Izderavanje, otresanje i nervoza
K. ima 3 godine i krenula je u vrtić prije 3 mjeseca. Unatrag par mjeseci (nisam sigurna da ima veze s vrtićem) postala je strašno "tanka". Čim joj nešto nije po volji izderava se, ne zna lijepo zamoliti i strašno lako plane. Ja joj stalno govorim da se moramo lijepo razgovarati, da neću da se izderava, da se mi na nju ne deremo, da nam je ljepše ako nam lijepo kaže... Ona svaki put kaže dobro, ali čim se nađe u novoj "kriznoj situaciji" opet pukne. Ne znam stvarno što je tome uzrok. MM i ja smo se već počeli međusobni okrivljavati da smo za to krivi tražeći uzroke u nekom našem međusobnom ponašanju. To je više izraženo kad smo oboje s njom, a u vrtiću, kod baka je super i nema takvih ispada. Tek kad se mi pojavimo, otpušta ventil. Možda je to samo faza, ali nekako sam totalno bezvoljna i nije mi lijepo od ranog jutra slušati njezinu nervozu. Samo jedan jutarnji primjer: čim se probudi traži čaj, ali ne lijepo i normalno ego počinje nešto između prenemaganja i deranja tipa mamaaaaa daj čaaaaj. I ako se taj čas ne pomaknem opet daj daj daj. Mislim pa ne mogu skakati te sekunde kad ona pomisli nešto. Kakva su vaša iskustva i kako da se postavimo: ne znam je li bolje to ignorirati ili svaki put tražiti da me lijepo zamoli i lijepo kaže što hoće.