Da li da stavim meke kontaktne leće ili optičke naočale ili ništa za vrijeme poroda ?
Printable View
Da li da stavim meke kontaktne leće ili optičke naočale ili ništa za vrijeme poroda ?
Ili ništa. :)Citiraj:
Lubica prvotno napisa
Leće mislim da čak ne smiješ :/
naočale, par puta me sestra pitala hoću li ih skinuti ali nisam htjela. nisu me smetale a nisam imala futrolu pa me bilo strah da ne nastradaju. :namig: ponesi naočale i futrolu pa ih daj tm-u ako zatreba!
? Od leca se jedva odvojim..smrc
koliko znam iz svog iskustva, lece su na porodu zabranjene. na prvom porodu nisam bila sigurna u to, pa su mi u boksu rekli da ih obvezno moram skinuti, i onda nisam mogla dobro vidjeti bebu :smrc:
zato sam iduci put vec od kuce isla s naocalama :)
Ajde dobro, onda cu si uzeti naocale, a poslije poroda cu furati leće
Ipak, ne znam zasto, ali ne mogu se bas zamisliti da u naocalama radjam !
ja sam imala naocale i niko me nije nista pitao a bolje da imas naocale nego da ne vidis malog andjela po prvi put ;)
i mene to muči.naočale uopće ne nosim jer sam se skroz navikla na leće i imam ih cijeli dan.ipak imam neke jadne naočale ali ne mogu se vidjet u njima!!!ali ipak ako nema druge bolje i to nego da ne vidim moju malu mrvicu.
Glasam za naočlle. Samo bi mi trebalo da se za vrijeme poroda malo "stisnem" po očima pa da se još bavim lećama.
ja sam imala naocale
meke leće, nit me ko pitao nit je bilo problema
meke lece. pitala sam moram li ih skinuti, rekli su da ne treba.
Molim?Citiraj:
wildflower prvotno napisa
Tri puta rodila s mekanim lećama.
Ja takodjer moram nesto imat na ocima, ili lece ili naocale. Prvo, sto bez njih ne vidim apsolutno nista (anegdota od prije par godina sa mora: ja i dragi odlucili otici na nocno kupanje. I sada, plivam mi, i velim ja njemu, ajmo otplivati do onog camca sto svijetli! Nakon par sekundi tisine, dragi ce: ljubavi, nije ono camac, ono je Trpanj (gradic na Peljescu). Trebam li sto jos reci, od doca bih mozda mislila da je beba ili sta ti ja znam vec sta.
dille, meni su na prvom porodu rekli da ih ne smijem imati, pa sam ih skinula - ako sam dobro shvatila, zbog tiskanja, jer nekim zenama znaju tad popucati kapilare u ocima, a lece u ocima bi stvar jos pogorsale.
inace, ja sam tada imala tvrde lece.
sad imam polutvrde (silikonske-plinopropusne) i na drugom i trecem porodu nisam ni pitala smijem li ih imati, podrazumijevalo mi se da dodjem s naocalama.
Da...pogledaj svoju lokaciju, a onda naše :*Citiraj:
dille prvotno napisa
Pardon... Marko je rođen u Petrovoj.
Ni tada ni kasnije me nitko za leće nije ništa pitao, a sad prvi put čujem da se i tim detaljem prije poroda mora razbijati glava.
dille, sandraf, ninochka HVALA HVALA, nadam se da niti ja neću imati problema. Nemrem se stvarno vidjeti s naočala, iako su fensi :P Mekane leće (dvotjedne) su zakon i ako mi baš ne bude "o glavu" ne bum ih skinula. A, ok, naočale će biti u pričuvi, iako kako sam kratkovidna, bebicu ću dobro vidjeti kad mi je prvi puta daju i bez ičega na nosu/u očima :)
ja ne bi riskirala sa lecima pa bile one mekane ili ne,ako se desi da krivo tiskas,sto se desi mnogima,moguce je bas to da ti kapilare popucaju i najmanje sto ti onda treba su lece ali svako radi kako misli da je najbolje....
zasto ne pitas ginekologa za savjet?
lidac2004, ide mi grozno na živce kaj ili svaki od njih ima neku svoju priču/mišljenje ili se totalno začude nad pitanjem, kao to me još nitko nije pitao?!
Tako da u nekim situacijama uopće ne znam koliko se stvarno mogu pouzdati da je odgovor koji ću dobiti medicinski relevantan, a ne rezultat a) neznanja ili nepoznavanja konkretne problematike, b) osobnog iskustva, c) predrasuda i/ili d) želje da mi tek tako nešto odgovori. Pri tome ne mislim da nemam dobrog ginića, i nije da mu ne vjerujem općenito, ali valjda profesionalna deformacija radi svoje.
Ja osobno nekak volim vidjeti koje su mi opcije, razlozi pro i contra, i onda samostalno donijeti odluku. Kak sada stoje stvari, ponukana dobrim iskustvima onih koje su to prošle i mojom željom da nemam naočale, mislim da ću probati s lećama, pa ak vidim da ne ide, a kaj maknut ću ih van i nastaviti bez, I kao što rekoh, naočale će biti u pričuvi :mrgreen:
problem je što su oni trenuci kada postoji opasnost od pucanja očnih kapilara, upravo trenuci zadnjih trudova i izgona bebe. a u tim momentima sasvim sigurno nećeš vaditi leće pa stavljati naočale ;)Citiraj:
mislim da ću probati s lećama, pa ak vidim da ne ide, a kaj maknut ću ih van i nastaviti bez
ja ne nosim ni naočale ni leće, tako da te na ništa ne nagovaram, jedino mislim da, budući da još nisi rodila, nisi u potpunosti svjesna kako to sve izgleda ;)
Mislim da je Lutonjica u pravu.
Kada zagusti, leće će postati manji problem.
Ja nisam pitala ginekologa o lećama na porodu, odlučila sam da se ne želim još i time opterećivati.
ja sam radala sa naocalama jer kod nas ne smijes ni piti da ne bi zavrsila na carskom pa tako ne smijes imati ni nakit ni lece. mada nitko te ne pita dok radas imas li lece ili nemas.
a sta se tice pucanja kapilara, kad se tiska drze se zatvorene oci i ne tiska se "u glavu" pa nista ne popuca, tako da ni lece ne bi trebale smetati..
mislim da cu ovaj put staviti lece :)
Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
slazem se sa lutonjicom....i uvijek se moze desiti da moras na carski a,ako ne smijes imati nakit ili nalakirane nokte,onda mislim da ne bi trebala imati ni lece....
Idem sutra na kontrolu u bolnicu pa cu pitati doktora. :frustrirani smajlic:
Ja isto idem sutra na kontrolu pa cu pitat !
A ja se opet moram iščuđavati!!! Kakve sad veze imaju nalakirani nokti?Citiraj:
lidac2004 prvotno napisa
Poznato je da nalakirani nokti zaustavljaju rad aparata :lol:
Navodni oni "gledaju" da ti nokti ne poplave.
nedavno se o tome raspravljalo, ako nešto pođe krivo, pogotovo pod narkozom kod carskog reza (nokti ne smiju biti nalakirani za vrijeme bilo koje operacije), onda im promjene boje noktiju nešto govore... ali ne znam što?
Pa sve sto se s noktima moze dogoditi ( što upućuje na loše ) je da poplave.
s nenalakiranim noktima sam ja na carskom skoro odjahala u vječna lovišta
kad mi je dr pričao stekla sam dojam da je bilo kao u ER-u
zastoj rada srca (dva puta) plus hiper obilno krvarenje
citat
nismo mogli toliko brzo šivati koliko si ti brzo krvarila
Imam losu cirkulaciju pa smu ni nokti ionak plavi ajme sta cu ih prestravit :lol:
Posto i ja nosim lece,zanima me da li je netko od vas vec pitao svoga doktora za misljenje?!
Kod mene je najbolji slucaj sto se uopce ne sjecam sto sam od tog dvoje(lece ili naocale)nosila na prvom porodu :oops: :oops:
rodila sa tvrdim lećama.. iako je porod trajao 12 h ništa mi nije smetalo..kapilare nisu popucale. Opet bi se odlučila ići sa njima na porod jer sam bez leća poćorava..a onda sam i nesigurna jer ne vidim dobro šta se događa!
Ja već 20 tak godina nosim tvrde leće (sad plinopropusne) za vrijeme prvog poroda sam ih skinula bez da ikog ista pitam i bilo mi je grozno jer sam totalno ćorava (-4,5 dioptrija), nisam vidjela na sat, ne razaznajem jasno ljude.... porod lagan i sve OK tako da sam za drugi porod pitala sestru da li da skidam leće, rekla mi je: Kako hoćete. pa ih ja nisam skinula i nikakvih problema nije bilo.
Leće se u svakom slucaju za par sekundi uvijek mogu skinuti. Sa mekoma nema problema pa ako se ide i na carski rez. Ja sa svojima nekad znam slucajno zaspati sat dva pa nema nikakvih posljedica.
Nisam imala tu dilemu jer je bila noć i jedva sam stigla naočale stavit na oči, a kamoli leće 8) . Za vrijeme samog poroda sam ih skinula, ali su mi bile pri ruci. Sjećam se jer su mi prve fotke s klincima bez naočala.
Kad sam išla kod oftalmologa, na početku trudnoće, rekla mi je da svakako pazim da nemam leće na porodu, upravo zbog mogućih opterećenja oka, pucanja kapilara i što ja znam... tako da ću ih ja vjerojatno skinuti. A svoje malecko ću valjda ipak vidjeti, mislim, valjda će mi ga dati u ruke, toliko blizu da se dobro vidimo :)
I moja dioptrija, btw, je velika, -4.
Ja sam na porodu toliko često skidala i stavljala naočale (čas su mi smetale čas sam ih "morala staviti " da je to već bilo smiješno. Rodila sam na kraju bez očala jer su me stršno nervirale a bebu su ionako stavili odma uz mene (nakon pranja i šta već ide) da mi nisu ni trebale naočale. Imam -3.5.