Zapuseni jajovodi, preskociti laproskopiju,IVF?
Interesuje me Vase misljenje iz iskustva povodom dijagnoze zapusenih jajovoda. Da li je bolje ne gubiti vreme sa pokusajem korektivne laproskopije (skidanje priraslica) i odmah pokusati IVF?
Da li postoji mogucnost aspiracije jajne celije iz potpuno prirodnog ciklusa?Da li je to neko radio?
Unapred zahvalna na odgovorima........
Re: Zapuseni jajovodi, preskociti laproskopiju,IVF?
Citiraj:
Hani prvotno napisa
Interesuje me Vase misljenje iz iskustva povodom dijagnoze zapusenih jajovoda. Da li je bolje ne gubiti vreme sa pokusajem korektivne laproskopije (skidanje priraslica) i odmah pokusati IVF?
Da li postoji mogucnost aspiracije jajne celije iz potpuno prirodnog ciklusa?Da li je to neko radio?
Unapred zahvalna na odgovorima........
Pozdrav! Ne mogu ti dat odgovor na ovo prvo pitanje, jer ovisi o tome koliko je tebi godina - ako je preko 35 onda je bolje požurit IVF zbog smanjenja ženske ovarijske rezerve, a ne pokušavat s korektivnom laparaskopijom itd. Tj., ako će te korektivna laparaskopija usporit na putu za IVF, a imaš preko 35, onda nemoj, ako ćeš to obavit dok negdje čekaš IVF, onda može, ali se postavlja pitanje smislenosti takve operacije. Mislim da se ženama uglavnom preporučavao IVF, a ne operacija.
Naravno da je moguća aspiracija jajne stanice iz prirodnog ciklusa, ovdje to radi masu žena dok čeka drugi IVF. Moraš za to znati sljedeće - to je bitno manje uspješno od pune stimualcije (pravi stimulirani IVF oko 30%, ovisi od klinike do klinike), prirodni ciklus oko 8-10%, uz veliku šansu da jajne stanica pobjegne, da se ne oplodi itd. (to se sve povećava ako ti je preko 35). Ima žena da su iz mjeseca u mjesec godinu dana išle na prirodnjake i da su samo jednom došle do transfera oplođene jajne stanice u maternicu. Definitivno ne preporučavam ovu metodu (bitno manje uspješna), osim ako nemaš etičkih dvojbi a propos IVF-a, u tom slučaju preporučujem. U Mariboru je gotovo i ne rade.
Gdje se liječiš? Jevremova u Beogradu? Ako si u BIH pacijenti uglavnom s razlogom putuju na IVF izvan BIH - najčešće ZG, Split ili Maribor, ovisno gdje su.
Naime, sve ti ovo užasno utječe na preporuku što raditi i zašto, jedino u kontekstu ti ima smisla, pitanje na suho je teško odgovoriti jer uspješnost klinika užasno varira i treba pronaći dobru kliniku.
Sretno!