Re: pitanja za ne-mesojede
Citiraj:
zhang prvotno napisa
kako ste prestali jesti meso, odjednom ili kroz neko vrijeme?
Kroz neko vrijeme, nekih šest mjeseci ili tako nekako.
Citiraj:
zhang prvotno napisa
da li vam se dogodilo da ste u nekim fazama ponovo počeli konzumirati meso?
Ne, jer su moji razlozi vjersko-moralno-ekološke prirode i ne pada mi na pamet ići protiv njih samo da ugodim jeziku. Zapravo, nakon 12+ godina vegetarijanstva, više mi nije ni fino, sve mi smrdi.
Citiraj:
zhang prvotno napisa
da li ostatak vaših ukućana jede meso? ako da, da li pravite odovjene obroke?
Ne, ali moja mama (isto vegi, iz zdravstvenih razloga) za tatu samo dokuha neko meso, ako se on poželi. Na primjer, za sebe napravi varivo/maneštricu a za njega sa strane pravi meso, hrenovke isl. Ili za sebe poha sir, za njega puretinu (prilog jedu zajedno). Rižoto on uglavnom jede sa sojom i u redu mu je.
Citiraj:
zhang prvotno napisa
kako koncipirate jelovnik? kojih se 'temeljnih' načela držite?
Ja kuham što mi se svidi ili što mi je praktično. Malo talijanske, malo indijske, malo domaće kuhinje (meso po potrebi zamijenim sojom, tofuom, seitanom...). I uvela sam više sušenih mahunarki -- tipa leća, azuki grah, dalovi (indijski naziv za mahunarke bez opni) isl. -- i više žitarica -- proso, ječam, amarant.
Mislim da se prije svega držim toga da ručkovi budu raznoliki, tj. da u svakom bude zastupljeno i povrće, i mahunarke (uključujući soju), i žitarice. Voće i mliječne proizvode jedemo uglavnom za doručak i/li međuobroke.
Možeš malo prošvrljati po Vegetarijanskim tjednim jelovnicima tu:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...02135#1802135.
Možda dobiješ još neke ideje.