Zašto naša djeca postaju nasilnici...
... naslov je jednog članka u jednim školksim novinama.
Kako radim u školi, trebam li vam pričati koliko su se djeca promijenila od prije 10-15 godina do danas?
Većina njih ne poznaje autoritet, potpuno su svjesna svojih prava, ali ne i obveza! Dijete u 6. razredu nastavnika doživljava u najmanju ruku kao sebi ravnog, nekoga ko mu ništa ne može jer on ima " svoja prava"!
Ja sam zgrožena!NIKO IM NIŠTA NE MOŽE!
e sad, zaista mislim da to kreće iz kućnog odgoja, u domu gdje se djecu doživljava kao prijatelja, dakler kao odraslu osobu čije se potrebe u potpunosti trebaju zadovoljiti!
nije tako! " Djeca moraju naučiti gledati druge ljude kao ograničenje vlasitith želja. Ako to ne čine, oni ih ne uzimaju kao subjekte koji imaju vlastite želje, nego kao upravne objekte, KOJI SLUŽE ZA ISPUNJENE NJIHOVIH ŽELJA! A zbog toga ne mogu sazrijeti u odgovorne odrasle osobe već ostaju na razini trogodišnjaka!"
Mi smatramo kako ukoliko mi upravljamo svojom djecom, a to i je prirodni slijed , a ne obrnuto, da stavljamo na kocku ljubav djeteta?!
Ne činimo li im tako medveđu uslugu u budućnosti?!
Re: Zašto naša djeca postaju nasilnici...
Citiraj:
nataša prvotno napisa
.
e sad, zaista mislim da to kreće iz kućnog odgoja, u domu gdje se djecu doživljava kao prijatelja, dakler kao odraslu osobu čije se potrebe u potpunosti trebaju zadovoljiti!
jedno drugo ne uključuje pod mus
dijete se treba tretirati onako kako jest: čovjek bez iskustva i znanja
veći je problem udovoljavanje svakoj želji i davanje za pravo i kad su u krivu
[quote="MGrubi"
veći je problem udovoljavanje svakoj želji i davanje za pravo i kad su u krivu[/quote]
XXX
[quote=Juroslav]
Citiraj:
"MGrubi"
veći je problem udovoljavanje svakoj želji i davanje za pravo i kad su u krivu[/quote prvotno napisa
XXX
Tak nekak... Djecu treba pouciti da prava dolaze u paketu s OBVEZAMA. Lako i brzo zapamte oni svoja prava.... a obveze, tek ako ih natjeram.
E, pa, moja je roditeljska duznost da ih tome poucim doma, blago, na primjeren nacin. Inace ce ih ZIVOT pouciti na nacin koji im se nece svidjeti, a bogme ni meni! Ali ako im se posveti dovoljno vremena, to se dosta dobro moze postici. Jos kad nauce da se ne trebaju ugledati na sve sto vide oko sebe... bit cemo na konju! ;)