Dokle smijemo ići s marketingom prema djeci???
Učila sam za ispit pa sam naišla na neke od dilema u marketingu... Zanima me što vi o tome mislite i kako prepoznajete utjecaj reklama na vaše dijete (pitam majke malo starije djece) te kako se nosite s tim???....recite mi, tako da mogu otprilike biti spremna kada udari ta faza... :mrgreen:
U SAD-u djeca mlađa od deset godina raspolažu novcem većim od osam milijarda dolara godišnje. Djeca sve više odlučuju ne samo o tome koje će proizvode jesti za doručak nego suvereno suodlučuju o izboru marke čak pri kupnji automobila. kako roditelji cijeli dan rade, previše su zaokupljeni poslom pa nemaju vremena usredotočiti se na vlastiti izbor. Neki se roditelji čak osjećaju krivima što ne provode dostatno vremena s djecom, pa taj nedostatak kompenziraju naglašenim kupovanjem svega što djeca požele (to su meni roditelji, nažalost, radili!)
Marketing djecu promatra kao sutrašnje odrasle potrošače pa ih što prije želi privikavati neka prepoznaju i cijene pojedine marke. Odrasli se s pravom pitaju jesu li djeca prepuštena manipulacijama beskrupuloznih reklamera.
U SAD-u djeluje udruga potrošača kao jedan od najglasnijih kritičara promocije usmjerene prema djeci. Ta udruga drži da se i odgojitelji i roditelji moraju usprotiviti promocijama što iskorištavaju dječju ranjivost i pomanjkanje iskustva, osobito kad se marketing propušta jasno predstaviti kao reklama. Ista je udruga kritična i prema dječjim emisijama i igračkama koje djecu potiču na kupnju pojedinih proizvoda samo zato što su to proizvodi povezani s popularnim filmom ili likom.
Neprihvatljivim se drži promovirati cigarete i alkohol na takav način koji djecu vodi prema uvjerenju da su ti proizvodi poželjni. Isto vrijedi i za asocijaciju pojedinih proizvoda sa statusnom privlačnošču sportaša ili glumaca.
Mlađa su djeca manje sposobna prosuditi kredibilitet onoga što vide i često ne razlikuju činjenice od fikcije. Upravo zato treba uzeti u obzir razinu znanja, sofisticiranosti i zrelosti primarnoga slušateljstva kao parametre prilikom određivanja dokle smijemo ići s marketingom prema djeci!