vikiikatja prvotno napisa
kako da otkrijem kakav je tip?
kaj ću ak' je kinestetičan? kako da "opipamo" lekciju koja se zove...zekam se.
Al' zapravo me uhvatila jeza, jer ga naganjam da uči onako kako sam ja učila, a kao što napisah, mislim da je to onaj najzaostaliji način. S druge strane, voljela bih ga nekako usmjeriti čisto da mu olakšam učenje i da mu postane zanimljivije.
Recimo, jučer je trebao naučiti lekciju u kojoj se obrađuje R Hrvatska i njeni susjedi. U tekstu postoje definicije granica, graničnih prijelaza i sl. Ne moram vam reći da su rečenice mastodontske i da definiraju dosta apstraktan pojam. Npr: granični prijelaz: " to je mjesto gdje se Hrvatska susreće sa svojim susjedima i na kojem se obavlja pregled putnika i roba". Iako je bio na graničnom prijelazu puno puta, za njega je ova rečenica bila potpuno nerazumljiva.
Da bi lakše shvatio sve navedene pojmove, ja sam rekla: ajmo mi sada napraviti našu državu! Odabrali smo si zastavu, himnu, grb (i to ima u jednoj lekciji ispred ove) vidjeli smo po sobi ima li neka prirodna granica (npr. lajsna ili žica od kompa koja je glumila rijeku), a kad smo shvatili da ih nema puno, onda smo dogovorili granice i granične prijelaze. Kad mu je seka dolazila u goste (iz druge sobe, susjedne nam države), prelazila je granični prijelaz i mi smo obavljali pregled nje kao osobe i robe koju je unosila.
Na kraju mi se činilo da je fakat shvatio i definicije i pojmove kao takve.
S druge strane, kaj bi da mene nije bilo? Kaj kasnije? A opet, nije baš niti da sam uvijek u raspoloženju, odnosno ne padne mi uvijek napamet neki zgodan primjer.