-
Suzni kanalići
Još u rodilištu je pokupio bakteriju zlatni stafilokok, kojeg smo se uspjeli rješiti tek u njegovom šestom mjesecu, no suženje suznih kanalića ne napreduje, tj. dr. je rekao da bi se to trebalo pozitivno rješavati kako on raste, pa će se sami po sebi i oni širiti, pa ne bi trebalo biti više komplikacija.
Mali sada ima 9 mjeseci i 11 dana, i na kontroli je dr. (dr. Vlahović na Rebru) rekao da to nikako ne napreduje, te da će na jesen morati na sondiranje :( .
Koliko ja znam, to je "ambulantni" zahvat, tj. rekli su: ništa komplicirano", no interesira me da li netko od vas ima sličnih iskustava.
Normalno da se brinem, i da me interesira da li postoje i neke negativne strane tog zahvata - prema iskustvima same djece i roditelja, tj. onoga tko je sve to prošao.
Znam da mora primiti anesteziju, i govore da je to rizik za tako malo djete.
Mislim, ne znam puno o tim stvarima, pa ...
-
Kakve probleme ima ?
Kak se to očitjue?
Mom malom se dosta često upale oči i jedna doktorica nam je rekal da bi i to moglo biti problem.
maja
-
Malo kasnim ...
Kako se očituje?
Kod zdravih ljudi, osim u oči, suze se cijede i u nos kroz suzni kanal, no kako je kod nas taj suzni kanal sužen, tj. postoji neka membrana koja smanjuje prohodnost, suze nemaju drugi put nego samo kroz oko, pa oči stalno suze, stalno imaju vlažan sjaj, kod mog malog se nakuplja i sekret žute boje, pa ako malo jače pritisnem u unutarnjem kutu oka, baš na suzni kanalić, taj sekret, doslovno ponekad i špricne iz oka van. Inače, u našem slučaju, takvo masiranje je potrebno i do četiri puta na dan, uz ispiranje prokuhanom vodom.
Normalno, najgore je kad izađemo van, pa kad puše vjetar, pa kad je sunce malo jače.
Sve to nema nikakvog utjecaja na vid, ali jako komplicira život, i kako su rekli za to sondiranje, ne znam da li je bolje patiti se još jedno dvije ili tri godine da se proširi djetetovim rastom ili pristati na taj zahvat i pojednostavniti stvar :/ Ne znam da li u moguće kakve negativne posljedice.
-
jeli ima kakav link di selipo vide ti kanalići,netko je rekao da mu je doktor lijepo nacrtao i objasnio, evo ja isto masiram al ništa s tim nisam pomogla,a i da pravo kažem,neznam ni radim li to kakao treba.
MM kaže da meni sve treba nacrtat,profi deformacija,što ću. :(
-
Nešto sam malo švrljala, ali nisam našla link (s obzirom da sam malo u "cajtnotu"),ako nađem javim.
Nama je dr. objasnio da se masira unutarnji rub oka. Bit će ti lakše ako na sebi probaš napipati suzni kanalić - to ti je ona izbočena kost mala "kost" u unutarnjem rubu oka. E, ako si to našla, tiskaš odozdo prema gore, tj. sadržaj iz kanalića tjeraš van iz oka. Problem je što moraš malo jače pritisnuti. Nama je rečeno da "moramo biti nemilosrdni" :shock: .
Radiš dobro ako se tijekom masaže u oku nakupi suza i žućkasti sekret.
-
Mi smo imale problema sa očima od kad smo stigle iz rodilišta.Isto je bio problem sa suznim očima a ujutro bi se znala probuditi da nije mogla uopće oči otvoriti koliko su joj bile slijepljene od tog žutog sekreta.Ta velika krmelja bila bi joj bila preko cijelog kapka :( .Grozno izgleda a i dijete se stvarno namuči :cry: .Ja bih to ispirala kamilicom po 100 puta dnevno i kapala sam sa 3 različite kapi i isto tako masirala da te kapi odrade svoje i da ustvari produ kroz oko....nesto tako meni je sestra isto slikovito objasnjavala a ja sam prije toga mislila da je dovoljno da ga malo izapere.
Moj dok kaze da do godine dane obično se ti kanalici srede i za sad se cini da je tako.Ja sam dobila uputnicu da odem na pretrage ali ti se nalazi čekaju 3-4 dana a bio je vikend tako da sam morala čekati 7 dana da dobijem nalaze a ona nije mogla okice otvoriti tako da sam još jednom bila kapala i mazala mast(Tobrex)masirala i sad je sve ok.Trajalo je punih 7 mjeseci da se ne sjecam da je spojila 5 dana da se nije probudila sa zalijepljenim očima.Od onda sve ok i nisam ni išla na pretrage jer se jednostavno više nije ponovilo. :)Nadam se i tebi sretnom završetku problema.
-
kapala sam joj Tobrex 3 puta i jednom 2 ture Garamicina?? zadnji put uz kapi dobila i mast i napokon dalo rezultate.Mast sam se stvarno namučila da joj stavim jer je zaista teško,ali jedno drži drugo stavlja mast sto kaze gore spomenuta doktorica morate biti nemilosrdni bitno je da kap ostane u oko a ne da odmah klizne van.mislim da mi zato prve 2 kure nisu uspjele jer sam ja shvatila da je bitno samo da to malo opere oko :oops: kad sam skužila to masiranje i ispravno kapanje onda je stvarno pomoglo.
-
Hvala na želji za ozdravljenjem. :)
Kad već spominjete, mi smo bili isprobali sve moguće kapi i mast; na Tobrex smo dobili alergiju, a neke kapi sa kortikosteroidima nisam htjela niti koristiti, jer smatram da je djete ipak premalo za tako nešto.
Sad ćemo vidjeti šta će biti, za par dana idemo na kontrolu. :(