Zanima me kada ste na tranferu išle ko je vratio 4 embrija? Vaša iskustva i ishod?
Printable View
Zanima me kada ste na tranferu išle ko je vratio 4 embrija? Vaša iskustva i ishod?
mica_7, meni vraćena 3, uspjeh nula. Po tri embrija čini mi se tri puta.
Kakvi su ti embriji bili? Sa koliko stanica?
Meni vratli 5 2 dobra, 2 loša i 1 jadan, uspjeh 50% i bila trudnoća (1 se primio) ali je bio spontani.
Nikad neće vratiti 4 odlična jer je rizik veliki.
Di si? VV? Ako su ti 4 vraćena onda su vjerojatno od toga 2 ili 1 s realnim šansama, a 2 nisu baš nešto, ali ih sve vraćaju jer ne mogu ti oni baš sa 100%-tnom točnošću prosudit kakav je koji. Meni su vraćali 4, tad nije bilo uspjeha, ali to ti ništa ne znači, znam za uspješne transfere 4 embrija (nemoj se prepast, MPO-ovci u pravilu ciljaju tako da budu maks dvojke, trojke se dogode, ali nisu ciljani ishod IVF-a).Citiraj:
mica_7 prvotno napisa
E, i zaboravila - sretno :heart: !
Imala varijante od jednog do pet embrija - i sve varijante jednako završile - velikom nulom.
Meni su vraćene 2 odlične blastociste, jedna se primila.
Bila uredna i prekrasna trudnoća sve do 30tog tjedna, kad je naglo nažalost bebino srčeko stalo, bez objašjenja, simptoma, naznaka i razloga... :cry:
Želim ti sreću :love: i držim fige!
:shock: pa gdje se radi taj postupak?
U mariboru vracaju maks 2 blastocise (u iznimnim slucajevima 3 blastica). Veliki su zagovornici da se vraca 1 blastocista s obzirom da su uspjesi jednako veliki kao s 2 blastociste s tim da su rizici u trudnoci s blizancima ili trojcekima povecani. Rezon mariborske ekipe je bolje jedna zdrava beba nego izgubljeni trojceki u trudnoci ...
Poliklinika Vili također vraća max 2 blastociste.Citiraj:
Isabel prvotno napisa
Meni je na prvom ET, u Jevremovoj, prof. Vlaisavljević iz Maribora vratio 4 odlična, najbolje moguće ocenjena embriona, stara 3 dana. Imam i njihovu sličicu. Rekao mi je da imaju veće šanse kod mene nego kao zamrznuti... I da u mojim godinama - 39+ nema šansi za blizanačku trudnoću. Beta je bila 0,6, mada sam i pre nje dobila M.
U Pragu se dr silno začudila zašto su mi prvi put vraćena 4 embriona, i rekla da se to nigde ne radi. U Pragu vraćena 2 super kvalitetna i beta ni da mrdne. Ne znam što bi uopšte broj vraćenih embriona imao takav značaj, jel ima neko baš baš objašnjenje?
Pa zato jer postoji minimalna šansa da se nakače više od tri. Iako, znam slučajeva - vraćena dva, jedan se podijelio, evo trojki. U MPO-u tj. IVF-u ne može se baš skroz kalkulirati, ali se prilično dobro mogu ipak minimizirati rizici. Na VV-u su znali ženama preko 40 godina vraćati i 5 loših i ništa. Grubo je pravilo - što su embriji bolji, vraća ih se manje, i što je žena mlađa, vraća ih se manje (u pravilu budu i bolji embriji). Drugo grubo pravilo je što je žena starija manje su šanse da će ih se uhvatit više, a i embriji su rijetko odlični, odlični. Na CITOu u ST-u su isto vratili jednoj mladoj jednu blasto i eto trudnoće. Znači, sve su to gruba pravila, koja imaju iznimaka. U MB-u loše embrije niti ne zamrzavaju, mislim da na VV-u zamrznu gotovo pa sve, osim baš neke koji nisu pokazali znake života. Ovo je sve vrlo ugrubo i laički objašnjeno.Citiraj:
Jill prvotno napisa
Onda, neke klinike (Vuk Vrhovac) imaju teoriju da je dobro vratit više embrija, nek su i lošiji, jer da luče bHCG i pomažu drugima da se zakače tj. povećavaju šansu za trudnoću (ako sam dobro shvatila). Drugdje (Maribor) ne drže se takve teorije. Često ti teorija i praksa baš ovise o klinici u kojoj se radi MPO. Ali, grubo pravilo je cilj vraćanja maks 2, ali da budu dobri, jer se želi minimizirati rizik višeplodnih trudnoća. Evo kako je kod mene bilo - nikad trudnoće, prvo smo počinjali oprezno - vrati 2, vrati 3. Onda smo dogurali do vrati 4 (na VV-u - više-manje je to određivao biolog i dr., poštujući (pokušavajući bar) poštovat moju želju i strah od blizanačke trudnoće zbog kuka. Onda sam i ja sama izgubila bilo kakav strah, ono, yeah right, sad ću ja zatrudnic, i na zadnjem FET-u u MB-u inzistirala da odmrznu sva 3 i vrate preživjele (obično ne prežive svi). Onda se ušokirala da su sva 3 preživjela (pozitivno), a dr. je mislio da sam se prepala i rekao vi ste inzistirali. Transferirali 3, nakačila se u početku 2, ostao 1 (1 bio blighted ovum). Jesam li dobro postupila ili nisam, ko bi znao, sad bi volila da imam još enega smrzlića, ali teško je upiknut koji će bit dobitan (svi su bili morula na blastocistu).
Dakle, dok sam u MB-u morala ići kontra nekih ustaljenih preporuka (3 samo na inzistiranje), na VV-u bi mi vjerojatno rekli da nema smisla odvajat, nego bi preporuka bila vraćanje 3 s ciljem da se uhvati bar jedan. Znači - svak ima svoj sistem, svi rade nastojeći izbjeći trojke i više, jedino su neki u tome striktniji (Maribor), a neki više riskiraju s višeplodnima (VV).
Ovo, kad kažem, u MB-u tako, na VV-u tako itd. - to ne ovisi samo o dr-u, nego o biologu i o uvjetima u labu. U Mariboru u pravilu idu na embrije 5. dana (u većini slučajeva), a tada se može bolje procijenit koji su vitalniji, a koji ne - zato se i razvila kultura blastociste - da se minimiziraju rizici višeplodnih trudnoća. Ako se imaju embriji 3. dana teže je prosudit koji je onaj dobitni pa su skloniji vraćat više. Znači, prof. V će, vjerojatno, drugačije preporučit u Mariboru, u Jevremovoj i negdje treće gdje gostuje - ovisi i o laboratoriju, pretpostavljam.
Da, da i ja mislim da je laboratorija presudna... dr V. dovodi inače svoje biologe u Jevremovu, ali labos je taj koji je. Čak mislim da u Jevremovoj uopšte ne guraju do blastociste. Meni inače uopšte nije smetalo što su mi vraćena sva 4, a i dr ih je vrrrrrlo lepo nahvalio, najgore mi je bilo što se nijedan nije primio.
I da, mislim da su godine skoro pa presudne za broj vraćenih embrija. Malo me porazila činjenica koju mi je u Pragu dr rekla, da embriji starijih parova, 39+, naročito žena, iako super spolja izgledaju, posle PGD-a (kada neko to traži) pokazuju u više od 80 odsto slučajeva deformitete i nemogućnost da prežive.
joooj bože, kad sve saberem, pa još dodam i moj miom, ja i ne znam što idem na taj FET... ali ostaviti smrzliće tamo sigurno neću.
Meni su vraćena četiri,jedan dobar,dva srednja i jedan loš,nažalost mrve se nisu primile.
Identično sam razmišljala pred odlazak na FET u Maribor koji je urodio Anom. Sretno :heart: !Citiraj:
Jill prvotno napisa
jill hej,hej ja sam navikla da si ti puna optimizma i zato hajde u Prag po bebača i bez tmurnih misli. :heart:
Što se tiče broja varćenih embrija e tu svaki lječnik ima svoju teoriju ali bila sam svjedok uspješnog postupka na KBO ženskici su punktirali 5 jajanih stanica,oplodile se 4, sve četiri vračena i rezultat je uspješna trudnoća, ženskica je imala 37 godina.
Ma mislim da što bi moj doktor rekao poslije transfera"e sad je sve u Božjim rukama"
Svima pusa i sretno!
Sanjalice :*
Mislim da su ovakva bila i moja 4 VV-ovca, tako mi ih je dr. opisao - vjerojatno je od ovih nekakve šanse imao samo taj opisan kao "dobar". U MB-u mi se uopće nisu htjeli izjašnjavat o tome kakvi su ti koji su bili odmrznuti - samo je rečeno morule na blastocistu i da će se vidit za 14 dana kakvi su, a za one koji nisu bili zamrznuti je rečeno da nisu bili dobri pa da ih nema smisla zamrzavat.Citiraj:
lberc prvotno napisa
E, da, i na Fertility Friend forumu je svojedobno bio neki biolog koji je odgovarao na pitanja pacijenata, uglavnom konzalting da šta on misli koliko da ih se vrati, a pacijentice su mu opisivale - takvi i takvi, toliko stanica, toliko dana, taj i taj stupanj gradacije, ocijenjeni I, II, III ili IV i onda je on šacao šanse i kao pomagao u odlukama (uz to što su te žene dobivale primarni konzalting u svojim klinikama). Hoću reći, to su žene koje su baratale s puno većim informacijama od "dobar, loš, zao" i koliko ima stanica, a možda je to i svojevrsni dio PR-a pacijentima u klinikama di postupak bitno više stoji, tko će znati (daje možda neki dodatni osjećaj kontrole i su-odlučivanja). To se sjećam jer su mi prokapale oči od guglanja kako izgledaju te vražje blastociste i kako ja niti u mariboru do te nedostižne blastociste - na kraju se sve to moje prekapanje pokazalo nevažnim jer se uhvatila i morula, a uhvate se ženama i oni označeni "lošima", samo su veće šanse kod nečeg što je opisano "predivna blasto".
Cure zbilja vam puno hvala na odgovorima. Moja su dva bila odlična, treći malo manje dobar a četvrti tako- tako. Još 5 dana pa idem na vađenje bete. Sada me je malo strah, već dva dana imam (ne prave bolove) nego kao kad trebam dobit, samo bolnije. Ubiti odmaram po cijeli dan, neradim ništa teško. Ja sam bila na VV, imam 27g.
Mica, sve ti je to normalno, a s tim bolovima su ti moguće i da je to od trudnoće i da je od menge di utrogestani "zabetoniravaju" endometrij i ne daju joj da krene. Jedina prava istina će ti bit vađenje bete, sretno :heart: !
znam ina, i sama sam sebi rekla da neću uopće razmišljati o tome. Čekat ću petak pa šta Bog da! Ali znaš kad ti je sve prvi put. Hvala na dobrim željama.
ovu sam temu tek sad vidila...mani su an VV vraćene 3 blastociste s tim sto me je biologica pitala slazem li se da vrate i tu treću.po njenim riječima 2 su davale 70% sanse a ta treća jer je bila lošija 10% vise...Obzirom da tu bilogicu svi karakteriziraju kao "bezobrazno iskrenu" sto je po meni ok malo me začudila ta prognoza. :/ .
i još jedna stvar me malo buni u MB dan punkcije računaju kao prvi dan a na VV kao nulti dan....jeli tako?
onda je meni blastocista vraćena 6 dan po MB računanju....???
molim cure koje su bile na oba mjesta da me isprave ako grijesim
Laky, u MBu se dan punkcije i dan transfera racunaju kao 0. dan ...
hvala a neka od cura mi je rekla da kao 1 pa mi je stvorilo pomutnju. :mrgreen:Citiraj:
Maxime prvotno napisa
ovo je interesantna tema bas.mi smo još u fazi pretraga pa razgledam statistike
Svugdje kao nulti dan.Citiraj:
laky prvotno napisa
jeli i dan transfera kao nulti dan?Citiraj:
ina33 prvotno napisa
jeli i dan transfera kao nulti dan?[/quote]
Mislim da da