Pitanje o rodiljnoj naknadi
Moja prijateljica je bila na rodiljnom dopustu do 11.mj ove godine,
dobila je otkaz kao tehnološki višak, sad je otkrila da je nova beba na putu, sprema se zasnovati radni odnos na neodređeno kod novog poslodavca.
S obzirom na to da joj je gin. rekao da pretpostavlja da će biti sposobna za rad cca 4-5mj, kakva su joj prava ? Kakav iznos može očekivati nakon toga za komplikacije i kasnije rodiljni? :heart:
Re: Pitanje o rodiljnoj naknadi
Citiraj:
petraa prvotno napisa
Moja prijateljica je bila na rodiljnom dopustu do 11.mj ove godine,
dobila je otkaz kao tehnološki višak, sad je otkrila da je nova beba na putu, sprema se zasnovati radni odnos na neodređeno kod novog poslodavca.
S obzirom na to da joj je gin. rekao da pretpostavlja da će biti sposobna za rad cca 4-5mj, kakva su joj prava ? Kakav iznos može očekivati nakon toga za komplikacije i kasnije rodiljni? :heart:
Bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći - da bi se isplatila naknada u visini isplaćenih plaća (do max 4250 kn mj) potrebno je imati 12 mjeseci neprekinuto odnosno 18 mjeseci osiguranja staža u zadnjih 2 godine. Ako nema uvjeta staža onda dobiva oko 831 kunu.
Rodiljna naknada: uvjet za rodiljnu naknadu obračunatu kao prosjek isplaćenih plaća je 12 mjeseci neprekinutog staža osiguranja. Ako uvjet staža osiguranja nije ispunjen ima pravo na 1660 kuna.
Ovo što sam napisala je u osnovi ono što može ostvariti zaposlena osoba.
Tvoja prijateljica je trenutno nezaposlena. Ako nema namjeru prihvatiti ovu ponudu za zaposlenje, iskreno se nadam da je prijavljena na Zavod za zapošljavanje. Jer ukoliko nije, ne dobiva ništa.