Dužnosti i sposobnosti djece
Zanima me imaju li vaša djeca neke obveze?
Pri tom ne mislim na školu i domaću zadaću nego na sudjelovanje u kućnim poslovima, održavanje reda u vlastitoj sobi i tome slično... Pomažu ( :lol: ) li vam npr. pri branju mandarina ili maslina kad je sezona takvih poslova?
Bave li se ičim što nije podređeno isključivo njihovim željama/potrebama?
Znaju li sami sebi pripremiti neko jelo, donijeti odluku da bi se trebali presvući u čistu robu/ robu za po kući? Znaju li si dati reda pa reći evo sada moram sjesti i naučiti prirodu?
Ili vi sve to radite za njih i mislite si - ma naradit će se kad odraste neka sada uživa?
(pretražnik nije ništa dao a tema možda spada i pod Izazove, pa ako ima bilo koji prijedlog moderatora - prihvaćam)
Re: Dužnosti i sposobnosti djece
Obavlja neke stvari, ali ne svojom voljom, nego redovito na naš zahtjev/zamolbu, ovisno kako smo raspoloženi.
Nažalost, kod nje ne primjećujemo kontinuitet u ispunjavanju tih sitnih obvezica, kontinuitet postoji samo u našim neprestanim ponavljanjima. Istinabog, sve zna, sve može, pa čak ponekad i hoće, ali isključivo kad to njoj odgovara, dakle s naglaskom na "ponekad".
Što se tiče učenja, to njoj ne treba, jer ona, citiram "sve zna" (što, za sada, doduše, nije upitno sudeći po njenim ocjenama i pohvalama učiteljice na informacijama). Užasno je lijena, a u školi se "izvlači" isključivo na inteligenciju. Koliko dugo će to još moći, ne znam...
Kad bolje razmislim, puno stvari odradim umjesto nje, jer se umorim od neprestanog ponavljanja, ili, još gore, naživciram kad skužim njeno potpuno ignoriranje. Što nije baš dobro, ali nemrem si pomoć'!
Doduše, kad se zainatim, znam i ja insistirati...
Re: Dužnosti i sposobnosti djece
Citiraj:
štrigica prvotno napisa
Bave li se ičim što nije podređeno isključivo njihovim željama/potrebama?
Znaju li sami sebi pripremiti neko jelo, donijeti odluku da bi se trebali presvući u čistu robu/ robu za po kući? Znaju li si dati reda pa reći evo sada moram sjesti i naučiti prirodu?
Mhm, imam dvojicu. Stariji je dosta toga savladao, a mlađi isto dosta, ali drugih stvari...
Stariji dolazi doma, sam se skida i kaže - idem sada riješiti listić iz hrvatskog (obično ima repove iz tog predmeta) a onda ću... bla bla... Aliiiii ako treba pripremiti klopu, tu je puno manje spretan i voljan od mlađeg brata.
Mlađi zna odrezati kruh, sam će uzeti hranu bez frke i pripremiti nešto, aliiiii spremiti suđe samo uz podsjećanje.
Stariji će se od svoje volje presvući ako se zamazao, samostalno pokupiti svoje stvari (robu) i baciti u kantu za prljavi veš. Mlađi će biti cijeli dan u prljavom i protiviti se ako ga tjeram na presvlačenje.
Stariji ne bi išao ni po kruh, ako ga ne natjeram. Mlađi će pitati novce i da li može u voćarnu pred zgradom po šampinjone, jer mu se eto baš jedu... Samostalno si grije mlijeko u mikrovalnoj, uz minimalnu pomoć oko plina priprema crni rižot iz vrećice, čisti i reže luk i sustavno pomaže u kuhinji aliiii ga treba potjerati da opere ruke. Stariji je čistunac :mrgreen: !
Stariji će uz poticaj odnijeti smeće. Mlađi ne bi ni uz nagovor... Stariji će pospremiti svoje stvari, mlađi isto ali će u sliejdećih 5 minuta raskopati nanovo. Istina, obojica hoće pomoći pri usisavanju i češće pri brisanju prašine i pranju podova (moram imati 2 mopa).
Stariji će uredno prijaviti da ide kod susjeda na 15min. Mlađega treba tražiti po kvartu ako ga samog pustimo van.
I tako u beskraj.... Nadam se da će do ženidbe obojica sve savladati! ;)