila ? što bi bilo da ti je dijete na neki način ostalo hendikepirano cijeli život ? tko bi snosio troškove njegovog liječenja ?! hzzo ?!
Citiraj:
da mi gin to kaze u zemlji u kojoj je kucni normalna stvar, poslusala bi ga jer bi pretpostavila da mi govori iz realnih, a ne logistickih razloga, sto mi je dovoljna razlika. mislim da mi, na temelju moje anamneze cak ni tamo ne bi rekao da sam "nepodobna" za kucni. kod nas bi mi po defaultu, bas zbog tog sto spominjes, rekao da je to mission imposible, plus sto bi vrlo vjerojatno mislio da sam pomahnitala, ne znam, manjina
čuj mikka, ti živiš u f.u.cking hrvatskoj u kojoj jedan od razloga, itekako objektivnih - je ta us.rana logistika. sorry, ne znam po čemu je razlog koji je naveo tvoj suprug recimo tako blesav i nije vrijedan promišljanja, barem sekunde ?! jer si se ti baš zainatila da to bude porod kod kuće.
i to je - mission impossible i to što imamo prilike pročitati samo o sretnim završecima, ne znači da nema komplikacija (o kojima se ne piše) i ne znači da kod jedne neće doći do belaja. al onda će naravno opet biti il lječnici krivi, il hitna koja je kasnila (gle čuda, a inače je točna u minutu!). nitko tad neće na ovom forumu napisati - da, ja sam pogriješila što sam to tako odlučila. što sam odlučila tek tad doći u porodilište, što sam odlučila prijevremeno otići iz bolnice. jer ja sam puna ženske snage! što nisam pristala na neke postupke, jer brijati groficu je tako štetno.
Citiraj:
da, ona. pretpostavljam da nesto nije bilo u redu da ne bi sve islo tako brzo i glatko. mozda sam u krivu.
činjenica je da je ona uletila u zadnji tren. prije toga si mogla rađati na lusteru, ona to ne bi znala niti bi te mogla posavjetovati da to ne činiš. stoga, o čemu mi to ovdje pričamo ?! (s tim da se radi samo o stvarima koje si sama napisala u priči, a šta se to još može dogoditi il se događa a vi ne spominjete). osim ako žena nema rentgenske oči pa vidi iz austrije tvoj tijek poroda.
Citiraj:
ali i cinjenica--oni ce vrlo vjerojatno, nakon suosjecanja, to zaboraviti, pa nisam ja ni prva ni zadnja rodilja s traumama. a ja cu ostati zivjeti s tim. ne oni. zar ne?
to je potpuno nebitno, čak štetno, prilikom odlučivanja u datom trenu. u datom trenu je bitna stručnost i znanje, a ne subjektivni osjećaji.
i da se vratimo još jednom na početak priče. moj stav o porodu kod kuće ne znači ipso facto da su bolnički porodi u hr bajni, sigurniji, bolji i idealniji za ženu. problemi u bolnici se rješavaju po meni u bolnici (između ostalog i u ime žena poput naše drage danice, a ne samo za odabranu i načitanu elitu koja bi rađala u skladu sa mjesečevim mjenama), pa koliko god to zahtjevalo angažmana, a ne "bijegom" u dnevne sobe (mada, vidim da više ni četiri zida nisu više ideal kojem se može težiti). dapače, trebalo bi tu "dnevnu sobu" dovesti u bolnicu.
p.s. znaj da sam izrazito raspoložena, kako god ti se činio ovaj post. :mrgreen: