-
POVRAĆA, a nije viroza!
Imam 4-godišnjeg klinca koji u zadnjih recimo godinu dana (zapravo je inače "lakog" želuca) povraća čim je žličica jela previše ili doslovce ako nije odsjedio iza oboka. Nekad čak ni ne znam razlog. Nekad ga samo dodir na grlo ili neki miris iritiraju na povraćanje. Inače jede ok, mislim da ne mršavi (uvijek je nekako žgoljav, ali jak i žilav). Nisam od onih mama koje sile s hranom; jede dok se ne zasiti i to je dogovor.
sad je povratio cijeli doručak prije odlaska u vrtić (na koji se već adaptirao) i totalno sam tužna. Pedijatrica veli da je to čudno za 4-godišnje dijete i da odemo na obradu. Ima li netko dijete sa sličnim iskustvom?
-
Ne znam odgovor na tvoje pitanje, ali ako se ne ljutiš priljepiti ću i svoje pitanje ovdje.
Mali je star cca 18 mjeseci, u nosiću je imao "suhe šmrkljiće" nekoliko dana, onda je curio nosić malo max 1-2 dana, slabije jede, ali mu rastu i zubi. Od ostalih simptoma, sve je ok.
Jednu večer je nakon trčanja po krevetu povratio samo onaj rastezljivi "šlajm", dalje sve super. I evo, jučer prije podnevnog spavanja, ponovno je povratio takav rastezljivi, proziran "šlajm". (prošlo je 4 ili 5 dana od onog 1. povraćanja šlajma). I dalje sve ok, i dalje manje jede, drugih simptoma nema, osim možda mu je mrvicu po noći začepljeniji nosić.
U principu me zanima, da li treba nešto poduzimati, ja u stvari ne poduzimam ništa. Ne forsiram hranu, jede koliko želi, i dalje popije puno mlijeka, tak da gladan nije (nadam se), malo više forsiram vodu i to je valjda to!? Ide normalno van na zrak, prikladno odjeven. Nisam mu čak ni nakapala nos tek mi je dans sinulo da bi možda trebalo, nisam se sjetila, kad je prohodan. (nemajka :roll: ). Ima tko kakav savjet?
Mene je to malo iznenadilo, jer on od rođenja, ako ga muči takav sekret onda počne jako kihati i to iskače na nos ko ludu. Jednom kad je bio manji bio je prehlađen i isto je jako šmrcao i kihao i malo kašljao, onda je znao povratiti taj sekret nekoliko puta, ali je imao i druge simptome.
-
anemona, ne razumijem zašto si nalijepila svoju priču na moju, a po ničem ne nalikuju. Razloge za povraćanje svojeg djeteta možeš naći svuda po forumu. ne smatram tvoj problem manjim od mojeg, ali mislim da je tema specifična i da ne bi podnijela širenje. stvarno sam za ovakvo "bezrazložno" povraćanje svojeg klinca zabrinuta, pa dopusti da mi pišu mame koje o tom nejasnijem slučaju povraćanja nešto znaju.
-
Melrose, moja kćer je imala ogromne krajnike zbog kojih je često imala nagon na povraćanje. Jel tvoj sin ima problema s njima? Njoj su u normalnom stanju bili stvarno ogromni i kad bi jela krutu hranu uvijek je bila na granici da povrati. Kad ih je izvadila sve je prošlo
-
jesi li probala popricati s njime oko toga, kako se osjeca u zelucu, npr?
hocu reci, klinac s 4 godine ti naravno ne moze dati dijagnostiku, ali malo moze opisati svoje osjecaje, tako bih ja napravila s mojima (imam i ja 4godisnjake doma) ali naravno, ta konverzacija treba biti na njegovom nivou, ne bas direktnim pitanjem 'zasto', nego probaj se sjetiti neceg slicnoga sto se tebi desilo, pa nekako uvuci to u kontext, ili probati sondirati ima li nesto specijalno u okolini sto ga muci...
kaj se tice povracanja, moj stariji sin je u periodu povracao, skoro svaki dorucak je izasao van u toku od mjesec dana... bili smo na duljem posjetu kod bake, sa sestricom bebicom i nije mu se svidjala situacija, njegovo povracanje je bilo na psiholoskoj bazi, ali sam se jako zabrinula, njemu ja tada isto bilo 4 godine kad se to desavalo.
jel se desilo nesto kod vas, nekakva promjena, koja je mozda utjecala na njega? beba u kuci, selidba, ili nesto specijalno u vrticu, cuva li ga netko sa strane?
-
doduse sad vidim da to traje vec dosta dugo kod vas...
svakako probaj popricati s njim ...
-
Novi je pre nekoliko dana namerno povratio 2 puta. I inace "zna" da podriguje namerno, to mu je zabavno, pa je provalio da moze i da povrati.
Imamo dvoipomesecnu bebicu u kuci i povremeni deficit paznje za Novija (mada i MM radi od kuce pa mu je uvek neko pri ruci), pa mislim da je hteo da privuce paznju. To sam zakljucila jer sam ga 3. put sprecila da povrati, jeo je nesto sto mu nije bio super super, i poceo je s tim, ja sam mu rekla da slobodno moze da pljune i ne jede vise, i samo je prestao!
Eto kako izgleda kad je uzrok psiholoski (mada je bio malo i u virozi prvi put, ali drugi put ne), ali mi se ipak cini da bi kod tvog malca moglo da bude i fizickih problemcica.
MM i ja smo se bili malo uspanicili, hteli da ha vodimo kod lekara, a on je pristajao :? , ali srecom smo odustali jer mislim da bismo samo potvrdili njemu da "uspeva". Ovako smo mu samo dali malo vise paznje, i za sad je ok.
-
melrose, možda sfinkter nije dovoljno zatvoren?
onda bi ipak trebala kod gastroenterologa ili interniste?
-
melrose, moja isprika, otvorit ću novu temu. Razmišljala sam u smislu, da ne stavljam 2 ili više tema, a isti naslov. Oprosti!