Ne razumijem... :/
Što to znači nakon poroda, možda nakon dolaska iz rodilišta, ili nakon babinja?
Pa nitko se ne vraća na porod odmah nakon poroda, postoji nekakav obavezni rodiljni dopust, ako se ne varam.
Printable View
Ne razumijem... :/
Što to znači nakon poroda, možda nakon dolaska iz rodilišta, ili nakon babinja?
Pa nitko se ne vraća na porod odmah nakon poroda, postoji nekakav obavezni rodiljni dopust, ako se ne varam.
moze se reci i nakon obaveznog porodiljnog, ali u svakom slucaju vrlo vrlo rano nakon poroda
rijec je o nekom aktualnom slucaju u politici, ne kod nas, ali ja nisam bas pratila na satu
jel se radi o onoj francuskoj ministrici koja je počela raditi tjedan dana nakon poroda??
e, to
7 dana
sigurno je nisu sivali na singericu ko mene
valjda zbog ovog
a šta sad? svatko sam odlučuje.
iako ja (kao ni obično) ništa ne vjerujem novinama - možda je došla u ured na 10min zbog štajaznamčega. A neće doći baš u šlapama.
neki od vas su vidjeli sliku moje male nećakinje lene... bar oni koji su na fb-u... nakon dozvoljenog porodiljnog (od nekih 2-3 mjeseca), ginekolog je njenoj mami (francuskinji), dao još 4 tjedna DA SE OPORAVI (iako je rodila vaginalno). da ne pričam o tome kako je beba s 4 mjeseca završila u jaslicama :( ...
što automatski rezultira hranjenjem na bočicu, i određenom vrstom "discipline" od rođenja, a ne slušanja djetetovih potreba. :cry:
ne znam iz kojeg razloga je gospođa ministarka (nemrem ju drukčije nazvati :x ) uopće rodila. u politici znam još dva (naša) slučaja, i niti jedan ne odobravam.
meni je pak glupa hajka na zenu. ne znam ni jedan slucaj pljuvacine po ocu djeteta koji je pet dana nakon djetetova rodjenja otisao na posao, zamislite.
a u ovom slucaju je rijec o samohranoj majci, koja ce se dosta toga najesti zbog svoje odluke. ne trebamo joj dodavati ama bas nista.
potpis k'o kuća.Citiraj:
ivana7997 prvotno napisa
Očevi ne mogu ostati trudni.(zanemarimo one koju djelomično promijenili spol)Citiraj:
ivana7997 prvotno napisa
Očevi ne rađaju.
Očevi nemaju ppd.
Očevi kad imaju operaciju kao što je carski, koriste maksimalno zakonski dozvoljeno vrijeme za oporavak i svu raspoloživu pomoć.
Ne glume super ženu.
Sorry, beba je osoba, a ne modni dodatak.(pod utjecajem sam dnevnika jedne dadilje).
i ja sam samohrana. i rodila sam carskim rezom. i da, osuđujem itekako.Citiraj:
ivana7997 prvotno napisa
neću komentirati ovaj konkretan slučaj, ali da ne bi mislile da toga nema kod nas, moja prijateljica je išla raditi tri tjedna nakon kompliciranog poroda i katastrofalne pogreške pri epiziotomiji koja je završila sepsom, ne zato što je htjela. radila je za amerikanca kojem su naši propisi bili glupi i tko je vidio da žena ostaje kući 6 mjeseci?
na posao je nosila dječji kolut za plivanje na kojem je sjedila.
ma zapravo - silno sam ljuta zbog takvih :evil: :evil: . jer se medijski eksponiraju, i jer rade "medvjeđu uslugu" svim drugim mamama koje žele ostati sa svojom djecom... pogotovo tamo - gdje je boravak s djetetom katastrofalno kratak...
pogodila me i situacija s mojom sestričnom, i plakala sam dok sam čitala njen mail u kojem mi je objašnjavala što je sve prošla, i kakva je situacija. a da ne kažem da ono "čuveno" radno vrijeme koje navodno imaju francuzi - ne važi za sve... jer kad nekog nazovete u 8 navečer, a taj je još u uredu - onda zbogom pameti :x !
gledajući iz ove svoje situacije (a ja sam relativno brzo stala na noge!) - bila sam u bolnici 7 dana, i definitivno nema govora o tome da si "fit" za posao u tako kratkom roku. tek deseti dan sam izašla iz kuće, i sjela za volan (jer sam morala).
osim, naravno - ukoliko porod ne smatraš nečim što si "odradio", a rezultat toga prepuštaš dnevniku jedne dadilje...
po cemu? zalaze se za ukidanje prava na porodiljni? tvrdi da su ljenguze koje sjede doma? ne, ona njima na oduzima pravo izbora. a ti njoj oduzimas.Citiraj:
rade "medvjeđu uslugu" svim drugim mamama koje žele ostati sa svojom djecom...
zanimljivo da je najvise pljuju zene, muskarci ne govore nista.
žena rodila na carski. i pet dana nakon poroda se pojavila na poslu na cijeli dan dok su joj dijete za to vrijeme čuvale sestre. zamisli. valjda će dobiti otkaz ako ne dođe na posao drito iz bolnice.Citiraj:
ivana7997 prvotno napisa
i gdje je dijete u cijeloj toj priči? ono, povezivanje, majčina blizina, dojenje... znaš već, stvari o kojima se priča barem već jedno desetljeće. valjda je dijete najvažnije, bila majka švelja ili ministrica.
:lol:
ja nisam.
muškarci ne rađaju. :mrgreen:Citiraj:
ivana7997 prvotno napisa
ja njoj ništa ne oduzimam. ona će napraviti ono što ONA želi, a ne što JA želim.
ali ona oduzima svom djetetu mamu. a to mi je "bolna" točka ;)
nisam ni ja... u novinama se ne smije pisati ono kaj bi ja rekla :lol:Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
#@%*& :x
jedva čekam kad će muškarci moći rađati i dojiti. to će onda biti prava emancipacija.
a znajući kakvi su zecovi, barem će rađati u bolnicama, što će dovesti do toga da će se i uvjeti bolničkog poroda poboljšati... itd.... itd. :mrgreen:
Eh da, da smo morski konjici..... :lol:Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Potpis ko kuća na sorcie
i samo ću prokomentirati da je meni to k a t a s t r o f a ne samo vratiti se nakon 5 dana,
nego i nakon 4 mj.
Valjda sam ja "puknuta" mama kaj sam i nakon godine ostala doma s malcem jer mi je bio
premali da ga ostavim :/
Nikako mi to nije normalno, a niti prihvatljivo.
Sve da se netko i bori u toj Francuskoj za prava majki nakon poroda i neko produženje porodiljnog - ovo im definitivno ne ide u prilog.
Uh, baš sam :evil:
mogu potpisati one koji su ovo nazvali glupom hajkom. Žena ima pravo na odabir, zašto se to ne poštuje? Meni je to prerano za početak rada, ne bih to osobno napravila. No s druge strane mi je bezobrazno i neprofesionalno kada netko ode na čuvanje trudnoće (bez razloga) one sekunde kad otkrije trudnoću. A nikad dosad nisam vidjela reportažu na tu temu.
A ovo da će njen primjer negativno utjecati na prava žena na porodijski i potaći ih na brže vraćanje na posao? Bedastoća. Što je mene briga kad neka ministrica ode radit? Njeno dijete, njen posao. Političari mi sasvim sigurno nisu nekakvi uzori na koje ću se ugledati.
Potpis!!! Ovo poboldano bi novinaraka isto mogla istražiti i napisati koji članak.Ima već i topica o tome na forumu.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
i ja ovo potpisujem. uostalom, vjerojatno to i nije bio njen izbor - da je mogla birati, vjerojatno bi ipak odabrala da se barem malo odmori od carskog.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
i onda se čudimo da nema više žena u politici. možda je takva frka bila da se morala pojaviti na tom sastanku ili bye bye karijera ministrice. :/
Ajde super, nadam se da ta druga strana nije neki strani primjer (kao ta ministrica, jer mislim, to nije bas usporedivo), nego neka domaca zaposlena mama.Citiraj:
apricot prvotno napisa
meni je nezamislivo ostavit malu bebu (mislim do par mjeseci) i vratiti se na posao. idealno bi mi bilo ostati s bebom do dvije godine , odnosno dok ne skine pelene, progovori, može samo jesti,...ali vraćam se na posao kad beba bude 13,5 mjeseci :cry: . već sam dogovorila čuvanje, u jaslice će s dvije i po
I ja se pridružujem potpisivanju.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Tko zna zašto je išla, jel mora/želi...
Znam konzultante koji su s malim, malim bebicama (od dva, tri mjeseca) dolazili u RH raditi i vodili dadilje sa sobom u hotel.
OK, možda ja ne bih, no glupo mi je dizati hajku i ocrnjivati nekoga tko se tako odlučio.
Zbog novca, karijere, posla...
ja znam one koji su isli.
jer su rodili da ispune svoju biolosku funkciju.
a onda se se prvom prlkom vratile na posao.
ne 5. dan, ali jesu.
tu je dadilja.
nije cak ni tata vec dadilja.
i ja ne osudjujem zenu, pokusavam shvatiti njene potrebe i zelje. ma koliko sam miljama daleko od takvog razmisljanja.
ali isto tako zalim tu djecu.
ja sam za ono...prve tri....sumnjam da novinarka trazi nekog tako...ekstremnog :)
Sorcie možda bi ti ipak trebala biti druga strana. Imaš dovoljno strasti i argumenata da se suprostaviš, a za jezik ne brini, oni će ga ionako prilagoditi kako njima paše (been there....)Citiraj:
sorciere prvotno napisa
čemu insinuacije da žena koja ostane s djetetom kraće od onoga što vi osobno smatrate "normalnim" nije dobra majka? Zar mislite da oni koji ostanu kraće od 6 mjeseci, godinu, dvije, tri manje vole svoju djecu od Vas? I bolja majka je ona koja sjedi doma do djetetove treće godine?
takvi stavovi me uvijek izbace iz takta, licemjerni su i zlonamjerni
meni bi bilo strano da odem raditi pet dana nakon poroda. no, ako bi morala, to bi učinila. prije toga bih svakako ispitala sve mogućnosti za ostanak doma.
kad sam pročitala članak o francuskoj ministrici i ja sam prvo pomislila-kakva je ona majka i kako ju nije bolio rez od carskog. malo promislivši odbacila sam ta razmišljanja. žena je sigurno imala (možda samo njoj valjan) razlog zbog kojeg je to učinila.
XCitiraj:
icyoh prvotno napisa
A najblesavije mi je pitanje što mislite o majkama koje se vrate na posao odmah nakon poroda. A što imam misliti o njima, rade sebi i svom djetetu, ne meni. Bezveze mi je pačanje u tuđe izbore.
Slažem se. Posebno me ljuti kad pročitam da netko sažaljeva djecu zaposlenih majki.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Mislim, a da netko napiše da žali djecu ili majke koje su napustile svoju karijeru i sjede doma 3g ili više? Nekad je i dadilja bolji izbor od neke živčane i isfrustrirane majke.Citiraj:
leonisa prvotno napisa
Meni je žao tog djeteta. Ne znam kome ga je rodila. Da pokaže svojim kolegama kako može blistati odmah nakon poroda.Citiraj:
Arwen prvotno napisa
Ja nisam za povratak ODMAH, ali nisam niti protiv ako žena može i želi da se vrati kada želi, ali ovo je toooooo much.
ne treba komentirati francusku ministricu, imali i mi dvije političarke koje su ostavile bebe doma - Grabar-Kitarević i Škare-Ožbolt
prva je navodno čak i dojila u europskoj komisiji (njena vlastita izjava dok je gostovala u nekoj emisiji)...ak je to uopće istina, ali beba je bila jako mala dok je ona već bila po službenim putevima..ako već imaš ambiciju bit ministar vanjskih poslova, očito je da si ne možeš priuštiti godinu dana porodiljnog..ono, ministar kojeg nema jer je godinu dana na dopustu, nemoguće..a ima i puno drugih poslova koji ne trpe godinu dana stanke
pa je opet pitanje da li ženama uopće treba davati odgovorne poslove koji su utjecajniji i bolje plaćeni..?
jer na žalost ne može se i jedno drugo, ne može se biti project manager ili direktor i biti doma s klincem do njegove treće godine života..stvar je izbora, pa je dobro da izbora barem ima, a svako dalje prema svojim zaslugama i htijenjima
Potpisujem oba posta icyoh.
Na pitanje kome je ova ministrica rodila dijete odgovor mozemo dobiti jedino od nje. Ako nam zeli odgovoriti. (Ili ako je pitamo. Mene osobno ne zanima, odnosno bez te informacije mogu.)
Preletila sam samo kroz onaj tekst iz Jutarnjeg pa mi se cini da nitko nije rekao sto i kako je ona trazila na poslu, odnosno koliko dugo je tamo bila. Mozda ne radi 24/7. A i da radi, opet - njezin problem.
To sto je rodila carskim rezom, opet je njezin problem. I Janica je imala komplicirane operacije koljena, a skijala je gotovo pa nakon par dana. Da meni operiraju koljeno, vjerojatno bih ucila ponovno hodati narednih 20 godina. Karikiram. Ali - razliciti smo.
I pravit ću se da ovo nisam pročitala.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Mislim...
bolje da se žene ni ne školuju niti se uopće zapošljavaju, jer ionako su određene samo za jedno - rađanje.
da, to što mater pije kavu je presudno za djetetovo odrastanje.Citiraj:
piju kave itd.
Zao mi je bebice koja se tako brzo odvojila od svoje mame. Mi trebamo biti sretni sto mozemo biti placene godinu dana a onda uzeti i neplaceno ako zelimo i biti s djetetom kod kuce. Iz prve ruke znam da u Americi imas 6 tjedana NEPLACENO i onda ako te nema, mozes dobiti otkaz. Nadajmo se da ce Obama to pozitivno promijeniti. Zato ja vise ne gundjam sto mi placa pada na polovicu :mrgreen: